Αρχική Αθλητικά Η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα

Η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα

Το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγα λεπτά μετά τις 12.30, έδειχνε το ρολόι όταν ξεκίνησε η τελετή με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και του αθλητισμού.
 

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός ξεχωρίζει για την ιστορικότητα του. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 δρομείς, εκ των οποίων 7.500 ταξίδεψαν στην Ελλάδα από 105 χώρες για να ζήσουν την μαγεία της αυθεντικής διαδρομής. Πίσω από αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, χρειάζεται σχεδιασμός, προσπάθεια, θέληση, αποφασιστικότητα και συνεργασία», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.
«Χαίρομαι που η πρώτη μου δημόσια τοποθέτηση είναι σε αυτόν τον χώρο, στον Τύμβο Μαραθώνα. Για εμάς τους Έλληνες αυτός ο αγώνας σημαίνει πολλά: τη νίκη του Πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας, της Δημοκρατίας έναντι του δεσποτισμού, του φωτός έναντι του σκοταδισμού. Τα τελευταία χρόνια ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του παγκόσμιου αθλητισμού» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο στη δική του τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο όταν έρχομαι στον Τύμβο του Μαραθώνα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και ευθύνη. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος πάνω από όλα παραμένει το σύμβολο για όλους τους Μαραθωνίους, καθώς έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας».
 
«Σε αυτόν τον ιστορικό τόπο του Τύμβου του Μαραθώνα σημαίνουμε την έναρξη ενός αξέχαστου αγώνα, που θέτει την Αθήνα στο επίκεντρο των αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων», είπε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης. 
 
«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ τουρισμού και αθλητισμού. Προάγει τις αρετές της πειθαρχίας και της αντοχής. Είναι σημαντικό ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι αθλητές και έρχονται περισσότεροι θεατές να παρακολουθήσουν τον Μαραθώνιο και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό», δήλωσε κι ο Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουρισμού.
 
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ξεκίνησε η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας την οποία σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός. Ο Θανάσης Αλευράς εμφανίστηκε πρώτος μπροστά στον Τύμβο απαγγέλοντας αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο για να ακολουθήσει μια «αναπαράσταση»- σπαθογραφία της Μάχης του Μαραθώνα από 10 ηθοποιούς. Η Χριστίνα Μαξούρη εν συνεχεία τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι ως σύμβολο της μητέρας που γεννά πρωταθλητές- πολεμιστές για να ακολουθήσει «χορός» 20 ατόμων που αντιπροσωπεύουν την πορεία και τον Μαραθώνιο του σύγχρονου ανθρώπου αναζητώντας το φως. Φως που θα έρθει την στιγμή που ο Ημεροδρόμος (Γιώργος Παπαδόπουλος) ανάβει τη φλόγα στον βωμό. 
 
 
Τη μουσική της εκδήλωσης υπέγραψε  ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Στα κρουστά ήταν ο Μιχάλης Κλαπάκης. Η σπαθογραφία ήταν του Κωνσταντίνου Μπουμπούκης και ενδυματολόγος ήταν η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.
Μετά τη λήξη της τελετής η φλόγα παραδόθηκε στην κορυφαία μαραθωνοδρόμο για το 2016 και Ολυμπιονίκη του Ρίο, Τζεμίμα Σουμγκονγκ, η οποία και την έδωσε στους πρώτους λαμπαδηδρόμους Εμμανουήλ Καραλή και Ράνια Ρεμπούλη. Ακολούθησε η λαμπαδηδρομία έως τον βωμό με τελευταίες λαμπαδηδρόμους τις τρίδυμες δρομείς από την Εσθονία, τις αδελφές Λιούικ. Εκείνες παρέδωσαν τη φλόγα στον απόγονο του νικητή του Μαραθωνίου της Βοστόνης, Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη και στην Τζεμίμα Σούμγκονγκ, οι οποίοι και άναψαν τον βωμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.