Την πλήρη εικόνα για την εφαρμογή των προδιαγραφών που προβλέπει ο νόμος για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, με κοινοποίηση στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η Ομοσπονδία ζητά αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2025, τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, βεβαιωθεί και εισπραχθεί, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 3 του ν. 5170/2025. Παράλληλα, ζητά ενημέρωση για το ποσοστό των ελεγχθέντων ακινήτων σε σχέση με το σύνολο των ενεργών Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), καθώς και για τον προγραμματισμό των ελέγχων το 2027.
Η ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου εξαρτάται από την ουσιαστική εφαρμογή του στην πράξη, ενώ προτείνει τη συστηματική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, προκειμένου να ενισχυθούν η διαφάνεια, η ισότιμη εφαρμογή των κανόνων και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας των κυρώσεων.
Δείτε την επιστολή της ΠΟΞ:
Αρ.Πρωτ.100160
κυρία Βασιλική Κουτσούκου, Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού
Με το άρθρο 3 του ν. 5170/2025 θεσπίστηκαν κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές για τα ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση κατά το άρθρο 111 του ν. 4446/2016, οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ίδιου νόμου, τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2025. Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης ο νόμος προβλέπει επιτόπιους ελέγχους από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., σε περίπτωση δε διαπίστωσης παραβάσεων προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις.
-
- Τον συνολικό αριθμό επιτόπιων ελέγχων που διενεργήθηκαν, με κατανομή ανά Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ή Περιφέρεια) και ανά μήνα.
- Τον αριθμό των ελέγχων που κατέληξαν σε διαπίστωση παράβασης, με κατανομή ανά είδος παράβασης.
3. Τον αριθμό και το συνολικό ύψος των διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν, βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν
4. Το ποσοστό των ελεγχθέντων ακινήτων επί του συνόλου των ενεργών Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
5. Τον προγραμματισμό των ελέγχων για το 2027. Παράλληλα, προτείνουμε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων σε τακτική βάση, ώστε η αγορά να γνωρίζει ότι οι κανόνες εφαρμόζονται στην πράξη και με ισότιμο τρόπο, και οι έλεγχοι να αποκτήσουν και αποτρεπτικό χαρακτήρα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.











