Αρχική Επικαιρότητα Θρύλοι, κουβέλια, σαϊτιές κι άλλα νεραϊδο…καμώματα!

Θρύλοι, κουβέλια, σαϊτιές κι άλλα νεραϊδο…καμώματα!

Το πρώτο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο ξεχωριστών, δημιουργικών Δραστηριοτήτων έφτασε!

Tο Σάββατο 3 και τηνΔημιουργικές Δραστηριότητες στο Πολιτιστικό Πάρκο, στα Μεσόγεια Αττικής Κυριακή 4  Σεπτέμβρη στο Πολιτιστικό Πάρκο για να περάσετε μαζί με τα παιδιά σας απίθανες, μοναδικές στιγμές κοντά στην φύση!

Οι Δημιουργικές Δραστηριότητες διοργανώνονται από τον Μη Κερδοσκοπικό Φορέα Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Αγαθών “Το Αλλοτινό” σε συνεργασία με το “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” , που βρίσκεται εντός του “Πολιτιστικού Πάρκου”, και είναι φτιαγμένο σαν ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι.

Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια διαφορετική περιπέτεια στην φύση και το χωριό κάθε Σαββατοκύριακο!


Η απασχόληση διαρκεί 1 ώρα και η έναρξη των δραστηριοτήτων γίνεται με την άφιξη των παιδιών,  οποιαδήποτε στιγμή από τις 11.00 π.μ. έως και τις 14.00 μ.μ.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4  Σεπτέμβρη, κάθε ωριαία απασχόληση περιλαμβάνει τις επόμενες ενότητες δράσεων που στοιχίζουν όλες μαζί μόλις 5€:

Καθημερινή ζωή στο χωριό
Η μουστιά έχει και φέτος αρχίσει και ο αμπελώνας μας περιμένει!
Έχοντας φορέσει τα αγροτικά μας καπέλα, επισκεπτόμαστε τους  βιολογικούς  αμπελώνες του Πάρκου όπου μικροί και μεγάλοι, στρωνόμαστε στη δουλειά! 
Λέγοντας τραγούδια κι αστεία, τρυγάμε όλοι μαζί τα ώριμα σταφύλια κι έπειτα μεταφέρουμε τα γεμάτα καλαθάκια μας στα πέτρινα πατητήρια του Μουσείου.
Εκεί ρίχνουμε τη σοδειά μας, βγάζουμε τα παπούτσια, και ξεκινάμε το πάτημα των σταφυλιών μέχρι να βγει μυρωδάτος ο μούστος!
Περιβαλλοντική Δραστηριότητα
Μαθαίνοντας πώς να φροντίζουμε το περιβάλλον, τούτη την φορά θα επισκεφτούμε  
το κελαρυστό ποταμάκι του Πάρκου. Οι χελώνες, τα ψαράκια μα και τα υπόλοιπα ζωάκια που έχουν βρει καταφύγιο στο ποταμάκι, χρειάζονται οπωσδήποτε την βοήθειά μας.
Ας κατασκευάσουμε  μικρά φράγματα, για να μπορούν να προστατευθούν τα ζωάκια  από τους «ενοχλητικούς» τους γείτονες. 
Κατηφορίζουμε στην όχθη του ποταμού, και μια ακόμη π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή περιπέτεια ξεκινάει!           
Συντήρηση Μουσειακών Εκθεμάτων
Η ώρα του Φθινοπώρου  έφτασε και το παλιό κελάρι πρέπει να προετοιμαστεί, να καθαριστεί, να σκουπιστεί…, για να ανοίξει την ζεστή και στοργική του αγκαλιά και με αγάπη να υποδεχτεί τα καλούδια του Καλοκαιριού   
Οι μικροί συντηρητές λοιπόν, φοράνε τα γάντια και τις ποδιές, παίρνουν τα σύνεργά τους και ξεκινούν με μεράκι την συντήρηση των εκθεμάτων!
Δράσεις στο Μουσείο
Η μέρα έχει προχωρήσει και ο κυρ Μελέτης  ο μαραγκός έχει ακόμα πολλά να κάνει, 
πριν ξεκινήσει να φτιάχνει μία κούνια για το μωρό του κυρ Παντελή. 
Θα πάμε να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ταχτοποιήσει τα νταβίδια, τις πλάνες και τα σκαρπέλα του και να καθαρίσει το Μαραγκούδικό του, πριν αρχίσει…
Φροντίδα Μικρών Ζώων
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και ο καλός μας o  Παρασκευάς, πρέπει να φροντίσει το τρίχωμά του. 
Τα παιδιά, με κέφι και χαμόγελα βουρτσίζουν και χτενίζουν το πλούσιο και λαμπερό του τρίχωμα και αυτός με την σειρά του, τους κουνάει χαρωπός και ευτυχισμένος την φουντωτή ουρά του!
Διατροφικά δρώμενα

Το πάτημα των ώριμων σταφυλιών έχει σχεδόν τελειώσει. Έχουμε όμως φυλάξει και μερικά κοφίνια, όπου μέσα ξεκουράζονται ζουμερές και λαμπερές ρόγες σταφυλιών. Τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούμε να  τις  αποξηράνουμε και να δημιουργήσουμε μυρωδάτες σταφίδες για να μπορούμε,  να χαιρόμαστε την γλυκιά τους γεύση όλο τον Χειμώνα!

Εμπρός λοιπόν!
Όλοι με όρεξη για να αρχίσουμε!



Επίσης, με 2€ επιπλέον, τα παιδιά συμμετέχουν σε μια Δραστηριότητα έκπληξη κάθε εβδομάδα!



- Δραστηριότητα έκπληξη!

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμη. Οι δουλειές και ο καθαρός αέρας
 μας άνοιξαν την όρεξη. Και τι είναι καλύτερο, από  μια μυρωδάτη μαρμελάδα 
φτιαγμένη από τα χεράκια μας, με τα σταφύλια που έχουμε φυλάξει;
Κάτι μου λέει πώς πρέπει τα κουτάλια έχουν ήδη ετοιμαστεί ….

Επίσης έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του ” Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας” και του Πάρκου που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τ.μ. μέσα στην φύση.


Το  ”Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” είναι προσβάσιμο σε άτομα με  Ειδικές Ανάγκες, σε όλη του την έκταση.
Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.)     καθώς επίσης και ολόκληρου του ‘’Πάρκου’’, είναι φυσικά βιολογικές.  

16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο

Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770

fax: (0030) 22990 – 47031

E-mail: wellcome@politistikoparko.gr

www.politistikoparko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.