Αρχική Culture Έκθεση χαρακτικής στην Αίθουσα Γαία

Έκθεση χαρακτικής στην Αίθουσα Γαία

Έκθεση Χαρακτικής, Νέων Χαρακτών του Α´ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποιείται 11 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2010, στην αίθουσα Γαία.Έκθεση Χαρακτικής, Νέων Χαρακτών του Α´ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποιείται 11 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2010, στην αίθουσα Γαία.

Τα Εργαστήρια Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είναι για τους σπουδαστές ο κοινός τους χώρος εργασίας, προβληματισμού, έρευνας και ανταλλαγής απόψεων, όπου ως νέοι καλλιτέχνες  δουλεύουν με σκοπό την καλλιέργεια του εικαστικού τους οράματος, με σεβασμό στη διαφορετικότητα της εικαστικής έκφρασης του καθενός. Οι σπουδαστές, με τους καθηγητές τους, αξιοποιούν εικαστικά το Λόγο και τον Χρόνο των σπουδών τους για να εκφράσουν, μέσα από τα σκληρά υλικά της χαρακτικής, τις εικαστικές σκέψεις τους από τον γύρω φυσικό και πνευματικό κόσμο της ζωής και των εννοιών.
Τα παραδοσιακά υλικά της χαρακτικής που χρησιμοποιούν είναι το ξύλο με τη μέθοδο της υψιτυπίας, ο χαλκός με τη μέθοδο της βαθυτυπίας, η πέτρα με τη μέθοδο της επιπεδοτυπίας και η μεταξοτυπία μέθοδος της διατυπίας. Για τους σπουδαστές η πρόκληση είναι βέβαια μεγάλη, αλλά και οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που προσφέρει ο συνδυασμός αυτών των παραδοσιακών τεχνικών μεταξύ τους, είναι εικαστικά ευρύτατες.
Σήμερα, η χαρακτική βρίσκεται κάθε μέρα μπροστά σε νέες προκλήσεις από τα νέα  προϊόντα και μεθόδους της διεθνούς τεχνολογίας, τις εφαρμογές των μη τοξικών υλικών και τις ψηφιακές εκτυπώσεις, με τις νέες επιφάνειες που προσφέρουν για την εκτύπωση των έργων. Προκλήσεις για τις οποίες οι χαράκτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τόλμη να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στην εναγώνια αναζήτηση για τις επιθυμητές εικαστικές απαντήσεις και τεχνικές λύσεις που επιζητούν.
Μεγάλη, φυσικά, είναι και η ικανοποίηση των σπουδαστών όταν διαπιστώνουν ότι αναπτύσσεται η καλλιτεχνική τους δεξιότητα και βελτιώνεται ο εικαστικός τους λόγος. Δουλεύοντας τα υλικά τους, τελικά επιτυγχάνουν την σε βάθος κατανόηση του απαιτητικού υλικού και αντιλαμβάνονται την αξία της πραγματικής επιμονής και προσήλωσης στην αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους. Και πάνω απ’ όλα, μαθαίνοντας να κυριαρχούν στα δυο τους χέρια, ώστε να υπακούουν στις άυλες εντολές της φαντασίας και της ευαισθησίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Πατρίτσια Ευγενία Δεληγιάννη, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Ανδριάνα Κώτση, Αναστασία Χατζiρη που είναι απόφοιτοι του Α´  εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ, καθώς και οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του ίδιου εργαστηρίου Βασιλική Αναστασίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Βασιλική Γκαραβέλα,  Ελένη Δερβίσογλου, Αννή Ζαβιτσάνου, Ανδρέας Κοντονής, Κλέβες Κρίσικο, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Ηλιάννα Σκουλάκη, Ορέστης Συμβουλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.