Αρχική Γαστρονομία Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Ν. ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Ν. ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»

Φεστιβαλ ΤσελεμεντέςΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, το 7ο στη σειρά τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ στη Σίφνο.

Οι αντιπροσωπείες από 20  Κυκλαδονήσια και από το φιλοξενούμενο για φέτος νησί της Σκιάθου, είχαν αρχίσει να φθάνουν στη Σίφνο από την περασμένη Τρίτη.

Ο διοργανωτής, οικοδεσπότης του Φεστιβάλ Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείεςαπό 20  Κυκλαδονήσια, τους επίτιμους προσκεκλημένους Σκιαθίτες, καθώς και εκπροσώπους τύπου, το βράδυ της παραμονής της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου στον Αρτεμώνα, σε μία βραδιά φαγητού, ποτού, μουσικής και επικοινωνίας με τους παλιούς, αλλά και τους νέους συμμετέχοντες σε αυτό.

Από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, κυριολεκτικά η καρδιά των Κυκλάδων χτυπούσε στον Αρτεμώνα, με το κάθε ένα από τα 20 Κυκλαδονήσια να παρουσιάζει τις ανεκτίμητες σπιτικές συνταγές, τα έθιμα, τα τραγούδια, τις τέχνες και τα προϊόντα του.

Από την είσοδο του Αρτεμώνα μέχρι και την εκκλησία της Παναγίας Κόχης, ήταν απλωμένα τα περίπτερα των νησιών στη σειρά, στολισμένα με παραδοσιακές φορεσιές, χειροτεχνήματα, φωτογραφίες και τοπικά μαγειρέματα και κεράσματα που προσέφεραν απλόχερα οι αντιπροσωπείες στον κόσμο, Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες που επιδείκνυαν ζωντανά τις παραδοσιακές τέχνες της αγγειοπλαστικής, της ψαθοπλεκτικής, της επεξεργασίας μαλλιού, του κεντήματος, της δημιουργίας της δαντέλας, καθώς και της υπαίθριας έκθεσης Σιφναϊκών και άλλων Κυκλαδικών αγνών τοπικών αγροτικών προϊόντων, γλυκών και χειροτεχνημάτων.

Εκτός από τις ζωντανές επιδείξεις της μαεστρίας των μαγειρισσών και αυτή τη χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι λιλιπούτειοι μάγειρές μας, μέσα από τα μαγειρικά παιχνίδια των Παιδομαγειρεμάτων, καθώς και η καθιερωμένη πλέον αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, που ξεκινάει εθιμοτυπικά από το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα και καταλήγει στον Αρτεμώνα, παντρεύοντας αυτή τη χρονιά τη Σίφνο, “το νησί των ποιητών” Προβελέγγιου, Γρυπάρη, Σπεράντζα, Τριαντάφυλλου και άλλων, με τη Σκιάθο, “το νησί της πεζογραφίας” του Παπαδιαμάντη!

Καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του τριήμερου Φεστιβάλ δεν έλειψαν στιγμή οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και χορευτικά συγκροτήματα της Σίφνου και των φιλοξενούμενων νησιών.

Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και διάφοροι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, ο Σιφνιός Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο εντεταλμένος χωρικός Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ηλιάκης, καθώς και Δήμαρχοι από τα γειτονικά νησιά και διάφοροι πολιτευτές.

Πηγή: www.sifnaiko-fos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.