Αρχική Επικαιρότητα Κυκλοφορεί στις 3 Δεκεμβρίου, το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Κυκλοφορεί στις 3 Δεκεμβρίου, το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Με κεντρικό θεματικό άξονα την τέταρτη και τελευταία 25ετία των 100 χρόνων (περίπου από το 1975 έως σήμερα) από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και κείμενα για το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, για τους ανθρώπους και τα κτίρια του Μπιτ Παζάρ και για το ζωγράφο Κώστα Λούστα ανοίγει το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012. Στις σελίδες του φιλοξενούνται ακόμη κείμενα που αφορούν στη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
 
Έργο εξωφύλλου
Βίκτωρ Κοέν, Πυργόχειρο, 2012, 23×29 εκ., φωτογραφία με ψηφιακή επεξεργασία.
O καλλιτέχνης Βίκτωρ Κοέν γράφει για το έργο του με τον τίτλο Πυργόχειρο, που δημιούργησε ειδικά για το εξώφυλλο του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: «Το 2005, μη βρίσκοντας πια τις ξεθωριασμένες από τον ήλιο τουριστικές καρτ-ποστάλ στα περίπτερα της Λεωφόρου Νίκης, άρχισα να φωτογραφίζω την παραλία. Από τότε το κάνω κάθε φορά που θα βρεθώ στην πόλη, λες και φοβάμαι μην χαθεί ο πύργος ξαφνικά. Το χέρι, είναι κομμάτι παιδικής κούκλας για βιτρίνα που βρήκα πεταμένο σε δοκιμαστήριο κάπου στην Τσιμισκή και τώρα διακοσμεί το στούντιο μου στο Μανχάταν. Στην εικόνα, το χέρι επιστρέφει σπίτι, κλείνοντας τον κύκλο του. Εγώ, προσπαθώ το ίδιο μέσα από το εξώφυλλο αυτό που μαζί με την εικόνα, θα σκορπίσει κι εμένα σε κάθε γωνιά της πόλης»
 
1912-2012: 100 χρόνια Θεσσαλονίκη
Η επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, χαρτογραφεί τις εικαστικές τέχνες και το καλλιτεχνικό δυναμικό στη Θεσσαλονίκη από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, η κριτικός λογοτεχνίας Τίνα Μανδηλαρά αποτυπώνει τις διαφορετικές εκφράσεις της μοντερνιστικής πεζογραφίας στη Θεσσαλονίκη και ο φιλόλογος Γιώργος Φράγκογλου γράφει για τις θεατρικές ομάδες που έδρασαν στην πόλη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου γράφει για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την άνθιση και τη θεσμοποίηση των δεκάδων πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της τελευταίας εικοσιπενταετίας στη Θεσσαλονίκη, και στον αντίποδα, η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου ανακαλύπτει την νεανική κοινότητα του skate γύρω από την περιοχή του Φαλήρου, ένα άθλημα για το οποίο η πόλη είναι διεθνώς γνωστή.
Η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη θυμάται τους κινηματογραφικούς αστέρες που έχουν επισκεφθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσαλονίκης, ενώ ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκροσδάνης αφηγείται ιστορίες από την εικοσάχρονη διεθνή πορεία του Φεστιβάλ.  
Στο χρονολόγιο ‘Ιχνηλατώντας τις μνήμες ενός αιώνα, Ανθρώπινες Ιστορίες’ ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου αποτυπώνει ανθρώπινες ιστορίες μέσα από συνεντεύξεις Θεσσαλονικέων που ανήκουν στις τέσσερις διαφορετικές γενιές της εκατονταετίας: στο τρέχον τεύχος δημοσιεύεται η συνέντευξη με τον Βαγγέλη Ζόγκα, εικοσιτετράχρονο γιο μεταναστών.
Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που ξεδιπλώθηκε στα τέσσερα τεύχη του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ για το 2012, κλείνει, με κείμενο του ιστορικού ερευνητή Γιάννη Καρατζόγλου, που καταγράφει τη σταδιακή αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του ’90 έως σήμερα, και τις δραματικές αλλαγές στο βιομηχανικό και εργασιακό χάρτη της πόλης.
 
Θεσσαλονίκης Ιστοριογραφία
Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης αφηγείται την ιστορία του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης από τη Φεντερασιόν έως τον Μάη του ’36 και ο συγγραφέας Σπύρος Λαζαρίδης δημοσιεύει κείμενό του για την ιστορία της περιοχής γύρω από την οδό Λαγκαδά και τη Σταυρούπολη.
 
Αρχιτεκτονική
Στη στήλη της Αρχιτεκτονικής, η αρχιτέκτονας Πελαγία Αστρεινίδου και ο υποψήφιος δρ. Πολιτικής Ανθρωπολογίας Μιλτιάδης Ζερμπούλης παρουσιάζουν και γράφουν για την εθελοντική έρευνα αρχιτεκτόνων και ανθρωπολόγων που μελέτησε τις αστικές αναπλάσεις και την ανθρωπολογία του δημόσιου χώρου γύρω από το Μπιτ Παζάρ.
 
Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας
Σε ένα μικρό αφιέρωμα για τον ζωγράφο Κώστα Λούστα, ο ζωγράφος και ποιητής Βασίλης Ιωαννίδης συνομίλει με τον ίδιο τον Λούστα, ενώ η ιστορικός τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα αποτιμά το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο του μοντερνιστή ζωγράφου.

Φωτογραφία Αρχείου
Η στήλη ‘Φωτογραφία Αρχείου’ δημοσιεύει φωτογραφίες της πόλης, λησμονημένες σε συλλογές και παλιές εκδόσεις, αλλά και πιο σύγχρονες. Τη φωτογραφία του κάθε τεύχους συνοδεύει ενίοτε ένα σύγχρονο κείμενο-σχόλιο που σχολιάζει ή εξιστορεί την εκάστοτε εικόνα: στο τρέχον τεύχος, ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου γράφει με αφορμή φωτογραφία της συλλογής Ν.Πολίτη.
 
Γράμματα
H ενότητα των Γραμμάτων “ανοίγει” με ένα νέο, αδημοσίευτο ποίημα της Δήμητρας Κατιώνη και ο συγγραφέας κι εκδότης Γιώργος Κορδομενίδης παρουσιάζει το πορτρέτο του συγγραφέα Ξενοφώντα Κοκόλη.
 
Βιβλία
Ο Γιώργος Αναστασιάδης προτείνει έξι βιβλία με άρωμα Θεσσαλονίκης.
 
Ταυτότητα έκδοσης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ
Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού   
Τεύχος 42   Δεκέμβριος 2012-Φεβρουάριος 2013    σελίδες 128
Τιμή τεύχους: € 8   –   Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: € 30 / Ευρώπης: € 50 / λοιπών χωρών: € 60
Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης
Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη
 
*  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: τριμηνιαία επιθεώρηση πολιτισμού που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος** και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
** Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.