Αρχική Airlines News ΕΥΔΕ: Μηνυτήρια αναφορά για κατάθεση πλαστών εγγυητικών επιστολών για έργα στο Αεροδρόμιο...

ΕΥΔΕ: Μηνυτήρια αναφορά για κατάθεση πλαστών εγγυητικών επιστολών για έργα στο Αεροδρόμιο Σητείας

Μηνυτήρια αναφοράΜηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για κατάθεση πλαστών εγγυητικών επιστολών, υποβλήθηκε από την ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων) Αεροδρομίων Ν. Ελλάδος, σε εφαρμογή της πάγιας εντολής του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα η όποια παρανομία διαπιστώνεται, να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος διενήργησε διαδικασία δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης δημοσίου έργου «Νέο κτίριο αεροσταθμού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας». Αφού αναδείχθηκε ανάδοχος, κατά την εκτέλεση του έργου υποβλήθηκε αίτημα εκ μέρους του για διεύρυνση με τη συμμετοχή και άλλης εταιρείας. Η αρχική ανάδοχος και η νεοεισελθούσα στο σχήμα αποτέλεσαν Κοινοπραξία, τα μέλη της οποίας κατά το νόμο ευθύνονται εις ολόκληρο και αλληλεγγύως έναντι του κυρίου του έργου για τις εκ της συμβάσεως υποχρεώσεις.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου ανέκυψε ανάγκη υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης με την Κοινοπραξία και αφού διενεργήθηκε έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίθηκε νόμιμη η σύναψή της. Η Υπηρεσία απηύθυνε πρόσκληση στην Κοινοπραξία, όπου αναφερόταν ότι η ανάδοχος θα έπρεπε να προσκομίσει την ανάλογη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, η οποία εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα της επιλογής του αναδόχου για λογαριασμό του και ισχύει για όλα τα μέλη της Κοινοπραξίας κοινώς και αδιαιρέτως.
Η ανάδοχος υπέβαλε επιστολή με την οποία ζήτησε μείωση της εγγυητικής επιστολής που είχε αρχικά για το έργο. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία δέχθηκε το αίτημα και μείωσε την αρχική πρόσθετη εγγύηση καλής εκτέλεσης κατά 30%. Η ανάδοχος ζήτησε εκ νέου και επιπλέον μείωση, αλλά το αίτημά της έμεινε αναπάντητο γιατί μια τέτοια μείωση δεν στηρίζεται στις διατάξεις του νόμου και στο εκτελεσθέν μέχρι τότε έργο. Τελικώς ο εκπρόσωπος της αναδόχου μετά από καθυστέρηση, επικαλούμενος ότι αναμένει την έγγραφη απάντηση των Τραπεζών, Εθνικής και Eurobank για την έκδοση των αναγκαίων επιστολών, επικοινώνησε τηλεφωνικώς το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου 2010 ότι θα προσέλθει την επόμενη ημέρα για την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης.
Έτσι, το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου συμπληρώθηκε το σχέδιο της συμπληρωματικής σύμβασης με τους αριθμούς των εγγυητικών επιστολών. Παρ’ ότι ο νόμος περί Δημοσίων Έργων δεν προβλέπει επαλήθευση γνησιότητας των εγγυητικών επιστολών από πλευράς του κυρίου του έργου (στο θέμα αυτό προωθούνται αλλαγές για αξιοπιστία και διαφάνεια με το νέο θεσμικό πλαίσιο), υπήρξαν κάποιες ενδείξεις που παρώθησαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες να ελέγξουν την γνησιότητα, αφού η ημερομηνία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών από την Εθνική Τράπεζα – και όχι την Eurobank που εξέδωσε την αρχική επιστολή καλής εκτέλεσης, ήταν 2/8/2010.
Υπήρξε επικοινωνία με το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που φερόταν να έχει εκδώσει τις εγγυητικές και διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε είχαν εκδοθεί από εκείνη. Η Τράπεζα επιβεβαίωσε γραπτώς το γεγονός αυτό στις 19 Αυγούστου 2010.
Κατόπιν όλων αυτών, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.