Αρχική Hotels Συνάντηση Προέδρου Ξ.Ε.Ε. με το Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων για...

Συνάντηση Προέδρου Ξ.Ε.Ε. με το Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Με το Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για φορολογικά και τελωνειακά θέματα κ. Δ. Γεωργακόπουλο συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γ.Α. Τσακίρης, προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλήθος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρακάτω επιστολή που απηύθυνε στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με μεγάλες κατηγορίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ, παρόλο που ιδιοχρησιμοποιούν  τα ακίνητά τους :

«Η ανάπτυξη του χρηματοδοτικού εργαλείου του leasing και της ιδιαίτερης μορφής του sale and lease back στην Ελλάδα έχει επεκταθεί και στον ξενοδοχειακό κλάδο, με αποτέλεσμα πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν ιδιόκτητα ξενοδοχειακά ακίνητα να προσφεύγουν σ’ αυτή την τεχνική, προκειμένου να  αναζητήσουν κεφάλαια για εκσυγχρονισμό  ή/ και  επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Μετά όμως την έλευση της οικονομικής κρίσης, ο θεσμός αυτός έχει αποκτήσει ακόμη πιο ευρεία απήχηση για τη χρηματοδότηση των βασικών πλέον λειτουργιών των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι τράπεζες ακολουθούν πολύ αυστηρή πολιτική όσον αφορά στον κλασσικό δανεισμό.

Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του sale and lease back, βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους όσον αφορά στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, διότι είναι υποχρεωμένοι βάσει των συμβάσεων που έχουν συνάψει με τις τράπεζες να φέρουν όλα τα βάρη που συνδέονται με τη φορολογία ακινήτου, χωρίς να ισχύουν γι’ αυτούς οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν θεσπιστεί για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ξενοδοχειακά ακίνητα, δηλαδή η καταβολή μειωμένου  ΦΑΠ  0,33‰ για τα κτίρια και τα γήπεδα.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με προσωπικές εταιρείες, κυρίως μικρών ξενοδοχείων, οι οποίοι καίτοι εκμεταλλεύονται και ιδιοχρησιμοποιούν τα ακίνητά τους ως ξενοδοχεία δεν εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 35 για τα ξενοδοχεία.

Κρίνουμε επομένως αναγκαίο για λόγους ίσης μεταχείρισης και με δεδομένη την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία, να σας ζητήσουμε να εξετάσετε το δίκαιο αίτημα να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για τον ΦΑΠ και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό το καθεστώς του sale and lease back καθώς και οι προσωπικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.