Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στην Αθήνα η συγγραφέας του best seller «Το Δόγμα του Σοκ»

Στην Αθήνα η συγγραφέας του best seller «Το Δόγμα του Σοκ»

naomi-tsiprasΤεράστιο ενδιαφέρον για μία συνέντευξη από τη Ναόμι Κλάιν, τη συγγραφέα που τρέμουν οι κυβερνήσεις

Το βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ» υπήρξε προφητικό και έγινε… μπεστ σέλερ. Σε συνέντευξή της πριν από δύο χρόνια υποστήριζε ότι «η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η Ευρωζώνη» και κατά πολλούς… δικαιώθηκε. Η Καναδή Ναόμι Κλάιν, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ακτιβίστρια και φιλόσοφος, είναι στην Ελλάδα και τραβά το ενδιαφέρον.

Μπορεί να δέχεται προσκλήσεις από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, διεθνώς γνωστές οργανώσεις και κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, η ίδια, όμως, προτίμησε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αναρχικού Νώντα Σκυφτούλη. Ταξίδεψε, λοιπόν, στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί το δέκα μηνών μωρό της, για να μιλήσει στις οκτώ αύριο το βράδυ στο φεστιβάλ «Βαβυλωνία» του κέντρου πολιτισμού Nosotros -που λειτουργεί ο γνώριμος στους παροικούντες τα Εξάρχεια Νώντας- στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Νωρίτερα, το μεσημέρι θα κάνει ένα «πέρασμα» μίας ώρας από κεντρικό πολυκατάστημα της πλατείας Συντάγματος για να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της «Το Δόγμα του Σοκ», «No Logo» και «Φράχτες και Παράθυρα» στους θαυμαστές της, που μάλλον δεν είναι λίγοι, δεδομένου ότι και τα τρία έχουν καταστεί μπεστ σέλερ σε μία χώρα που μάλλον δεν φημίζεται για τα φιλοαναγνωστικά αισθήματα των πολιτών της…

Το «Δόγμα του Σοκ» μιλά για το τρίπτυχο «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών» που είτε επιβάλλεται από δικτατορικά καθεστώτα είτε εφαρμόζεται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση μίας κρίσης, και οδηγεί σε μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και «ξεπούλημα» δημόσιων εκτάσεων, ενώ στο μεταξύ η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει. Κατά πολλούς, λοιπόν, δείχνει να επιβεβαιώνεται.

Την ίδια ώρα, η συγγραφέας του επιβεβαιώνει με την παρουσία της στην Ελλάδα, ένα άλλο δόγμα που κυριαρχεί στο παγκόσμιο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι. «Μία φορά δημοσιογράφος, για πάντα δημοσιογράφος», λένε και έτσι η Ναόμι Κλάιν θέλησε να συνδυάσει την επίσκεψή της με… δουλειά. Χθες ακόμα, πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου για να συναντήσει εκεί, στην έδρα του κόμματός του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και να του πάρει συνέντευξη στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για την ελληνική κρίση.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των ελληνικών ΜΜΕ έχουν «σπάσει τα τηλέφωνα» του εκδοτικού οίκου Λιβάνη, μέσω του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα βιβλία της, προκειμένου να αποσπάσουν μία δική της συνέντευξη. Η Ναόμι Κλάιν, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να μην… πολυδιασπαστεί. Έχει ήδη κανονίσει να παραχωρήσει μόλις τρεις συνεντεύξεις σε έντυπα και διαδίκτυο, ενώ θα κάνει περιορισμένες εμφανίσεις στην τηλεόραση. Τα υπόλοιπα, θα τα… πει στην εκδήλωση που θα συμμετάσχει, αλλά και απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις όσων βρεθούν στο κατάστημα όπου θα υπογράφει τα βιβλία της.

Δεν σκοπεύει άλλωστε να μείνει… για πάντα στην Ελλάδα, και έτσι θέλει να χαρεί λίγες από τις «καλοκαιρινές» στιγμές που προσφέρει η πατρίδα μας, παρέα με το δεκάμηνο μωρό της, καρπό του γάμου της με τον επίσης γνωστό δημοσιογράφο και ντοκιμαντερίστα Έιβι Λιούις, γιο της ακτιβίστριας Μισέλ Λάντσμπεργκ και του διπλωμάτη Στίβεν Λιούις.

 

πηγή: real.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.