Αρχική Οικονομία Κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ με 4ετή δάνεια και 4%-4,5%

Κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ με 4ετή δάνεια και 4%-4,5%

imagesΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το 2013 μέσω τραπεζικών δανείων, τα οποία θα εγγυηθεί το ΕΤΕΑΝ. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δάνεια τετραετούς διάρκειας για κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιτόκιο 4%-4,5%. Η συνολική ρευστότητα που θα παρασχεθεί στην αγορά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 450 εκ. ευρώ. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεροντούκος, το νέο Ταμείο δημιουργήθηκε με την ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων και η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ (225 εκατ. από το Ταμείο και 225 εκατ. από τις τράπεζες). Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1:1), εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5% (προ λοιπών επιβαρύνσεων).

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ, ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την παροχή εγγυήσεων για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων). Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. περίπου. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου συνεχίζεται με νέους όρους η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 εκατ. (εκ των οποίων 130 εκατ. από κοινοτικούς πόρους και 185 εκατ. από τις τράπεζες). Πρόκειται για πέντε δράσεις που αφορούν τη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και τον τουρισμό – πράσινη οικονομία. Σημειώνεται ότι και αυτά τα κεφάλαια μπορούν πλέον να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κινήσεως. Από τα κεφάλαια του νέου Ταμείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (ν. 3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, λόγω της δυνατότητας μεταβολής στη σχέση συνεπένδυσης των κεφαλαίων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών (1:1 από 1:2), το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.

Στις υπόλοιπες δράσεις του ΕΤΕΑΝ περιλαμβάνονται:

•    Το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους  90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

•    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΝΑΛΙΟ, που ανασχεδιάστηκε μετά την επαναπροκήρυξή του το Δεκέμβριο, δραστηριοποιείται στην εγγύηση δανείων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία (ΕΠΑΛ).

•    Το Ταμείο «Εξοικονομώ Κατ’Α Οίκον, στο οποίο έχουν ήδη υπαχθεί 20.000 κατοικίες επί συνόλου 25.000 αιτήσεων. Με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος, η ΕΤΕΑΝ προχωρά σε βελτιώσεις όπως, μείωση των δικαιολογητικών, περιορισμό κατά ένα μήνα του χρόνου ένταξης στο πρόγραμμα, σχεδιασμό ξεχωριστού προγράμματος για τις πολυκατοικίες, αύξηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού κ.λπ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι το Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ, και τα οποία, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.