Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εκσυγχρονίζονται τα λουτρά της λίμνης Καϊάφα από την ΕΤΑΔ

Εκσυγχρονίζονται τα λουτρά της λίμνης Καϊάφα από την ΕΤΑΔ

Λουτρά Καϊάφα, ένα πανέμορφο τοπίο που σήμερα είναι σημαδεμένο από την εγκατάλειψη θα αποκτήσει νέα ζωή σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για τη λίμνη Καϊάφα.

Το σχέδιο προβλέπει την πραγματοποίηση έργων που θα αλλάξουν την εικόνα των λουτρών Καϊάφα που βρίσκονται στην περιοχή της Ηλείας και παλαιότερα συγκέντρωναν πλήθος επισκεπτών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων και των άλλων υποδομών.

Μέχρι και εγκατάσταση τεχνητών νησίδων περιλαμβάνει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των λουτρών της λίμνης Καϊάφα από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Οι νησίδες θα είναι πλωτές, ελαφριάς κατασκευής σε κατάλληλες θέσεις εντός της λίμνης και θα εξυπηρετήσουν την προσέλκυση της άγριας ζωής. Η πρώτη νησίδα θα τοποθετηθεί στα βόρεια και η δεύτερη στα νότια της λίμνης.

Το έργο εκσυγχρονισμού θα υλοποιηθεί σε ακίνητο της ΕΤΑΔ με έκταση 5.210.342 τ.μ, που περιλαμβάνει:

-Tη λίμνη Καϊάφα
-Tο νησί της Αγ. Αικατερίνης
-Tη χερσαία έκταση περιμετρικά της λίμνης,
-Tην παράκτια ζώνη δάσους και αμμοθινών,
-Τις ιαματικές πηγές του μεγάλου και μικρού σπηλαίου των Ανιγρίδων Νυμφών
-Το νησί της Αγ. Αικατερίνης στη λίμνη Καϊάφα διαμορφώθηκε με τη χρησιμοποίηση προϊόντων εκσκαφών και εκβαθύνσεων προκειμένου να συνδεθούν 2-3 μικρότερες νησίδες που βρίσκονταν στην ίδια θέση.

Ταυτόχρονα, το νησί συνδέθηκε με την περιοχή εισόδου μέσω γέφυρας επί αναχώματος. Ο ΕΟΤ κατασκεύασε σειρά τουριστικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής στο νησί, τα οποία λειτουργούσαν κανονικά μέχρι την δεκαετία του ΄90.

Έκτοτε ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία τους, μέχρι και τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, που κατέστρεψε σημαντικό τμήμα των γύρω περιοχών και οδήγησε στο κλείσιμο και την απαξίωση των εγκαταστάσεων, με εξαίρεση ξενοδοχείο Ολυμπία, κατηγορίας 2 αστέρων με δυναμικότητα 34 κλινών, το οποίο ανακαινίστηκε και λειτουργεί.

Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό την συντήρηση και την αποκατάσταση των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων (με νέα συνολική δυναμικότητα 204 κλίνες) καθώς και των συνοδών υποδομών τους (δίκτυα, πρόσβαση, λιμενικά κλπ.), σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και οριοθέτηση ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και συνοδά έργα περιβαλλοντικού περιεχομένου στην περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προορισμού, με δυνατότητες ποιοτικής φιλοξενίας και αναψυχής-αθλητισμού, σε συνδυασμό με ήπιες και εναλλακτικές δραστηριότητες, καθώς και ενημέρωσης για την σημαντική περιβαλλοντική αξία της περιοχής.

Αναλυτικά, θα γίνουν εργασίες στα ξενοδοχεία:

Γεράνιο, κατηγορίας 2 αστέρων για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 77 κλίνες)
Αρήνη, κατηγορίας 3 αστέρων, για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 101 κλίνες και ανήκε στην κατηγορία 1 αστεριού),
Παλαιά Λαϊκά – Ξενών, Α κατηγορίας 2 αστέρων, για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 56 κλίνες και ανήκε σε κατηγορία 1 αστεριού),
Νέα Λαϊκά – Ξενών, Β κατηγορίας 2 αστέρων, για δυναμικότητα 20 κλινών, (διέθετε 50 κλίνες, και ανήκε σε κατηγορία 1 αστεριού).

Στις τουριστικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και το ξενοδοχείο Ολυμπία που, όπως προαναφέρθηκε, ήδη λειτουργεί.
Στη βορειοανατολική όχθη του νησιού θα γίνει αποκατάσταση και επέκταση ενός προβλήτα σε υφιστάμενη θέση για την υποστήριξη δραστηριοτήτων αναψυχής που θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση πλωτής λεκάνης αποθεραπείας, καθώς και συντήρησης. Προβλέπεται επίσης η επέκταση ενός δεύτερου υφιστάμενου προβλήτα για την εξυπηρέτηση μικρών πλοιαρίων, που θα πραγματοποιούν τη μεταφορά προς και από την απέναντι όχθη της λίμνης όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά.

Επίσης, θα γίνει εγκατάσταση δύο παρατηρητηρίων άγριας ζωής σε κατάλληλες θέσεις στην περίμετρο της λίμνης, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάδειξη μέσω της παρατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τέλος, προβλέπεται η εγκατάσταση δύο νέων ενημερωτικών περιπτέρων, σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις, καθώς και μετατροπή υφιστάμενου κτιρίου σε κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.