Αρχική legacy Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου

Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου

Φεστιβάλ Αναρρίχησης ΚαλύμνουΠαρά τον μεγάλο αριθμό αναρριχητών που επιλέγουν την Κάλυμνο, το νησί παραμένει ένα γαλήνιος τόπος.

Στην Κάλυμνο, η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μια εμπειρία που μπορούμε να βιώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, μάλιστα, θεωρούνται από τους ιδανικότερους μήνες.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν ένας Ιταλός αναρριχητής κάνοντας διακοπές στο νησί ανακάλυψε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βράχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 24 οργανωμένα πεδία από τον πρώτο κιόλας χρόνο.
Από τότε, αναρριχητές άρχισαν να συρρέουν στην Κάλυμνο, καθώς η φήμη για τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα βουνοπλαγιές της και το υπέροχο θαλάσσιο περιβάλλον της άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του νησιού: από έναν τόπο που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στο εμπόριο σφουγγαριών και στην αλιεία σε παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης.
Σήμερα, στο νησί υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί: αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων που αντιτίθεται αρμονικά στην απλότητα και αυθεντικότητα του τόπου.
Εδώ, η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές είναι απεριόριστη.
Προσφέροντας αναρριχητική εμπειρία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα, η Κάλυμνος, περικυκλωμένη με μερικούς από τους πιο επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που υπάρχουν στον κόσμο (το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο), παρέχει πλούσια συλλογή από σχηματισμούς βράχων που με τις ασυνήθιστες λαβές τους προ-(σ)καλούν τον αναρριχητή κάθε στιλ και επίπεδου να τους κατακτήσει.
Τα μικρά χωριά της διασκορπισμένα κατά μήκος της ακτογραμμής της, η αιώνια λιακάδα της και οι χωρίς όρια αναρριχητικές δυνατότητές της, έπεισαν ορισμένους από τους αναρριχητές να εγκατασταθούν στο νησί από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους, προκειμένου να προσφέρουν μαθήματα και καθοδήγηση ή ακόμα και να εργαστούν σε κάποιο από τα μικρά μαγαζάκια του νησιού.
Ωστόσο, για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν τις διακοπές τους σκαρφαλωμένοι σε έναν βράχο, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους: οι διαδρομές ορεινής πεζοπορίας θα τους οδηγήσουν στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για την καθημερινή μετακίνησή τους∙ το ποδήλατο βουνού θα ανεβάσει την αδρεναλίνη τους, ενώ μια απλή βόλτα με ποδήλατο στην ακρογιαλιά, θα τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν την ατελείωτη θέα προς τη θάλασσα.
Η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο (2) χρόνια.

Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να παρακολουθήσουν το Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου, που φέτος διαρκεί από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της ελεύθερης και της αυτόνομης κατάδυσης. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν εκθέματα, όπως αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, παλιές φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, ναυτικούς χάρτες κ.ά.π., που διηγούνται τη ναυτική παράδοση του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας και φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο (στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας).
Ας συνδυάσουμε λοιπόν τις πλούσιες δραστηριότητες αναρρίχησης βράχου με μια περιήγηση στα μνημεία της αρχαίας πόλης στη Χώρα∙ ας ακολουθήσουμε περιπατητικά μονοπάτια για να ανακαλύψουμε μικρά, απομονωμένα μοναστήρια ή ας προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για εξορμήσεις κάνοντας ιστιοπλοΐα γύρω από τα γειτονικά νησάκια και τους μικρούς, απρόσιτους για τον πολύ κόσμο, κολπίσκους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.