Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τιμή και μνήμη στους νεκρούς Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του ΟΡΙΑ (video)

Τιμή και μνήμη στους νεκρούς Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του ΟΡΙΑ (video)

Ποτέ πια πόλεμος!
Ειρήνη στη Μεσόγειο!
Ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Το μήνυμα για την μνήμη των πάνω από 4100 θυμάτων Ιταλών στρατιωτών της τραγωδίας του ναυαγίου του ΟΡΙΑ στις 12/2/1944 στάλθηκε, τη Κυριακή, από τους: εκπροσώπους της Καθολικής και Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, τον Ιταλό πρέσβη, τους στρατιωτικούς ακολούθους των Πρεσβειών ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιράν, τον πλοίαρχο εκπρόσωπο του Πολεμικού μας Ναυτικού, τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, τους δήμους Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, την Χρυσή Τομή Κερατέας με την απελευθέρωση λευκών περιστεριών.

                 Πιο συγκεκριμένα τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, 73 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, πραγματοποιήθηκε τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του νορβηγικού πλοίου ORIA, στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που τρία χρόνια πριν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου.

Μετά το τέλος του τελετουργικού, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί και απελευθέρωση λευκών περιστεριών.

Συμβολική επίσης η κατάθεση στεφάνου από δύο μαθήτριες του Ιταλικού σχολείου Αθηνών: μια λευκή και μια μαύρη. Μήνυμα αδελφοσύνης και πολύ πολιτισμικότητας.

Το βράδυ της Κυριακής (12/2), επίσης, στις 23:15 προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ιατρού «memORIA» που παρουσιάζει μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, 70 χρόνια μετά, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου «ORIA» και ανακαλούν τη φρικαλέα εικόνα των άταφων σορών στην παραλία. Το «memORIA» τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κρήτης (Ιεράπετρα).

Λίγα λόγια για το ναυάγιο
Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIA αναχώρησε από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

Οι διοργανωτές θεωρούν την εκδήλωση αυτή ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου ORIA που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά και παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.