Αρχική Ελλάδα Καλλιέργησε το Ταξίδι, Ζωντάνεψε τη Γη

Καλλιέργησε το Ταξίδι, Ζωντάνεψε τη Γη

eliesΤο Κτήμα Βακίρη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, διοργανώνει εκ νέου το σεμινάριο «Καλλιέργησε το Ταξίδι, Ζωντάνεψε τη Γη», με εξειδίκευση στη βιοκαλλιέργεια της ελιάς.
Η Σάμος και ορνίθων φέρει γάλα  γράφει ο Μένανδρος ενώ ο Αισχύλος την αναφέρει ως νήσο ελαιόφυτο. Από την αρχαιότητα η Σάμος είναι γνωστή για το ανοιχτόχρωμο λάδι της.
Από τη δεκαετία του ’50 όμως, η ανάπτυξη της ναυτιλίας αρχικά και του τουρισμού αργότερα είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγροτικής δραστηριότητας, την εγκατάλειψη της γης και την αλλαγή της πληθυσμιακής κατανομής, εις βάρος των ορεινών κοινοτήτων. Το όραμα μας είναι η αναβίωση του πρωτογενούς τομέα και σκοπός του σεμιναρίου ο συνδυασμός του με την τουριστική δραστηριότητα.
Δέκα άτομα θα εργαστούν στους ελαιώνες και θα μάθουν ότι χρειάζεται για τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Συγχρόνως θα αγγίξουν τον φυσικό πλούτο της Σάμου με όμορφους περιπάτους, θα γνωρίσουν τα αρωματικά φυτά και τα θεραπευτικά της βότανα και θα γευτούν τη σαμιακή κουζίνα μέσα από παραδοσιακά προϊόντα.
Βασική εργασία την πρώτη εβδομάδα , θα είναι το καθάρισμα και η προετοιμασία του ελαιώνα για τη συγκομιδή Ενώ τη δεύτερη και την Τρίτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συγκομιδή.
Επιπρόσθετα θα τοποθετηθούν παγίδες για την καταπολέμηση του δάκου, ένας από τους βασικότερους εχθρούς του ελαιοπαραγωγού.
Παράλληλα, θα γίνει αναφορά στους χειρισμούς που απαιτούνται όλες τις εποχές του χρόνου για να έχουμε έναν υγιή και παραγωγικό ελαιώνα. Χειρισμοί που στηρίζονται σε βιολογικές μεθόδους, τόσο στη συγκομιδή του καρπού όσο και στην παραγωγή και την τυποποίηση του λαδιού
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τον κόσμο της βιολογικής γεωργίας, τόσο στη θεωρία όσο και στη πράξη.
Ημερομηνίες : 3-8 Οκτωβρίου, 7-12 Νοεμβρίου & 12-17 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες / Αιτήσεις: Κα Φώτω Βακίρη τηλ: 6945026067 E-mail: fvakiri@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.