Home Κινηματογραφος 17 ταινίες διαγωνίζονται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

17 ταινίες διαγωνίζονται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

Στις 26 Αυγούστου 2018, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, θα φιλοξενηθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» (Beyond the Borders) που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ).

   Οι ταινίες που διαγωνίζονται 

   Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον για τρίτη διαδοχική χρονιά θα διαγωνιστούν συνολικά 17 ταινίες, δέκα ξένες (από Λίβανο, Τουρκία, Αρμενία, Αυστρία, Γερμανία, Σερβία, Παλαιστίνη, Ιαπωνία, Κατάρ και Γαλλία) και επτά ελληνικές. Τέσσερις ταινίες επιλέχθηκαν να προβληθούν στην κατηγορία της ειδικής προβολής κι αυτές είναι: 1. Μικρό μου Καστελλόριζο του Νίκου Καρακώστα (Ελλάδα). 2. Από το σιτάρι στο ψωμί του 3ου Νηπιαγωγείου Αρχαγγέλου Ρόδου (Ελλάδα). 3. Olives Groves in the Aegean του Albert Knechtel και της Carol Drinkwater (Γαλλία). 4. Όσον ζης, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ελλάδα).

   Η ακούραστη γεν. γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πόλης, Ειρήνη Σαρίογλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι στόχος των στελεχών και των φίλων του Ιδρύματος είναι το Καστελλόριζο «ν’ αποτελέσει τόπο συνάντησης για τους δημιουργούς του ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας σημαντικούς εκπροσώπους του κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών στο ακριτικό νησί από όλο τον κόσμο». 

   «Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ», συνεχίζει η κ. Σαρίογλου, «δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του. Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ προσδοκά και στην περαιτέρω πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (η τουρκική πόλη Κας). Το όραμα του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο».

   Διεθνές και διαγωνιστικού χαρακτήρα, το Φεστιβάλ απονέμει κάθε χρόνο τέσσερα Βραβεία -με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων- και με την ολοκλήρωσή του ταξιδεύει στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Το «Πέρα από τα Σύνορα» τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ) και του Δήμου Μεγίστης».

   Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στηρίζει έμπρακτα το σημαντικό έργο και την προσπάθεια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και ως χορηγός θα προβάλει αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στην ανατολικότερη άκρη της πατρίδας μας. Επιπλέον, μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε την άνοιξη ανάμεσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ΙΔΙΣΜΕ ενισχύονται οι προσπάθειες για την αλληλοστήριξη των κοινών δράσεων στοχεύοντας στην προώθηση και διάδοση της ελληνικής ιστορίας.

   Τα παιδιά είναι το μέλλον του νησιού

   Σε όλη την εβδομάδα που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όπως διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση τέχνης και πολιτισμού τα παιδιά έχουν μια πολύ σημαντική θέση, ίσως τη σπουδαιότερη για το λόγο αυτό και το ΙΔΙΣΜΕ φροντίζει κάθε χρόνο να υπάρχουν εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια για τα λιγοστά παιδιά του νησιού που στο τέλος παρουσιάζουν τη δουλειά και το αποτέλεσμα των δικών τους προσπαθειών. Η κ. Σαρίογλου υπογραμμίζει πως το ΙΔΙΣΜΕ δίνει μεγάλη σημασία στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, δεδομένου ότι, λόγω της απόστασης, τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια κίνητρα και τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα παιδιά που ζουν σε μεγαλύτερες πόλεις ή νησιά. «Τα παιδιά αυτά όμως αποτελούν τους συνεχιστές του νησιού, το μέλλον του, και χάρη σε αυτά το Καστελλόριζο θα συνεχίζει να υπάρχει», τονίζει με έμφαση η γεν. γραμματέας του Ιδρύματος.

   Από πέρυσι ο Δήμος Καβάλας ανταποκρινόμενος στο ευγενικό αίτημα του ΙΔΙΣΜΕ έχει θεσμοθετήσει τα δώρα που δίνονται στα παιδιά του Καστελλόριζου ως ελάχιστη επιβράβευση για τον κόπο τους. Έτσι, και φέτος έχει ήδη στείλει για τα 32 συνολικά παιδιά του νησιού σχολικά είδη, δώρα τεχνολογίας και βιβλία. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.