Η αυλαία των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 έπεσε το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου με την Τελετή Λήξης της διοργάνωσης στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Μετά από 10 υπέροχες ημέρες Αγώνων 7.000 αθλητών από 180 χώρες έγιναν ένα με τους θεατές και απήλαυσαν την συγκινητική και συνάμα πανηγυρική τελετή.
Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν δυναμικό “παρών”. Οι καλλιτέχνες μέσα από τη μουσική, το χορό και τις παραστατικές τέχνες, μας ταξίδεψαν στις ρίζες και την παράδοση της Ελλάδας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κοινού.
Οι Salina, Emigre, Δήμος Αναστασιάδης και Γιώργος Σαμπάνης “ζέσταναν” με το τραγούδι τους τους θεατές, προετοιμάζοντάς τους για το “κυρίως μενού” του φαντασμαγορικού show.
Με την έναρξη της Τελετής, από το “stage” που είχε στηθεί κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου, “παρέλασαν” οι 300 εκπρόσωποι όλων των ομάδων υπό τους ήχους της μουσικής των ΟΝΙΡΑΜΑ τους οποίους συνόδευσε το συγκρότημα κρουστών BATALA.
Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κα Γιάννα Δεσποτοπούλου και ο Πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics dr. Timothy Shriver, αποχαιρέτησαν στη συνέχεια όλους όσοι συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους Αγώνες. Η κα Δεσποτοπούλου κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας της, έκανε λόγο για “μια χρυσή ευκαιρία όπου εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τον υπέροχο κόσμο αυτών τον αθλητών”, ενώ ο dr Shriver κάλεσε το ένθερμο κοινό να αναφωνήσει “όλοι μέσα”, το σύνθημα που αποτέλεσε το “μότο” των Αγώνων.
Τη σκυτάλη πήρε το μουσικό συγκρότημα ΑΕΡΙΚΑ που απαρτίζεται από άτομα με ειδικές ανάγκες ξεσηκώνοντας τους θεατές οι οποίοι τραγούδησαν και χόρεψαν στους παραδοσιακούς ρυθμούς τους.
Ακολούθησε η υποστολή της σημαίας των Αγώνων με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη να κηρύσσει τη λήξη της διοργάνωσης.
Καλλιτεχνικό δρώμενο
Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνέθεσε και ερμήνευσε την “εισαγωγή στον μύθο” με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη να τον διαδέχεται από αέρος μέσα στο ιπτάμενο καραβάκι της. Λίγο αργότερα δεκάδες παιδάκια γέμισαν τη σκηνή “κουβαλώντας” μικρά κομμάτια της ιστορίας μας μέσα στο Στάδιο. Η Ουκρανή καλλιτέχνις Kseniia Simonova ένωσε τους κόκκους άμμου της και δημιούργησε εικόνες στις βυζαντινές νότες του Στέφανου Κορκολή.
Η Γιώτα Νέγκα με τη φωνή της “χρωμάτισε” την παράδοση με πληθώρα χορευτικών ομάδων να κάνουν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα που εκπροσώπησε η Νατάσα Μποφίλιου με το τραγούδι “Σφίξε με”.
Οι νότες του Μίκη Θεοδωράκη με τους “Χαρταετούς” προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους με τη Γλυκερία να ανατρέπει λίγο αργότερα τα συναισθήματα ερμηνεύοντας το “Σαν τον Καραγκιόζη”. Λατέρνα για “τα παιδιά του Πειραιά” στη συνέχεια και το “βαλς των χαμένων ονείρων” του Μάνου Χατζιδάκι.
Ακολούθησε το σβήσιμο της Φλόγας της Ελπίδας με την Μαρία Ναυπλιώτου να ερμηνεύει το “νανούρισμα της θάλασσας” και τον Δημήτρη Λιγνιάδη να απαγγέλλει ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ η Global Messenger Όλγα Δασουρά έκλεινε τα μάτια της μέσα σε ένα σπίτι από νέον που στήθηκε πάνω στη σκηνή.
Τα “ήσυχα βράδια” του Λάκη Παπαδόπουλου που ερμήνευσε η Δήμητρα Δουμένη σκόρπισαν απλόχερα γαλήνη στο Στάδιο σηματοδοτώντας το τέλος της διοργάνωσης.
Η Αθήνα παρέδωσε τη σημαία των Αγώνων στην Οργανωτική Επιτροπή της Κορέας με τους επόμενους διοργανωτές να δίνουν στο κοινό μια μικρή γεύση από την ασιατική τους κουλτούρα.
Για το φινάλε της βραδιάς το μενού περιλάμβανε μια συναυλία που ξεσήκωσε και έκανε τις καρδιές όλων των – θεατών, αθλητών, καλλιτεχνών και εθελοντών, πάνω και κάτω από τη σκηνή – να χτυπήσουν στον ίδιο παλμό. Διεθνή αστέρια και Έλληνες καλλιτέχνες έδωσαν τον ρυθμό.