Home Εκθέσεις Τα Ποσειδώνια αναδεικνύουν την ηγετική θέση της Ελληνικής ναυτιλίας

Τα Ποσειδώνια αναδεικνύουν την ηγετική θέση της Ελληνικής ναυτιλίας

Τα Ποσειδώνια αναβαθμίζονται και επεκτείνεται σε έναν σύγχρονο χώρο διοργάνωσης με ενδιαφέροντα συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεδρίων, ο νέος εκθεσιακός χώρος και το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεμιναρίων και εκδηλώσεων δικτύωσης αποτελούν τα βασικά σημεία της εβδομάδας Ποσειδώνια 2012, που “ανοίγει πανιά” αυτή την Παρασκευή 1 Ιουνίου με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Posidonia Cup, ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης. Η κορυφαία στον κόσμο ναυτιλιακή εκδήλωση ετοιμάζεται επίσης να καταγράψει νέο ρεκόρ συμμετοχής όσον αφορά στον αριθμό εκθετών και επισκεπτών καθώς μπαίνει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα εύφορο πεδίο επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Η έκθεση ξεκινά στις 4 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, το οποίο παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες και αναβαθμισμένη εκθεσιακή εμπειρία στους περίπου 1.870 εκθέτες από 87 χώρες και 17.000 επισκέπτες που αναμένεται να περάσουν τις πύλες του κατά τη διάρκεια της πενθημέρου. Ο υπερσύγχρονος χώρος, επιφάνειας 60.000 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει ειδικές συνεδριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν μία πλούσια ατζέντα συναντήσεων και σεμιναρίων στο πλαίσιο του πιο ολοκληρωμένου συνεδριακού προγράμματος που έχει διοργανωθεί ποτέ από τα Ποσειδώνια.

«Οι εκθέτες και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μεγάλη ποικιλία σεμιναρίων για σημαντικά ναυτιλιακά θέματα που αφορούν τη ναυπήγηση, τη χρηματοδότηση, τις ναυλώσεις, τις περιβαλλοντικές πολιτικές και τις νέες τεχνολογίες, όλα εντός των άνετων εγκαταστάσεων του Metropolitan Expo», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Project Director των Εκθέσεων Ποσειδώνια. «Για πρώτη φορά εφέτος, τα Ποσειδώνια θα εστιάσουν επίσης στον τομέα της κρουαζιέρας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν ωθήσει τη χώρα να περάσει σε μία μετα-καμποτάζ εποχή, καθώς η Έκθεση υπογραμμίζει  τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα Ποσειδώνια προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και ευκαιρίες δικτύωσης, καθιστώντας την έκθεση ως το πλέον πολυαναμενόμενο διετές φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν μία πληθώρα από ανώτατα ναυτιλιακά στελέχη τα οποία  δίνουν ραντεβού κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα για να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με εκπροσώπους του εγχώριου ναυτιλιακού κλάδου.

Η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία θα αποτελέσει για ακόμα μια φορά την ισχυρότερη παρουσία, με πολλούς εκθέτες να παρατάσσονται στο εθνικό περίπτερο της Κίνας έκτασης 1.300 τετραγωνικών μέτρων.  Συνολικά 21 κράτη από την Αφρική, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία έχουν  δεσμεύσει εκθεσιακό χώρο για τα φετινά Ποσειδώνια.

Στα εθνικά περίπτερα της Ασίας συγκαταλέγονται αυτά της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το 76% των 2.066 σκαφών που δραστηριοποιούνται σήμερα υπό ελληνική σημαία κατασκευάστηκαν σε κινεζικά και νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία. Συνολικά άνθρωποι από 87 διαφορετικές χώρες θα συνυπάρξουν για μια εβδομάδα στον εκθεσιακό χώρο, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη της παγκόσμιας έλξης των Ποσειδωνίων.  

Ένα από τα κύρια θέλγητρα των Ποσειδωνίων για τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρείες του κόσμου, είναι η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών και των εκπροσώπων τους, που διαθέτουν συλλογικά το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα ένας στόλος από 3.325 πλοία συνδυασμένης χωρητικότητας 227 εκατομμυρίων dwt και μέσης ηλικίας 10,5 ετών βρίσκεται σε ελληνικά χέρια σήμερα, γεγονός που καθιστά τους Έλληνες εφοπλιστές σημαντικό παράγοντα επιρροής στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και διακαή εμπορικό στόχο για το συνολικό εύρος του πολύπτυχου ναυτιλιακού κλάδου.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, πέραν της παγκόσμιας ηγετικής τους θέσης, συνεχίζουν να δίνουν δυναμικά το παρών με σημαντικές παραγγελίες ιδίως στον τομέα της μεταφοράς ξηρού φορτίου, που αντιστοιχεί στο 62% των ελληνικών παραγγελιών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», ανέφερε ο κ. Βώκος. «Πρόκειται για μια απτή απόδειξη του ότι η ελληνική ναυτιλία παραμένει ο μεγαλύτερος  παίκτης στην  αγορά νέων πλοίων, υπηρεσιών και εξοπλισμού πλοίων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι, κατά τη δεκαετία 2000-2010, η ελληνική ναυτιλία συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία συνολικά 140 δις ευρώ,  ποσό ισοδύναμο με το 50% του δημόσιου χρέους της χώρας το 2009.

«Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και υποδηλώνουν τη σημασία των Ποσειδωνίων που, εδώ και πέντε δεκαετίες, προωθούν ενεργά τον σημαντικότερο οικονομικό κλάδο της χώρας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Βώκος, ο οποίος προσέθεσε ότι η έκθεση συνεπάγεται επίσης έσοδα περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις της Αθήνας και του Πειραιά που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων.  

Ένα μέρος της εισροής αυτής προέρχεται από την πληθώρα εκδηλώσεων δικτύωσης και φιλοξενίας καθώς και αθλητικών εκδηλώσεων που παραδοσιακά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ποσειδωνίων. Για πρώτη χρονιά εφέτος θα διεξαχθεί το τουρνουά γκολφ των Ποσειδωνίων το οποίο διοργανώνεται στο Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας, την Κυριακή 3 Ιουνίου, με την υποστήριξη των εταιρειών Thenamaris και Costamare. Το υπόλοιπο πρόγραμμα των συναρπαστικών αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων περιλαμβάνει την ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Posidonia Cup, με τη χορηγία του Lloyds Register, καθώς και το τρίτο τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia ShipSoccer Tournament.

«Τα Ποσειδώνια είναι πολλά παραπάνω από μια απλή έκθεση» δήλωσε ο κ. Βώκος. «Είναι ένας θεσμός του ναυτιλιακού κλάδου, ένα φόρουμ με πολλές πλατφόρμες που υπερβαίνει τα όρια των στενών εμπορικών στόχων και μάρκετινγκ. Προσφέρουν ένα πραγματικά δυναμικό περιβάλλον που λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα  προβάλουν μια θετική εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο», προσέθεσε.

Τα Ποσειδώνια 2012 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.

 

Στην φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά):
 
1.       Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
2.       Richard Sadler, Chief Executive Officer of Lloyd’s Register
3.       Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
4.       Αθανάσιος Πάλλης, Γενικός Γραμματέας Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
5.       Γιάννης Λύρας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ποσειδωνίων και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
6.       Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά
7.       Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
8.       Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Αντιπρόεδρος ΠΟΙΑΘ
9.       Θεόδωρος Βώκος, Project Director των Εκθέσεων Ποσειδώνια
10.   Γεώργιος Αλεξανδράτος, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.