Αρχική legacy Μήνυμα προέδρου, κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Μήνυμα προέδρου, κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

World Tourism DayΗ σπουδαιότητα του Τουρισμού και η συνεισφορά του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, αειφόρο ανάπτυξη, την παραγωγική δραστηριότητα και την ενότητα των λαών αναδεικνύεται με την καθιέρωση της 27ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Η φετινή 31η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει θέμα «Τουρισμός και Βιοποικιλότητα», ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, το οποίο συνδέεται με την ανακήρυξη του 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.

Είναι σαφής η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της βιοποικιλότητας και του τουρισμού, καθώς περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η βιοποικιλότητα, επομένως, αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγάλα, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας.  Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η μόλυνση των υδάτων, κ.ά..

Το «κλειδί» στη σωτηρία της βιοποικιλότητας είναι ο αειφόρος τουρισμός. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού που διατηρεί την πολύτιμη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικό-πολιτιστικών πτυχών της τουριστικής δραστηριότητας.

Άλλωστε, στην περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσε να αναδειχθεί σε  κορυφαία επιλογή ή καλύτερα σε μονόδρομο, δεδομένης της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς που διαθέτει και που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών. Ένα μεγάλο «συν» το οποίο θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την πρωτόγνωρη, οικονομική κρίση και τον ελληνικό τουρισμό από τη βαθιά ύφεση, στην οποία σήμερα βρίσκεται.

Ο Τουρισμός αποτέλεσε και συνεχίζει την κυριότερη αναπτυξιακή διέξοδο της χώρας. Το «κλειδί» της πόρτας που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε ανάλογα. Αντίθετα, ολοένα απαξιώνεται. Η απαξίωσή του δε αποδεικνύεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο από την κατάργηση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και την ένταξή του τομέα του τουρισμού σε ένα υπουργείο με πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, από τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ και την παντελή έλλειψη ενεργειών διαφήμισης και προβολής.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καλεί την πολιτεία, έστω και τώρα την ύστατη ώρα, να επανεξετάσει το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «Ελληνικός Τουρισμός». Αύριο θα είναι πολύ αργά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.