Αρχική Αθλητικά Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας & ο ρόλος του στην ανάδειξη των Ολυμπιακών...

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας & ο ρόλος του στην ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών Γίνε και εσύ μέρος της ιστορίας!

Με Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο, την Τετάρτη 28 Μαρτίου,  για την ανάδειξη των ολυμπιακών αξιών και ταυτόχρονη εικαστική έκθεση, ξεκινούν για εφέτος οι δράσεις του Μονοπατιού της Εκεχειρίας που θα ολοκληρωθούν στις 22 Απριλίου με την διεξαγωγή του Δρόμου της Εκεχειρίας Ήλιδας – Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα:

Ημερίδα και εικαστική έκθεση θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, στις 6.00 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας και ο ρόλος του στην ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών, (η εκδήλωση συνήθως γίνεται στις 6 Απριλίου που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, αλλά εφέτος η 6η Απριλίου είναι Μεγάλη Παρασκευή).

Θα παρουσιασθούν από την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου- Κοντογιάννη οι δράσεις που έγιναν το 2017 και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν το 2018  για «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».

Θα μιλήσουν οι κυρίες Αννίτα Πατσουράκη (ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης που θα γίνει στο φουαγιέ του πολεμικού Μουσείου): «Εν Ολυμπία το κάλλιστον», Σπυριδούλα-Ίριδα Σπανέα (δημοσιογράφος): «Από τον Ευρύβατο στον Κιουρεγκιάν – Η ελληνορωμαϊκή πάλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»,  Ντόρα Πάλλη (υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας) για την Εκεχειρία ως εκπαιδευτικό εργαλείο, και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι δήμαρχοι των πόλεων της Εκεχειρίας (Ήλιδας, Αρχ. Ολυμπίας και Σπάρτης).

Η Ιωάννα Μάστορα (διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. & Γ.Γ. του Κέντρου Ολυμπιακής Φιλοσοφίας & Παιδείας) θα απαγγείλει τον 8ο Ολυμπιόνικο τουΠινδάρου, στον Αλκιμέδοντα, νικητή σε αγώνα παίδων.

Θα υπάρξει αφιέρωμα στην ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα πάλη με βραβεύσεις Ελλήνων Ολυμπιονικών (Στέλιος Μυγιάκης χρυσό 1980, Πέτρος Γαλακτόπουλος 1972 ασημένιο και 1968 χάλκινο, Δημήτρης Θανόπουλος ασημένιο 1984, Μπάμπης Χολίδης χάλκινο 1984 και 1988, Αμιράν Καρντάνοβ χάλκινο 2000, Αρτιόμ Κιουρεγκιάν χάλκινο 2004 και Γιώργος Χατζηϊωαννίδης χάλκινο 1980).  

Θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις στον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνο Φίλη, για την προσφορά του στην προώθηση της αξίας της Εκεχειρίας και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη για τη στήριξη στο «Δρόμο της Εκεχειρίας».

Στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργήσει εικαστική έκθεση με θέμα: «Εν Ολυμπία το κάλλιστον» με έργα γνωστών καλλιτεχνών: Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Μίνα Βαλυράκη, Εριέτ. Βορδώνη, Σπ. Γεώργας, Χριστόδ. Γκαλτέμης, Όλγα Γουλανδρή, Γ. Γουρζής, Δημ. Δαββέτας, Εύα Διβάρη, Κ. Ευαγγελάτος, Ν. Ζήβας, Π. Ζουμπουλάκης, Ι. Καρκαβίτσας, Μ. Κάσσης, Αγγ. Κοροβέση, Μ. Κούρκουλου, Μ. Κτιστοπούλου, Απ. Λάβδας, Κυρ. Λαζαρίδης, Κ. Μαυρομμάτη, Αλέξανδρος και Ευάγγελος Μουστάκας, Νάντια Μπαράκου, Π. Παγκρατίδης, Άγγ. Παναγιωτίδης, Αλ. Πατσέλι, Αρ. Πατσόγλου, Βαγ. Ρήνας, Γ. Ρούσσης, , Κ. Σπυριούνης, Γ. Σταθόπουλος, Γ. Τουρκοβασίλης, Απ. Φανακίδης, Β. Χορμοβίτη, Γ. Χουλιαράς, Σοφ. Χρήστου, Δ. Χριστογιάννης.

Στις 21 και 22 Απριλίου 2018 θα διεξαχθεί στην Ηλεία ο τρίτος «Δρόμος της Εκεχειρίας» ο οποίος διοργανώνεται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με συνδιοργάνωση των Δήμων Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης τον Δήμο Σπάρτης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του  CISM, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, την υποστήριξη του ΠΣΑΤ και του Πολεμικού Μουσείου και την τεχνική υποστήριξη του ΑΣΑΕΔ.

Το Σάββατο 21 Απριλίου θα γίνει η τελετή έναρξης στην Αρχαία Ήλιδα και η αφετηρία θα δοθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 5.45 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) και ο τερματισμός  θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) περίπου στις 4.30 το απόγευμα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 500 δρομείς.

Ο δρόμος δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα βραβευθούν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 49,8 χλμ. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο η διαδρομή -όπως και η εκεχειρία για να φτάσεις στην ειρήνη- αλλά και η ολοκλήρωσή της.

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, θα γίνει η ημερίδα και η Τελετή Έναρξης του Δρόμου της Εκεχειρίας στην Αρχ. Ήλιδα. Μετά την ημερίδα, το μουσικό Συγκρότημα Passepartout θα δώσει συναυλία

Τις εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας υποστηρίζουν οι: Εθνική Ασφαλιστική, Legea, ΑΒ Food Market Αμαλιάδα, Λουξ, AUTOUNIT Ν. Πουλάκης ΑΕΒΕ, ΠΙΚ Κινινής, Κτήμα Μερκούρη, FARGECO Hellas, ΗΛΒΙΓΑΛ Καλομοίρης, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Ελληνικό φιστίκι, Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας, ΛΟΥΡΙΔΑ Γενικές Ασφάλειες, ΟΕΣΗ Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, ΔΗ.ΚΕ.Π, η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης-Διάσωσης Βραχναίικων καθώς και το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.