Αρχική Δήμοι ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY | Πολιτιστική Δράση “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ

ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY | Πολιτιστική Δράση “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ

Το ΜΕΡΟΣ Α’ της πολιτιστικής δράσης που φέρει τον τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY (ΤΤS) θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Μεγίστης από τις 6 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 

Η ιδρύτρια της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, και καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης, Γεωργία Κοτρέτσος έχει προσκαλέσει μια διεπιστημονική ομάδα δέκα ατόμων από το χώρο του πολιτισμού που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ερευνητικών και πειραματικών ασκήσεων εστιάζοντας («παρατηρώντας») στο σύγχρονο πολιτισμό από το ανατολικότερο άκρο του τόπου μας, το ακριτικό Καστελλόριζο

Την ομάδα αποτελούν: α. Οι Tαξιδευτές: Καλλιόπη Αλπίτση, Νικόλας Βαμβουκλής, Μαρία Κατριβέση, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Στέφανος Κοσμίδης, Γεωργία Κοτρέτσος, Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης, Μίλτος Πιστώφ, β. Ο Κοινωνός: Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, γ. Οι Δορυφόροι: Χρυσούλα Λιώνη, Σουζάνα Φάις, και δ. Ο Άοκνος τιμονιέρης: Θαλασσόλυκος. 

Ταξιδιώτες, συνοδός και δορυφόροι –ο καθένας ξεχωριστά–  καλούνται να συντάξουν μια επιστολή που θα σταλεί σε άγνωστό τους παραλήπτη. Οι παραλήπτες βρίσκονται σε λογιών λογιών άκρες της γης και θα παραχωρήσουν το δικαίωμα δημοσίευσης της αλληλογραφίας τους στη ΤΤS για να συμπεριληφθεί στην έκδοση της δράσης. Η ομάδα των παραληπτών που προσκάλεσε η ΤΤS είναι: η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, η Moshoula Capous-Desyllas, η Στέλλα Μπαρακλιάνου, η Alexander Strecker, η Μαίρη Μανιοπούλου, η Maja Ćirić, ο Frederick Schmidt, ο Γιώργος Μαραζιώτης, η Νεφέλη Καούτσκη, και η Emily Jacir.

Στόχος της δράσης είναι η παρατήρηση και ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας – το Καστελλόριζο. Λέξη με διαφορετικούς συνειρμούς για τον καθένα· από την παλιά ευχή «να κάμεις Πασχαλιά στον τόπο σου», τότε που ο τόπος λογιάζονταν ως μεγάλη ναυτική δύναμη, έως τις πρόσφατες πολιτικές διακηρύξεις. Ό,τι και να σηματοδοτεί το μικρό νησί, που τελικά είναι «Μεγίστη», ένα του χαρακτηριστικό, το «άκρον» είναι κοινό για όλους.

Από την προσδοκία, τη φαντασία, το συναίσθημα στο βίωμα («με λογισμό και μ’ όνειρο») που αλλάζει τη θέση στοχασμού και που μέσα από τις δράσεις ευελπιστούμε να επαναπροσδιοριστούν όσα πρεσβεύουμε. Καλούμαστε να αφουγκραστούμε και να ερμηνεύσουμε τον ήχο, ή τον απόηχο, των πρακτικών του σύγχρονου πολιτισμού, αυτού που παράγεται στα αστικά κέντρα της χώρας μας, από ένα άκρο της. Τί απόσταση καλύπτει η ματιά μας και άλλη πόση διανύει το έργο μας; 

Η σπάνια γεωμορφολογία της Ελλάδας, μετεωρισμένη όπως είναι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προσφέρεται για επιτόπια (in-situ) καλλιτεχνική εργασία και καθίσταται οδηγός της δράσης «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/», με γνώμονα τις γνωσιολογικές, μεταφυσικές και ιστορικές πτυχές της. Αναζητούμε μια σφαιρική αντίληψη και αναπαράσταση του τόπου σε σχέση με τα ευρύτερα συναφή ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Από αυτή τη θέση, του συμπλέγματος Μεγίστης, από το Καστελλόριζο, τη Ρω, τον Άγιο Γεώργιο του Νησιού και της Στρογγυλής, με την πλάτη μας στραμμένη πότε στην ανατολή και πότε στο νότο, το βλέμμα μας θα εστιάσει στα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, ατενίζοντάς τα από εκείνον τον τόπο και αρθρώνοντας τον λόγο που εκείνος ο τόπος μάς υπαγορεύει.

Όπως ένα κεκαμμένο σώμα σε επίκυψη – με τεντωμένα τα ακροδάχτυλά του –προσπαθεί να φτάσει το έδαφος, έτσι και εμείς, θα βρεθούμε σε μια αποστολή βίωσης ενός τόπου. Με τον ίδιο τρόπο θα αγγίξουμε, έστω για λίγο στην κλιμάκωση των δράσεων μας, το έδαφος της νησίδας Στρογγυλή στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου. 

Για την πραγματοποίηση του κλειστού συμποσίου, της πρώτης πολιτιστικής αποστολής στη Στρογγυλή και τη μετάβαση της ομάδας στη νησίδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι μεγάλη μας χαρά που ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, θα συνοδεύει την ομάδα και θα λάβει μέρος στο συμπόσιο. 

Οι δράσεις και ασκήσεις παρατήρησης θα λάβουν χώρα στο Καστελλόριζο, στη Ρω, στο Άγιο Γεώργιο του Νησιού και στη Στρογγυλή· συνολικά σε τέσσερα από τα δεκατέσσερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που απαρτίζουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης.   

Η πολιτιστική δράση «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/» έχει την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μεγίστης. 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.