Αρχική Δήμοι Στον Δήμο Πειραιά το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη

Στον Δήμο Πειραιά το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη

Dimos-PireaΗ κα Κωστούλα Ροντήρη, παρέδωσε το αρχείο του πατέρα της, στον Δήμο Πειραιά, ενός από τους πιο επιφανείς σκηνοθέτες της χώρας, του Δημήτρη Ροντήρη, που είχε συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία με την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

Το αρχείο αυτό, διαθέτει μοναδικά τεκμήρια, που φωτίζουν πλευρές αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν: η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη και ο Έφορος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Κώστας Κουρμουλάκης.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε:

«Είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη, η σημερινή. Ύστερα από συζητήσεις με την οικογένεια Ροντήρη, παραλαμβάνουμε σήμερα το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη, ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου, του σημαντικότερου ίσως για την πόλη μας και για τη χώρα. Θεωρούμε, ότι είναι και χαρά μας και τιμή μας, η απόφαση της κας Ροντήρη να παραδώσει το αρχείο στο Δήμο του Πειραιά. Στόχος μας είναι να ταξινομήσουμε, να αρχειοθετήσουμε και τελικά να προβάλλουμε το αρχείο αυτό, ώστε όλοι οι Πειραιώτες, όλοι οι Έλληνες να έχουν την ευκαιρία να δουν αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία είναι πλέον στα χέρια του Δήμου Πειραιά.

Θεωρώ ότι υπάρχει ικανό επιτελείο στο Δήμο μας, στο κομμάτι του πολιτισμού, για την επεξεργασία του αρχείου αυτού και την παρουσίασή του όπως πρέπει, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του ονόματος, ενός ανθρώπου που λάτρευε τον Πειραιά. Θεωρώ ότι η θέση του αρχείου – και ευχαριστώ ιδιαίτερα γ’ αυτό – είναι ο Δήμος Πειραιά, είναι η πόλη του Πειραιά. Νομίζω ότι η παραλαβή του αρχείου είναι το ξεκίνημα μιας σειράς πρωτοβουλιών και ενεργειών σε σχέση με τον Δημήτρη Ροντήρη πάντα, που θα ικανοποιήσει και την οικογένεια και τους Πειραιώτες και την πόλη, αλλά και τη χώρα. Μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε τη διάθεση.

Είναι ένα πολύ σημαντικό αρχείο και να περιμένουν οι Πειραιώτες ότι θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια, ώστε να αποκτήσει, αν θέλετε, την αίγλη που πρέπει και να παραμείνει στην πόλη μας. Έχουμε ανθρώπους εξειδικευμένους, τη Διευθύντρια μας, τον κ Κουρμουλάκη, που μπορούν να φέρουν σε πέρας την εργασία αυτή και νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι μέσα τους, το θέλουν, το αισθάνονται όλο αυτό. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε, είμαι σίγουρος γ’ αυτό και θα μείνετε ικανοποιημένοι και εσείς και όλοι οι Πειραιώτες. Είναι ένα ακόμα απόκτημα, ένα ακόμη σημαντικό αρχείο που απέκτησε ο Δήμος. Έχω την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα, ότι στα επόμενα χρόνια, σημαντικές εκθέσεις σημαντικών ανθρώπων θα έρθουν να δώσουν μια ώθηση στον πολιτισμό της πόλης, που την έχει ανάγκη. Η κα Ροντήρη μου έδωσε επίσης μια φωτογραφία του συγχωρεμένου του πατέρα μου με τη μητέρα και τον Δημήτρη Ροντήρη, η οποία θα κοσμεί πλέον και το δικό μου σπίτι γιατί είναι μια ιδιαίτερα σημαντική φωτογραφία, για την οποία δεν είχα υπόψη μου ότι υπήρχε και ευχαριστώ και γι’ αυτό».

Η κα Κωστούλα Ροντήρη, κόρη του Δημήτρη Ροντήρη, σε δήλωση της, τόνισε:
«Κατ’ αρχήν χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ο Δήμαρχος Πειραιά είναι παιδί δικό μας, είναι παιδί του σχολείου της αδελφής του πατέρα μου – Σχολή Μπερζάν Μωραΐτη. Γιατί θεωρώ ότι άνθρωποι τέτοιοι μπορούν να καταλάβουν και την αξία ενός Ροντήρη, ο οποίος λάτρεψε τον Πειραιά και τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Και πιστεύω ότι αυτός ξεκίνησε την Επίδαυρο, το Ηρώδειο, ήταν επίσημα καλεσμένος στην Ολυμπιάδα του Μεξικού. Όλα αυτά προσπαθούν να τα αποσιωπήσουν δυστυχώς. Αυτοί είμαστε σαν Ελλάδα. Εγώ χαίρομαι γιατί πραγματικά έκανε το «Πειραϊκό Θέατρο», που λάτρεψε αυτό το χώρο, το Δημοτικό Θέατρο, που κι εγώ ερχόμουν εδώ και έβλεπα παραστάσεις, και γινόταν πραγματικά «χαμός». Σήμερα έδωσα στον Δήμαρχο ένα γράμμα του πατέρα μου όταν τον κάλεσε ο Κένεντυ στο Λευκό Οίκο, που ήταν μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και προσπαθούσαν εδώ στην Ελλάδα να το αποσιωπήσουν. Επίσης του έδωσα ένα DVD από τον αδελφό του πατέρα μου, ο οποίος είχε το εργοστάσιο « ΡΟΝΤΗΡΗΣ – ΣΤΡΟΜΠΟΥΛΗΣ και τα Ναυπηγεία στο Πέραμα. Γιατί όλοι εδώ ήταν Πειραιώτες και όλοι εδώ αγαπούσαν τον Πειραιά».

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη επισήμανε:

«Την σημερινή ημέρα την θεωρούμε στο Δήμο Πειραιά ιδιαίτερα σημαντική. Ύστερα από πολύ καιρό, από πολλά χρόνια, από πολλές προσπάθειες, η κυρία Κωστούλα Ροντήρη, η κόρη ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που πέρασαν από αυτήν την πόλη και από την Ελλάδα, δώρισε, εμπιστεύθηκε το αρχείο της στον Δήμο Πειραιά. Αυτό για εμάς είναι πολύ μεγάλη τιμή, είναι πολύ μεγάλη χαρά, πολύ μεγάλη ευθύνη και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όχι μόνο της θυγατέρας Ροντήρη, αλλά και του κοινού του Πειραιά και του ευρύτερου θεατρικού κοινού. Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για να δημιουργήσουμε, να ταξινομήσουμε το αρχείο, να φτιάξουμε έναν δικτυακό τόπο που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει αυτά που θέλει, αλλά και στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε φτιάχνοντας ένα θεατρικό μουσείο, αφιερωμένο στη μνήμη του Ροντήρη. Σήμερα δεν είναι παρά μόνο η αρχή, μια αρχή πολύ δύσκολη και γι αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.