Αρχική Φορείς Προϋπόθεση για την σωστή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η αξιόπιστη αξιολόγηση των...

Προϋπόθεση για την σωστή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η αξιόπιστη αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο

Celestyal Cruises

Stefanos ManosΣτην ομιλία με θέμα «Πινελιές ενός ρεαλιστικού οράματος», ο Στέφανος Μάνος επικεφαλής του κόμματος “Δράση”, την περασμένη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Intercontinental, προέβη σε προτάσεις για να απεγκλωβιστεί η οικονομία, όπως αναφέρε, από το σημερινό αδιέξοδο.
Η πιο σημαντική πρόταση στην οποία προέβη ο κ. Μάνος είναι η ακόλουθη:
«Αντί να στοχοποιούμε τη τρόϊκα και το μνημόνιο να ζητήσουμε από τους ξένους να το διευρύνουν και να περιλάβουν διαδικασία αξιόπιστης αξιολόγησης όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο που είναι προϋπόθεση για την σωστή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ειδική υπηρεσία, που θα στελεχωθεί με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα:
1.    Θα κατέγραφε τις πραγματικές αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας στο Δημόσιο Τομέα.
2.    Θα όριζε δείκτες αποδοτικότητας για κάθε υπηρεσία. Για παράδειγμα πόσος χρόνος απαιτείται για να καθαρογραφεί μια δικαστική απόφαση.
3.    Αφού όριζε τους δείκτες, θα τους μετρούσε προκειμένου να υπάρχει η βάση για να αποτιμηθεί η εξέλιξη των δεικτών στο μέλλον.
4.    Θα αναζητούσε τους αντίστοιχους δείκτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργηθούν πρότυπα σύγκρισης (Benchmarks). Για παράδειγμα για την κατώτερη και μέση εκπαίδευση θα χρησιμοποιούσε τους δείκτες της Φινλανδίας επειδή, για σειρά ετών, θεωρείται ότι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.
5.    Θα δημιουργούσε δείκτες για τα άτομα και δείκτες για ομάδες. Ο επικεφαλής κάθε ομάδας θα πρέπει να μπορεί να αλλάξει τα μέλη της ομάδας για να μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά υπεύθυνος για τις επιδόσεις της.
6.    Η αξιολόγηση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνδέεται με τις προαγωγές και τις αμοιβές.»
Όπως τόνισε ο κ. Μάνος η σημασία της προτάσεως αυτής έγκειται στο ότι χωρίς τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ελληνική δημόσια διοίκηση ουδέποτε πρόκειται να προχωρήσει μόνη της σε αξιόπιστη αξιολόγηση ενώ αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για να ανασυνταχθεί το κράτος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.