Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά BLACK SEA TOURISM FORUM & WORKSHOP: Καταλυτικός ο ρόλος του Τουρισμού ...

BLACK SEA TOURISM FORUM & WORKSHOP: Καταλυτικός ο ρόλος του Τουρισμού για την ανάπτυξη και τη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

B.S_WorkshopΟ Τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση και διάχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων και στη σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Black Sea Tourism Forum & Workshop που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 10 και 11 Οκτωβρίου, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του δήμου της Αθήνας και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και με τον συντονισμό της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και του Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB).

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας, επικεντρώθηκαν στις επαγγελματικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των 40 επιλεγμένων Hosted Buyers (στελέχη και εκπρόσωποι μεγάλων tour operators, τουριστικών γραφείων, κλπ) από περισσότερες από δέκα χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία, Αμερική, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία κ.ά.) και 90 προμηθευτών και εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 συναντήσεις με στόχο τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών και τις παρουσιάσεις προορισμών, ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών προϊόντων και ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και η τουριστική οικονομία και δραστηριότητα είναι μια αποφασιστική παράμετρος για την ενδυνάμωση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθώς για την ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού κέντρου, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινό τόπο για την Αθήνα και την Ελλάδα και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, περιοχή που είναι ένας αναδυόμενος ταξιδιωτικός προορισμός και ταυτοχρόνως μια αναπτυσσόμενη πηγή τουριστών».

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα, η τουριστική κίνηση στην Αθήνα  εμφανίζει μία αξιοσημείωτη αύξηση, παρά την οικονομική κρίση και την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ετών, τάση που ενισχύεται από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των υποδομών και του αστικού περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και στην ασφάλεια και την βιώσιμη μετακίνηση.
 
Η δεύτερη μέρα του Black Sea Tourism Forum & Workshop ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΑΤΑ και Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Μπρούλια, του επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ για την Προώθηση του Εμπορίου και των Επενδύσεων στον Εύξεινο Πόντο (UNDP Black Sea Trade & Investment Promotion Programme) κ. Barry Kolodkin και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά.

Ο κ. Γ. Μπρούλιας αναφέρθηκε στην Στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την τουριστική ανάπτυξη καθώς και την στοχευμένη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης και επισήμανε ότι η βαρύτητα που δίνεται από τον δήμο Αθηναίων στον τομέα τουρισμού είναι μεγάλη καθώς η τουριστική ανάπτυξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και κατά προέκταση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως η ανεργία, η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Barry Kolodkin δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προσελκύει τους ταξιδιώτες εκείνους που επιθυμούν να δουν και να κάνουν κάτι το διαφορετικό, εκείνους που επιθυμούν να επανασυνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά, όσους θέλουν να θαυμάσουν θαύματα της φύσης, εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και το λίκνο του Πολιτισμού και ταυτόχρονα, να απολαύσουν εξαίρετα ξενοδοχεία, παραλίες, γαστρονομικές εμπειρίες και αξιοθέατα”.
“Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Προώθηση του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου (UNDP Black Sea Trade and Investment Promotion Programme), ως αρωγός φορέας οικονομικής ανάπτυξης μέσω της προώθησης του εμπορίου και των επενδύσεων, θεωρεί την τουριστική ανάπτυξη ως έναν ιδιαίτερα δυναμικό μοχλό οικονομικής ευημερίας, ακριβώς επειδή η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τον σημερινό ταξιδιώτη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Π. Λειβαδάς, αφού εξήρε τον δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Black Sea Tourism Forum & Workshop στην Αθήνα, υπογράμμισε τη σημασία της για την περαιτέρω ανάπτυξη επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των εκπροσώπων του τουριστικού τομέα από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τις χώρες αυτές ως σημαντικές αναδυόμενες αγορές.

Η πρώτη ενότητα της δεύτερης μέρας αφιερώθηκε στο Forum, με θέμα “Setting the scene for Tourism in the Black Sea Region”, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρουσιάστηκαν τάσεις και στοιχεία για την τουριστική αγορά της περιοχής και συζητήθηκαν προτάσεις και πολιτικές για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.

O Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος των Affiliate Members του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Γιώργος Δρακόπουλος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μέσω των Οργανισμών τους πρέπει να υποστηρίξουν τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να βάλουν τον τουρισμό ως προτεραιότητα στις περιφερειακές πολιτικές τους”.
“Η Ελλάδα, ως ο ισχυρός εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιώντας τον τουρισμό ως εργαλείο διείσδυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η διευκόλυνση στις χορηγήσεις visa”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.