Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Να παραμείνουν ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι τις ημέρες του...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Να παραμείνουν ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι τις ημέρες του καύσωνα

Να παραμείνουν ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι τις ημέρες του καύσωνα, ζητά με επιστολή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τους συνυπεύθυνους φορείς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, μετά από την “απόφαση του Υπποα, για κλείσιμο των Αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα.” 

Πιο συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, έστειλλε στην Υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου την παρακάτω επιστολή – παράκκληση:

  • ΠΡΟΣ
    1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
    2) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΖΑΚΗ-ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ
    3) ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΚΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

    ΘΕΜΑ:
    ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΠΟΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από χθεσινά δημοσιεύματα, από τουριστικά πρακτορεία και από συναδέλφους ξεναγούς που βρήκαν απροειδοποίητα κλειστές πόρτες αρχαιολογικών χώρων, ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των αρχαιολογικών χώρων από Πέμπτη 29/6 έως Κυριακή 1/7 μετά τις 15.00 το απόγευμα λόγω καύσωνα!

    Κατανοούμε την ανησυχία σας για την ασφάλεια των επισκεπτών μας, αλλά θεωρούμε ότι μια διακοπή λειτουργίας κάποιων χώρων μόνο κατά τις ζεστότερες μεσημεριανές ώρες θα ήταν αρκετή και δεν θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα προγράμματα επίσκεψης, ειδικά αυτά των πολυήμερων εκδρομών ή των εκδρομών της κρουαζιέρας που δεν έχουν εναλλακτική ώρα και μέρα επίσκεψης, λόγω προγράμματος και έλλειψης χρόνου.

    Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες. Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν. Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως.

    Σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε τι σκεπτικό της απόφασης αυτής και οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί ως τις 20.00 το βράδυ, με άνοιγμα ίσως νωρίτερα το πρωί με τη δροσιά και ίσως όπου κρίνεται απαραίτητο με μια μικρή διακοπή κατά τις μεσημεριανές ώρες με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όπως εξάλλου ερμηνεύεται και η αντίστοιχη νομοθεσία, δηλ. για διακοπή λειτουργίας κατά περίπτωση και ανάλογα με την κρίση του προισταμένου του κάθε χώρου.

 
 
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.