Αρχική legacy Γιορτές τρούφας στο Πήλιο

Γιορτές τρούφας στο Πήλιο

Tρούφα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που υπάρχει άγριο στη φύσηΔιήμερες γαστρονομικές εκδηλώσεις των μανιταριών τρούφα και γευσιγνωσία οίνου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 στην κεντρική πλατεία Αργαλαστής στις 21.00, στο Πήλιο.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών Τρούφας του Αγροτουριστικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Πηλίου, οργανώνουν την 2η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφας στο Πήλιο , με τίτλο «Συλλογή και Εμπορία Τρούφας. Γιορτές τρούφας στο Πήλιο».

Η τρούφα είναι ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που υπάρχει άγριο στη φύση, αναπτύσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων, όπως ευκάλυπτοι, βελανιδιές, φουντουκιές και πεύκα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί, λόγω του ότι δεν είναι εμφανές.
Αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα ακριβότερα εδέσματα πάνω στη Γη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www. truffle.gr, oι μεγαλύτερες ποσότητες τρούφας που πωλούνται διεθνώς έχουν συγκομιστεί σε άγρια μορφή στη φύση. Η παραγωγή τους όμως συνεχώς μειώνεται.
Στη Γαλλία για παράδειγμα η παραγωγή τρούφας ανέρχεται σε 40 ως 50 τόννους ετησίως ενώ έναν αιώνα νωρίτερα ξεπερνούσε τους 1000 τόννους. Η αναγκαιότητα για την εμπορική καλλιέργεια αυτού του πανάκριβου μανιταριού, είχε εντοπιστεί απο παλαιότερα, αλλά μόλις το 1970 έγινε αυτό δυνατό.
Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εμβολιάσουν ρίζες  με το μυκήλιο της τρούφας. Λύθηκε έτσι ένα μεγάλο μυστήριο γύρω απο την τρούφα και ένα μεγάλο πρόβλημα των αγροτών. Μια πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια γεννήθηκε : η καλλιέργεια φυταρίων εμβολιασμένων με τρούφες.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιο Παπαϊωάννου
Χαιρετισμός δημάρχου Αργαλαστής κ. Μιλτιάδη Γαϊτανά
Χαιρετισμός του Προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Μηλεών κ. Απόστολου Αρέθα.
Ομιλία του ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης Δρ. Στέφανου Διαμαντή, με θέμα «Η καλλιέργεια της τρούφας».
Ομιλία του δημάρχου Μηλεών κ. Απ. Αρέθα με θέμα: «Τρούφα και τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα».
Ομιλία του Γ.Γ. της «ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ» κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, με θέμα «Τοπικά Σύμφωνα και Τρούφα. Η ταυτότητα πουλά».
Λαϊκό πανηγύρι.
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας κ. Παναγιώτη Κουκουβίτη.
Προετοιμασία και παρασκευή φαγητών από μανιτάρι τρούφα από τους σεφ της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας της Slow Food και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Λαϊκό πανηγύρι.
Γευσιγνωσία των φαγητών τρούφας.

Και τις δύο ημέρες, θα υπάρχουν πρατήρια πώλησης προϊόντων μανιταριών τρούφας , άλλων μανιταριών και παραδοσιακών πηλιορείτικων προϊόντων.

Όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση, θα μπορούν να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας».

Στην ίδια εκδήλωση, θα γίνει γευσιγνωσία κρασιού που θα προσφέρουν οι ντόπιοι παραγωγοί Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Πατιστής και Νικόλαος Ρακής.

Πληροφορίες δίνονται από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιο Παπαϊωάννου, στο τηλέφωνο 6932-222440, καθώς και στην ιστοσελίδα www.pilio.net, www.peliontroufa.gr, www.pilio.tv.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιορτές τρούφας στο Πήλιο | Travelling News…

    Διήμερες γαστρονομικές εκδηλώσεις των μανιταριών τρούφα και γευσιγνωσία οίνου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 στην κεντρική πλατεία Αργαλαστής στις 21.00, στο Πήλιο….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.