Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Σάββατο ξεκινά η LARISSA BIENNALE

Το Σάββατο ξεκινά η LARISSA BIENNALE

Η LARISSA BIENNALE, ένα εικαστικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος και λάμψης, ένας θεσμός που δεν λειτουργεί απλά ως «εκθεσιακή εκδήλωση», αλλά ως πλαίσιο καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και επιμελητικού πειραματισμού ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19.30.

Συμμετέχουν οι τέσσερις Σχολές, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δυο ξεχωριστά γεγονότα που έχουν έναν κοινό στόχο, την προαγωγή και την ανάδειξη της νέας εικαστικής σκηνής, προσφέροντας βήμα στους νέους εικαστικούς δημιουργούς.

Το πρώτο και κεντρικό εκθεσιακό εικαστικό γεγονός αφορά την πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης των νέων δημιουργών αποφοίτων των Σχολών Καλών τεχνών στο χώρο της Πινακοθήκης. Η έκθεση θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα όπου θα βραβευτούν οι 6 καλύτερες συμμετοχές. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα θέλοντας να ενισχύσει τους νέους δημιουργούς θα απονείμει τρία βραβεία και τρεις επαίνους που θα συνοδεύονται από αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Η επιλογή των έργων θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή. Εν συνεχεία, τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν μέρος της Συλλογής της Πινακοθήκης.

Επιτροπή κρίσης αποτελούν οι διευθύντριες των τριών μεγάλων μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, δηλαδή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου κ. Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κατερίνα Γρέγου και η διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Θούλη Μισιρλόγλου.

Το δεύτερο αφορά ημερίδα με δυο θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με την καλλιτεχνική εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με στόχο τη διερεύνηση των σύγχρονων πρακτικών και των μελλοντικών προκλήσεων και η δεύτερη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τις προοπτικές των αποφοίτων των Σχολών Καλών τεχνών, θεσμούς, φορείς, μηχανισμούς υποστήριξης και ανάδειξης των νέων δημιουργών.

Στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Πινακοθήκης, Απόστολος Καλογιάννης εξείρε τη σχετική πρωτοβουλία και πρόταση του προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Άγγελου Αντωνόπουλου, για τη διοργάνωση της Μπιενάλε – αφιερωμένης στην Ειρήνη Κατσίγρα – και επισήμανε τη στήριξη που παρέχεται στη νέα γενιά καλλιτεχνών για την ανάδειξη μιας νέας εικαστικής σκηνής, που προσφέρει βήμα σε νέους δημιουργούς. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός ιδιαίτερης αξίας, καθώς η Πινακοθήκη βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της χώρας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης, Άγγελος Αντωνόπουλος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας χαρακτήρισε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας ως «πόλο έλξης» για τον Πολιτισμό, ενώ για την Μπιενάλε ανέφερε, «Η Μπιενάλε βρήκε στέγη στο Μουσείο Κατσίγρα, κάτι το οποίο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να καθιερωθεί, λειτουργώντας κάθε 2 χρόνια στη Λάρισα».

«Το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημείο αιχμής για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας», σχολίασε το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Νίκος Βάνης, εκφράζοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή του σ’ αυτή.

Ο καθηγητής, Δημήτρης Ζουρούδης, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ δήλωσε πως «ήρθαμε για μείνουμε στη Λάρισα», προσθέτοντας ότι «η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ίσως το νέο κέντρο των Εικαστικών Τεχνών στην Ελλάδα», ενώ κάλεσε τη νέα δημοτική αρχή να στηρίξει τον φορέα.

Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, Άννυ Ψάρρα – Περίφανου, βαθιά συγκινημένη αναφέρθηκε στην Μπιενάλε ως την κορύφωση μιας καταξιωμένης και ανοδικής πορείας της Πινακοθήκης μια εξέλιξη που τιμά το Μουσείο και πιστοποιεί την καταξιωμένη πορεία και τις διεθνείς συνεργασίες του. «Πρόκειται για ένα μεγάλο και απαιτητικό εγχείρημα και ταυτοχρόνως για μια μεγάλη πρόκληση. Η διοργάνωση της Μπιενάλε στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης Τέχνης και των δημιουργών της», κατέληξε η κ. Ψάρρα.

Τέλος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή των χορηγών της Μπιενάλε, την Βιομηχανία Ζυμαρικών ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, την ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, τον συνεταιρισμό Φαρμακοποιών ΣΟΦΛΑ, την επιχείρηση λογισμικού ΔΟΜΥ, το PLAYHOUSE και το ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ. Την διοργάνωση της LARISSA BIENNALE επιμελείται η ALPHA MARKETING.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.