Home General Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές συνέδριο για τη Βιολογική Γεωργία και τον...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές συνέδριο για τη Βιολογική Γεωργία και τον Αγρο-Οικοτουρισμό

Εναρκτήρια ομιλία κ. Σγούρου, Γεν. Διευθυντή ΔΗΩΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές συνέδριο για τη Βιολογική Γεωργία και τον Αγρο-Οικοτουρισμό στη Μεσόγειο,  του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2011.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου αλλά και πολλοί Έλληνες εκπροσωπώντας πανεπιστήμια, φορείς του κλάδου της βιολογικής γεωργίας αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.

Στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακυνθίων  και του κινηματογράφου «Φώσκολος» έγιναν οι παρουσιάσεις καλύπτοντας τις ακόλουθες θεματικές:

α. βιολογική γεωργία,

β. αγρο-οικοτουρισμός,

γ. εμπορία,

δ. πιστοποίηση,

ε. πράσινη οικονομία,

στ. περιβαλλοντική εκπαίδευση,

ζ. προστατευόμενες περιοχές και βιοποικιλότητα

και σε συνέχεια των παρουσιάσεων ανά θεματική ενότητα ακολούθησε συζήτηση και κατεγράφησαν οι τάσεις, οι προοπτικές, τα προβλήματα, οι προτάσεις .

Χαιρετισμούς, στους οποίους τονίστηκε η σημασία της Βιολογικής Γεωργίας και του Αγρο-Οικοτουρισμού στη Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα απεύθυναν ο ευρωβουλευτής κος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο ευρωβουλευτής κος Κρίτων Αρσένης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠ και εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κος Παν. Βασιλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κος Ιων. Δραγώνας, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κος Στέλ. Μποζίκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κος Τσιριγώτης καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

 

Οι κεντρικοί ομιλητές: Χαρίκλεια Μινώτου (AgriBioMediterraneo, ΔΗΩ), Maurizio Davolio (AITR) , Markus Arbenz (IFOAM), Δημήτρης Δημόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Ranko Tadic (Eko-Liburnia) παρουσίασαν που βρίσκεται η βιολογική γεωργία στον κόσμο, πόσο αναπτύσσεται, πως ο αγρο-οικο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πρόταση ανάπτυξης για τη Μεσόγειο με τα συγκεκριμένα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, το σημαντικό ρόλο της IFOAM σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χάραξη πολιτικής για τη βιολογική γεωργία, πως η πράσινη οικονομία,  μπορεί να στηρίξει τον τομέα της βιολογικής γεωργίας και της ανάπτυξης του αγρο-οικοτουρισμού και τέλος τονίστηκαν και παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες εφαρμογής στη Μεσόγειο.

Συμπερασματικά και όπως  χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Χαρ. Μινώτου, Πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo) : « Η προστασία του αγροτικού τοπίου , της αγροτικής βιοποικιλότητας  και η ανάδειξη των μοναδικών μεσογειακών οικοσυστημάτων μπορούν να αποτελέσουν αδιαμφισβήτητα  πρόταση  εναλλακτικής  ανάπτυξης. Ο συνδυασμός βιολογικής γεωργίας και αγρο-οικοτουρισμού αποτελεί καινοτόμο και δυναμικό συνδυασμό  για το σχεδιασμό ανάπτυξης της υπαίθρου.»

Στα πλαίσια του συνεδρίου Βιολογική Γεωργία και Αγρο-οικοτουρισμός στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε και η 6η Γενική Συνέλευση του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo). Στις εκλογές εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία,2011-2014, το οποίο απαρτίζεται από τους : Πρόεδρος: Χαρίκλεια Μινώτου, ΔΗΩ, Ελλάδα, Αντιπρόεδροι: Yousri Hashem ,Coae, Αίγυπτος  και Drazen Lusic , Eko-Liburnia, Κροατία, Επιτροπή Έρευνας:Paola Migliorini,Ιταλία, Επιτροπή Εκπαίδευσης: Karen Hoberg, Seae, Ισπανία, Επιτροπή Εμπορίας: Onn Chen, Iboaa, Ισραήλ, Επιτροπή Πιστοποίησης: Xhevaire Dulja, ICEA, Αλβανία

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.