Home Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη μέσα από τις θεματικές μορφές τουρισμού»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη μέσα από τις θεματικές μορφές τουρισμού»

Την πλατφόρμα της κυβέρνησης για τις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ.Μάνος Κόνσολας, από το βήμα της ημερίδας «Next is Now 2019- Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», που διοργάνωσε το enikonomia.gr υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής.

Τόνισε ότι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος συνδέεται με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, που έχει σαν στόχο:

1ον: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας.

2ον: Την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

3ον: Το άνοιγμα νέων αγορών και η στόχευση σε νέα target groups.

4ον: Την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

5ον: Την  αειφόρο ανάπτυξη.

6ον: Τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Επισήμανε ότι για πολλά χρόνια, η χώρα μας ήταν εγκλωβισμένη στη μονοκαλλιέργεια, στο παραδοσιακό σχήμα ήλιος και θάλασσα, αλλά η αύξηση του ανταγωνισμού και οι διεθνείς τάσεις , επιβάλλουν, πλέον, μια άλλη οπτική και κυρίως την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ο αστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός κ.α.

Ανακοίνωσε ότι είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Πρέπει να δημιουργηθούν νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες, που θα έχουν αντιστοίχιση, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια.

Πως μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό υγείας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, όταν δεν υπάρχει μια σχολή διοίκησης μονάδων τουρισμού υγείας; 

Όταν δεν  υπάρχουν ειδικότητες που σχετίζονται με την προσφορά υπηρεσιών στον τουρισμό υγείας;

Αν θέλουμε, και το αναφέρω, ως δεύτερο παράδειγμα να διαμορφώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, θα πρέπει οι δομές μας στην τουριστική εκπαίδευση να παράγουν στελέχη με ειδικότητα congress & events management.

Επίσης, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας υπάρχουν ειδικότητες όπως η διαχείριση αποσκευών σε λιμάνια που αποτελούν home port αλλά και άλλες ειδικότητες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του.

Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θέλουμε να δημιουργήσουμε, μέσα από ένα νέο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης που θα παράγει εξειδικευμένα στελέχη για όλες τις μορφές θεματικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Κόνσολας που ανακοίνωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι η σύμπραξη του δημοσίου και  μη κρατικούς φορείς.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.