Αρχική legacy Παρέμβαση της ΓΕΠΟΕΤ για την πτώση του Ελληνικού Τουρισμού

Παρέμβαση της ΓΕΠΟΕΤ για την πτώση του Ελληνικού Τουρισμού

Celestyal Cruises

ΓΕΠΟΕΤ«Αφανισμός των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων από την μεγάλη πτώση στον τουρισμό, τα μειωμένα έσοδα, την αύξηση του πετρελαίου κίνησης και τις διαδοχικές αυξήσεις Φ.Π.Α.»
H καθίζηση της τουριστικής οικονομίας είναι γεγονός και η κατάσταση για τον εισερχόμενο τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις χειροτέρεψε έτι περαιτέρω. Αναμφίβολα τα δυσάρεστα τραγικά γεγονότα στην αρχή της τουριστικής περιόδου επιδείνωσαν την κακή κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος τουρίστας να φοβάται να επισκεφθεί μία χώρα όπου συμβαίνουν έκτροπα, ο καθένας φοβάται όταν πρόκειται για τη ζωή του.
Όμως και άλλες χώρες έχουν προβλήματα από απεργίες αλλά δεν υπέστησαν αυτή την δραματική πτώση στον τουρισμό της χώρας τους. Δεν είναι τα γεγονότα η βασική αιτία της τόσο μεγάλης πτώσης, είναι η εγκατάλειψη του τουρισμού αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σταμάτησε η προβολή της χώρας καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν «να αρμέγουν τον τουρισμό χωρίς να τον ταΐζουν», όταν σε μία τόσο μεγάλη κρίση οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν αύξηση τουριστών και εσόδων, εμείς να έχουμε αυτή την δραματική μείωση.
Διότι οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτα για τον ελληνικό τουρισμό παρά μόνο να χειροτερεύουν την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα αυξάνοντας τον Φ.Π.Α. μέσα σε έξι μήνες δύο φορές, στα καταλύματα και στις τουριστικές υπηρεσίες μεταφοράς, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν Φ.Π.Α σαφώς μικρότερο (Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5,5%, Βέλγιο 6%, Ολλανδία 6%, Γαλλία 7%, Ισπανία 7%, Τουρκία 8% και η Κύπρος τον μείωσε φέτος στο 5% από 7% και όχι μόνο μειώνουν τους φόρους για τον τουρισμό τους αλλά διαθέτουν και μεγάλα κονδύλια για να τον διαφημίσουν).
Εμείς για να ακριβύνουμε ακόμα περισσότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανεβάζουμε τον Φ.Π.Α. από 9% σε 11% ή και ακόμα υψηλότερα όπως κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν, ενώ και οι πόροι για διαφήμιση είναι άκρως περιορισμένοι, κάνουμε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο για να επιβαρύνουμε, να αποτελειώσουμε την ήδη αδιέξοδη κατάσταση.
Τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία έχοντας κλειδώσει με τις υπογραφές τους στα συμβόλαια τις τιμές για τον επόμενο χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου αυτές τις δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του μειωμένου συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ από 9% σε 11%, που αυτό αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 23% προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους που μας εμπιστεύτηκαν, αφού δεν μπορούν βάσει συμβολαίων και σεβόμενοι την υπογραφή τους να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή. Εάν και εμείς τα τουριστικά γραφεία αλλά και τα ξενοδοχεία που τυγχάνουμε της εμπιστοσύνης των ξένων πράξουμε αυτό που πράττει έτσι χωρίς να υπολογίζει το κόστος η κυβέρνηση, τότε εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες θα χαρακτηριστούμε αφερέγγυοι, με αποτέλεσμα να μας περιθωριοποιήσουν οι αγορές οι οποίες θα στείλουν τους τουρίστες τους σε χώρες – ανταγωνιστές μας που παραμένουν φερέγγυες. Αυτή η πολιτική ακυρώνει κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει αυτή η χώρα (ομορφιά, πολυνησία, ιστορία κλπ).
Η εγκατάλειψη της Ελλάδος από τους ξένους σαν τουριστικός προορισμός πρέπει να θεωρείται βεβαία αν έστω και μισή μονάδα ακόμα αυξηθεί ο ΦΠΑ, όταν θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστών. Οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμάται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τους αυτόν τον κίνδυνο κατάρρευσης του Ελληνικού τουρισμού και αφού δεν ακούν, δεν λογαριάζουν τους τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες, τουλάχιστον θα πρέπει να τους αφυπνίσουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν δραματικές απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό φέτος. Εάν αυτές οι λανθασμένες κινήσεις στον τουρισμό συνεχιστούν παράλληλα με την έλλειψη στοχευμένης διαφήμισης, τότε το 2011 θα είναι καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό και για πολλά χρόνια μη αναστρέψιμο.
Υπάρχει ακόμα και ένας άλλος φόρος που απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν οι κυβερνώντες, που πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν τουριστικά λεωφορεία. Ο φόρος που επιβάλλει η κυβέρνηση στα καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούν τα τουριστικά λεωφορεία, η τιμή των οποίων το 2010 αυξήθηκε κατά 36% και τσάκισε τις επιχειρήσεις μας, ισοδυναμεί με τον αφανισμό μας, το ένα λουκέτο θα ακολουθήσει το άλλο. Οι τράπεζες κατάσχουν τουριστικά λεωφορεία για οφειλές Leasing που αφορούν ποσά επιδότησης που οφείλονται από το κράτος προς τις επιχειρήσεις πούλμαν και όλα τα παραπάνω συσσωρευμένα προβλήματα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση πετρελαίου κίνησης κατά 36%, τριετή καθυστέρηση εκκρεμών επιδοτήσεων, εκπτώσεις που έγιναν για να κρατηθούμε λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού μόνο στην Ελλάδα) δίνουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις μας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν λογαριάζει τον τουρισμό, δεν κάνει καμία προσπάθεια για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα, ότι γίνεται προκύπτει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία (ελάχιστα πράγματα διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας). Ο ελληνικός τουρισμός έχει αφεθεί στην τύχη του, στον αυτόματο πιλότο, όπως φάνηκε και στην φετινή ΔΕΘ όπου δεν ακούσαμε ότι και η χώρα μας θα κάνει αυτό που κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες που προσέχουν τον τουρισμό σαν κόρη οφθαλμού, είτε αυτό είναι προβολή, διαφήμιση που εμείς έχουμε σταματήσει να κάνουμε είτε αυτό είναι ΦΠΑ στον τουρισμό που εμείς συνεχώς ανεβάζουμε. Αντ’ αυτού ο Πρωθυπουργός είπε ότι καταφέραμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τις εξαλείψαμε, διότι οι συνέπειες είναι τρομακτικές. Δεν έχει να κάνει πόσο ικανοί είναι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, που και συνεργάσιμοι είναι και βλέπουν τα προβλήματα, πολύ λίγα όμως μπορούν να κάνουν γιατί άλλοι αποφασίζουν για θέματα κονδυλίων που έχει ανάγκη η χώρα μας για σοβαρή τουριστική προβολή και αυτοί είναι κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Πρωθυπουργός.
Η ασφυξία των επιχειρήσεών μας μας οδηγεί σε απόγνωση, ο κλάδος ζητάει μία επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τον νέο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ώστε να μας πληροφορήσουν υπεύθυνα για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τον τουρισμό που καταρρέει, τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που καταρρέουν. Με κατανόηση θέλουμε να πιστεύουμε  και όχι με μία νέα αύξηση στο ΦΠΑ που θα διώξει και αυτούς τους λίγους τουρίστες που έχουν απομείνει. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τον ελληνικό τουρισμό, τον αιμοδότη της Ελληνικής οικονομίας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα πριν η κατάσταση ξεφύγει τελείως από κάθε δυνατότητα ο ελληνικός τουρισμός να ορθοποδήσει ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.