Αρχική Γαστρονομία Νεάπολη Βοιών: Σταυροδρόμι γεύσεων, τουρισμού και ναυτιλίας

Νεάπολη Βοιών: Σταυροδρόμι γεύσεων, τουρισμού και ναυτιλίας

Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος στην ημερίδα στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας η ημερίδα «Νεάπολη Βοιών: Σταυροδρόμι Τοπικών Γεύσεων, Τουρισμού και Ναυτιλίας», την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με την Επαγγελματική Ένωση Βατίκων.

Στο πρώτο πάνελ τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Καθηγητής κ. Κων/νος Μαρινάκος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γεώργιος Καββαθάς, καθώς και η Chef και συγγραφέας κα Ντίνα Νικολάου. Μέσα από τις παρεμβάσεις τους αναδείχθηκε η δυνατότητα της Νεάπολης Βοιών να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία σε ένα ενιαίο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας κ. Νίκος Μαλαπέτσας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Γιώργος Γκουβάτσος, ο Chef και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης στη Νεάπολη Βοιών κ. Παντελής Μεϊμέτης, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Βατίκων κ. Σπύρος Λιάρος και ο Πρόεδρος Καφεστιατόρων Αρκαδίας κ. Βασίλειος Αθανασιάδης. Οι ομιλητές στάθηκαν στην πλούσια γαστρονομική βάση της περιοχής και στις προοπτικές ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, η Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κα Σοφία Δουμάνη, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Κρανιώτης και η Γενική Διευθύντρια ΔΕΠ – ΕΦΕΠΑΕ κα Μάγδα Πετροπούλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υποδιοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Λακωνίας, Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος κ. Χρήστος Ρουμάνης, η Λιμενάρχης Νεάπολης Βοιών κα Βασιλική Χριστοφοράκη, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και συνεταιρισμών, επιχειρήσεις και μέλη του Επιμελητηρίου, καθώς και πολίτες του δήμου Μονεμβασίας.

Ακολούθησε παρουσίαση συνταγών από τη διακεκριμένη Chef κα Ντίνα Νικολάου, η οποία μαγείρεψε με τοπικά προϊόντα και τα προσέφερε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας έμπρακτα την αξία τους στη γαστρονομία.

Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/νος Μαρινάκος δήλωσε σχετικά: «Η Νεάπολη Βοιών συνδυάζει στρατηγική γεωγραφική θέση, εύφορη γη και σπουδαία ναυτική παράδοση. Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη ναυτιλία και τον τουρισμό μπορεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσελκύοντας επισκέπτες όλο το χρόνο και ενισχύοντας την τοπική ταυτότητα. Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, της ναυτιλίας και τουρισμού είναι καθοριστικής σημασίας για ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Νεάπολη Βοιών Λακωνίας που συνδυάζουν αγροτική παραγωγή, ακτοπλοΐα και επισκεψιμότητα. Ωστόσο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο κυκλικής ροής μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένους άξονες: διαχείριση οργανικών αποβλήτων & λιπασματοποίηση (composting), αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων με μηδενικό αποτύπωμα, βιώσιμη αλιεία & blue growth και ανάπτυξη αγροτουρισμού-γαστρονομικού τουρισμού».