Αρχική legacy Οκτώβριος: Ο μήνας του Κάστανου & Τσίπουρου!

Οκτώβριος: Ο μήνας του Κάστανου & Τσίπουρου!

Οκτώβριος: Ο μήνας του Κάστανου & Τσίπουρου!Άνω Χώρα, “Γιορτή Κάστανο & Τσίπουρο”.

Στο γραφικό χωριό Άνω Χώρα, σε υψόμετρο 1.100 μ. και μόλις 52χλμ. από τη Ναύπακτο, πραγματοποιείται φέτος το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, η επιτυχημένη γιορτή, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Χάρη στην αφθονία του κάστανου και της παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου, κάθε χρόνο στην Άνω Χώρα αναβιώνεται με μεράκι και ενθουσιασμό η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου, από τα παλιότερα και ομορφότερα έθιμα του χωριού.

Ο καστανόλογγος στήριζε την οικονομία του χωριού από τα χρόνια του Βυζαντίου. Έτσι, οι καστανιές καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο χωριό, ενώ οι άγριες κοσμούν τις γύρω βουνοπλαγιές ανάμεσα στα έλατα. Οι πελάτες του Crystal Mountain Hotel έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ιδιόκτητο καστανόδασος του ξενοχοδείου, έκτασης 29 στρεμμάτων, γεμάτο από καστανιές του είδους Μαρόνια, που βγάζουν εκλεκτά, βελούδινα, μεγάλα κάστανα και να μαζέψουν όσα θέλουν! ‘Οσο για το παραδοσιακό τσίπουρο παράγεται από την απόσταξη της περίφημης “Μαλαγουζιάς”. Πρόκειται για την τοπική ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργείται στα ορεινά Κράβαρα εδώ και αιώνες.

Η μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κοντά στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και κρατάει όλο το σαββατοκύριακο! Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό επικρατεί οργασμός προετοιμασίας: τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο του γλυκού καρπού παίρνουν τις θέσεις τους στο ύπαιθρο. Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρίσκει το χωριό αγκαλιασμένο από μυρωδιές. Το ίδιο απόγευμα οι νοικοκυρές του χωριού σερβίρουν λιχουδιές όπως τηγανίτες, πίτες, λουκουμάδες αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά. Τα ποτήρια γεμίζουν από το “λουλά” όπου το αχνιστό, μερακλήδικο τσίπουρο ρέει άφθονο! Όλο το χωριό γίνεται μία μεγάλη παρέα, οι ντόπιοι σέρνουν τον χορό και ο αέρας μοσχοβολάει φρεσκοψημένο κάστανο. Το γλέντι έχει αρχίσει… και τα μάγια δεν λύνονται ωσότου ξημερώσει το πρωινό της Κυριακής!

Χάρη στην αφθονία του κάστανου και της παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου, κάθε Οκτώβρη στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας αναβιώνεται με μεράκι και ενθουσιασμό η γνωστή πλέον Γιορτή  Κάστανου  & Τσίπουρου, από τα παλιότερα και ομορφότερα έθιμα του γραφικού χωριού. Η επιτυχημένη γιορτή, που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αποδοτίας με τη συμμετοχή του Crystal Mountain Hotel και των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιείται φέτος το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Ο καστανόλογγος στήριζε την οικονομία του χωριού από τα χρόνια του Βυζαντίου. Έτσι, οι καστανιές καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο χωριό, ενώ οι άγριες κοσμούν τις γύρω βουνοπλαγιές ανάμεσα στα έλατα. Οι φιλοξενούμενοι του Crystal Mountain Hotel έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ιδιόκτητο καστανόδασος του ξενοδοχείου, έκτασης 29 στρεμμάτων, γεμάτο από καστανιές του είδους Μαρόνια, που βγάζουν εκλεκτά, βελούδινα, μεγάλα κάστανα και να μαζέψουν όσα θέλουν! ‘Οσο για το παραδοσιακό τσίπουρο παράγεται από την απόσταξη της περίφημης “Μαλαγουζιάς”. Πρόκειται για την τοπική ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργείται στα ορεινά Κράβαρα εδώ και αιώνες.

Η μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κοντά στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και κρατάει δύο μερόνυχτα! Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό επικρατεί οργασμός προετοιμασίας: τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο του γλυκού καρπού παίρνουν τις θέσεις τους στο ύπαιθρο. Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρίσκει το χωριό αγκαλιασμένο από μυρωδιές. Το ίδιο απόγευμα οι νοικοκυρές του χωριού σερβίρουν λιχουδιές όπως τηγανίτες, πίτες, λουκουμάδες αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά. Τα ποτήρια γεμίζουν από το “λουλά” όπου το αχνιστό, μερακλήδικο τσίπουρο ρέει άφθονο! Όλο το χωριό γίνεται μία μεγάλη παρέα, οι ντόπιοι σέρνουν τον χορό και ο αέρας μοσχοβολάει φρεσκοψημένο κάστανο. Το γλέντι έχει αρχίσει… και τα μάγια δεν λύνονται ωσότου ξημερώσει το πρωινό της Κυριακής!

«Είμαι πολύ υπερήφανος που οι νέοι επιμένουν να διατηρούν την παράδοση και τα τοπικά έθιμα με τα οποία εμείς μεγαλώσαμε. Η απήχηση της γιορτής Κάστανου και Τσίπουρου και η διαχρονικότητα της έγκειται στην απλότητα και τη γραφικότητα της. Το ξενοδοχείο μας “αγκαλιάζει” πάντα τη γιορτή αυτή και σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την Ορεινή Ναυπακτία τον ομορφότερό της μήνα, τον Οκτώβριο» δήλωσε ο κος Νικόλαος Παπαϊωαννίδης, ιδρυτής του ξενοδοχείου Crystal Mountain Hotel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.