Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου...

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών της UNESCO

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και συνάντησε υψηλόβαθμα στελέχη και προσωπικότητες διεθνούς κύρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO.
Η Ελληνίδα Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ετήσιας Συνάντησης των Εθνικών Επιτροπών των χωρών της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της οποίας (2-5 Απριλίου 2017) θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία. Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχθηκε η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που είναι και η διοργανώτρια της Συνάντησης.
Η εναρκτήρια εκδήλωση της φετινής Συνάντησης των Επιτροπών UNESCO των χωρών της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα διαπολιτισμικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένο στον Κατάλογο της UNESCO.
Μετά από το καλωσόρισμα της Αικατερίνης Τζιτζικώστα, η Λυδία Κονιόρδου, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες ελληνικές επιτυχίες «που υπογραμμίζουν την διεθνή ακτινοβολία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η πρώτη επιτυχία είναι η εγγραφή (πέρσι τέτοια εποχή) του «Παπύρου του Δερβενίου», ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης», στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Πρόκειται για ένα εύρημα που χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει μελετηθεί από τον επιφανή παπυρολόγο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Τσαντσάνογλου, και είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως σημείωσε η Υπουργός, «για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και φιλοσοφίας».
Η δεύτερη, πιο πρόσφατη, ελληνική επιτυχία είναι η συμπερίληψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με την εγγραφή των Φιλίππων – που η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου θα επισκεφθεί επίσημα την ερχόμενη Κυριακή 9/4/2017 – ο αριθμός εγγραφών από την Ελλάδα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ανεβαίνει στις 18 συνολικά. « Οι Φίλιπποι», σημείωσε στον χαιρετισμό της, «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.»
Κοντά σε αυτές τις επιτυχίες η Λυδία Κονιόρδου σημείωσε και την καίρια ελληνική προεδρία σε δύο κομβικές Επιτροπές της UNESCO: στην Διακυβερνητική Επιτροπή του Δευτέρου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, καθώς και στην Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης ΟΥΝΕΣΚΟ 1970 για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών από Παράνομη Διακίνηση.
Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέλος και του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Την Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, χαιρέτισαν στη συνέχεια: η Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Τσαρουχά Κόλλια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, και έπειτα η κήρυξη έναρξης των εργασιών της Συνάντησης.
Πρώτος ομιλητής ο Eric Falt, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων. Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ζητήματα σχετικά με τα δίκτυα συνεργασιών της UNESCO, με τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, και με το όραμα του διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ για την περίοδο ως το 2030.
Προγραμματισμένη για το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συναυλία όπου η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα συνάντησε την ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.