Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας-Ε.Η.Ν. 2015” Τιμώμενη πόλη ο Πειραιάς και το λιμάνι του

“Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας-Ε.Η.Ν. 2015” Τιμώμενη πόλη ο Πειραιάς και το λιμάνι του

IMG_0073Στη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Πειραιά για το θέμα της Ημέρας Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας 2015, χρονιά κατά την οποία ο Πειραιάς και το λιμάνι του είναι οι τιμώμενοι, παρουσία της Επιτρόπου κ. Μ. Δαμανάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Χρήστου και εκπροσώπων φορέων, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης κατέθεσε στο Δήμαρχο Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκο, συγκεκριμένη εισήγηση, της οποίας τα κύρια σημεία είναι τα ακόλουθα:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΠ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2015

         Με την θέσπιση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας-Ε.Η.Ν. (European Maritime Day-EMO)” και την απόφαση της Ε.Ε. να ορισθεί για το 2015 ως τιμώμενη πόλη-λιμάνι ο Πειραιάς δίδεται μια μοναδική ευκαιρία στην χώρα μας, τον Πειραιά και το Λιμάνι του για την προβολή των θεμάτων της ναυτιλιακής και λιμενικής μας βιομηχανίας.
            Η Ε.Η.Ν. αποτελεί ένα σημαντικό ναυτιλιακό γεγονός στην Ευρώπη, αφού η 20η Μαΐου έχει καθοριστεί ως η ημέρα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων για την Ευρώπη και τις περιφέρειες της. Η ημέρα αυτή εορτάζεται σε όλα τα κράτη-μέλη, ξεχωριστά όμως στην Πόλη-λιμάνι της τιμώμενης χώρας.
           Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα διοργανώτριες πόλεις ήταν:
           το 2011 το Danzig της Πολωνίας
           το 2012 το Goteborg της Σουηδίας
           το 2013 η Valetta της Μάλτας
           το 2014 η Βρέμη-Bremerhaven της Γερμανίας και
           το 2015 ο Πειραιάς και το λιμάνι του.

Προτάσεις ΟΛΠ Α.Ε. για το 2015

Πολιτική Ευθύνη
Την πολιτική ευθύνη για την Ε.Η.Ν. 2015 να έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής. (Να ορισθούν υπεύθυνοι)
Διοργανωτές
Δήμος Πειραιά και ΟΛΠ Α.Ε., με τη συνεργασία του ΕΟΤ, του Φεστιβάλ Αθηνών και Ιδρυμάτων ή εταιριών. (Καθορισμός χώρου Γραφείων και υπεύθυνοι).
Προτεινόμενο Θέμα: “Η θάλασσα και τα λιμάνια αστείρευτη πηγή ευημερίας και πολιτισμού”, με προφανή στόχο να αναδειχθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της ναυτιλίας και η διασύνδεση των λιμανιών με την ανάπτυξη του Πολιτισμού.
Κύριο Πρόγραμμα:
19 Μαΐου 2015:  Πολιτική Εκδήλωση με τη συμμετοχή Κυβέρνησης, Επιτρόπων, Κομμάτων, κύριων φορέων Ευρώπης (IMO,ESPO κλπ)
                              Χώρος διεξαγωγής: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
20 Μαΐου 2015: Θεματικές Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Ε.Ε.Ε., Ν.Ε.Ε.,  Ε.ΛΙΜ.Ε., Π.Ν.Ο.
                              Χώρος: Συνεδριακοί Χώροι Σ.Ε.Φ.
21 Μαΐου 2015:   Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Λυρικής, Θεάτρων, Εκθέσεων, Ιδρυμάτων Πολιτισμού, Φορέων κ.λ.π.
                              Χώροι: Αίθουσες και Αποθήκες στο Λιμάνι και στο   Δημοτικό Θέατρο, στο Ίδρυμα Ειρήνης Παπά στο θαλάσσιο μέτωπο Φαλήρου, στο Βεάκειο κ.α.   
Προϋπολογισμός: Ο συνολικός προϋπολογισμός με βάση την εμπειρία των προηγούμενων πόλεων αναμένεται να ανέλθει σε 750.000 ευρώ. Η Γενική Δ/νση MARE της Ε.Ε. συνεισφέρει 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά, ο ΟΛΠ Α.Ε. και οι χορηγίες από ιδιωτικές πηγές θα πρέπει να καλύψουν περίπου ένα ποσό 500.000 ευρώ.
Συμμετοχή:  Αναμένεται οι επίσημοι προσκεκλημένοι από Ελλάδα και Ευρώπη να ανέλθουν σε 1500 άτομα. Στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, η οποία θα εκτιμηθεί όταν θα καταρτισθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων του εξαμήνου (Μάιος-Οκτώβριος 2015).
Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών 2013
α. Οκτώβριος 2013:
Καθορισμός project-leader και οργανωτικής επιτροπής.
β. Νοέμβριος 2013:
Επίσκεψη σε Bremerhaven
Συμμετοχή Πειραιά και ΟΛΠ στις εκδηλώσεις εκεί.
Καθορισμός διοργανωτών-εταιριών.
γ. Δεκέμβριος 2013:
Ιστοσελίδα
Α’ Σχέδιο Προγράμματος
Προκήρυξη Ιδεών για εκδηλώσεις (3μηνης διάρκειας για προτάσεις)
Καθορισμός χώρων
Οριστική Οργανωτική Επιτροπή
Λοιπές Εκδηλώσεις: Εκτός από το τριήμερο των επίσημων εκδηλώσεων, θα πρέπει να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο να καλύπτει την Περίοδο Μάιος 2015- Οκτώβρης 2015 με εκδηλώσεις στον ευρύτερο Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Μέσα από την Ε.Η.Ν. δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 2021 και τη διεκδίκηση το 2014 του Πειραιά και της Σαλαμίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2017 θα είναι έτοιμα για λειτουργία και χρήση όλα τα έργα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, ενώ μέχρι το 2015 θα είναι έτοιμη η Πέτρινη Αποθήκη, το Αρχαιολογικό Πάρκο, ο μώλος Κράκαρη κ.α.                           

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.