Αρχική Αφιερώματα Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας: Συνέδριο με θέμα 20 χρόνια Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας

Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας: Συνέδριο με θέμα 20 χρόνια Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας

Η Ιωάννα Παπαντωνίου στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάνας Αρκαδίας συνομιλεί με τις γυναίκες του χωριού. Πιάνα, 27.7.1977. Φωτογραφικό Αρχείο Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

ΕΝΔΥΜΑ: ΕΡΕΥΝΑ / ΜΟΥΣΕΙΟ / ΘΕΑΤΡΟ

Αντίδωρο στην Ιωάννα Παπαντωνίου

8-10 Δεκεμβρίου 2023

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138,

Αμφιθέατρο

Η Ιωάννα Παπαντωνίου στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάνας Αρκαδίας συνομιλεί με τις
γυναίκες του χωριού. Πιάνα, 27.7.1977.
Φωτογραφικό Αρχείο Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

Το 2023 η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας συμπληρώνει είκοσι χρόνια δραστηριότητας στον χώρο της μελέτης του ενδύματος. Για να γιορτάσει τη σημαντική αυτή επέτειο, διοργανώνει το πέμπτο συνέδριο στην ιστορία της με θέμα «ΕΝΔΥΜΑ: Έρευνα – Μουσείο – Θέατρο», και το αφιερώνει στην ιδρύτριά της και πρώτη πρόεδρό της, για 16 συναπτά έτη, Ιωάννα Παπαντωνίου, σκηνογράφο-ενδυματολόγο και πρόεδρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, ως ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση για την ακάματη εργασία της και τη συνεισφορά της στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη του ενδύματος ως στοιχείο πολιτισμού σε ιστορικό και παρόντα χρόνο.

Οι θεματικές του συνεδρίου θα καλύπτουν τους 3 βασικούς άξονες της πολυσχιδούς δραστηριότητας της Ιωάννας Παπαντωνίου: τη μελέτη του ενδύματος, τη συλλογή, έκθεση και ερμηνεία του εντός του μουσείου και τη σκηνογραφία-ενδυματολογία στις παραστατικές και οπτικοακουστικές τέχνες.       

Προθήκη αφιερωμένη στη ραπτική από έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου
«Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή των φυσικών υφαντικών υλών στην Ελλάδα»
που τιμήθηκε με το European Museum of the Year main Award (EMYA), 1981.
Φωτογραφικό Αρχείο Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενεργοποίηση μιας συστηματικότερης συνομιλίας ανάμεσα σε επιστήμες που εξετάζουν το ένδυμα, αποκαλύπτοντας τις προοπτικές που αυτό ανοίγει ως αντικείμενο μελέτης, ως μουσειακό αντικείμενο και έκθεμα, και ως αποτέλεσμα δημιουργικής ερμηνείας και έκφρασης στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 8-10 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα συμμετάσχουν 44 ομιλητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα, μουσειακούς οργανισμούς και τον χώρο των παραστατικών και οπτικοακουστικών τεχνών.

Κόστος εγγραφής στο συνέδριο:

Το κόστος εγγραφής στο συνέδριο είναι 40€ για τις 3 ημέρες και 15€ για ημερήσια συμμετοχή.

Για τους φοιτητές και τα ΑΜΕΑ το κόστος είναι 20για τις 3 ημέρες και 7€ για ημερήσια συμμετοχή.

Ζωγραφική μακέτα κοστουμιών της Ιωάννας Παπαντωνίου για την παράσταση “Ιωάννης
Καποδίστριας” (Εθνικό Θέατρο, 1976) Συλλογή: Μουσείο Καζαντζάκη, Μυρτιά Ηρακλείου

Οι διοργανωτές ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους για την έγκαιρη εγγραφή τους στο συνέδριο, κατά προτίμηση έως τις 27 Νοεμβρίου 2023.

 

Στο κόστος εγγραφής περιλαμβάνονται: η είσοδος στις συνεδρίες, το έντυπο υλικό του συνεδρίου, καφέ ή τσάι, ελαφρύ γεύμα ανά ημέρα καθώς και η εναρκτήρια δεξίωση.

  

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.20yearscostume.gr, και να επικοινωνήσετε στο email: conference@costume.gr (με την επισήμανση στον τίτλο του μηνύματος «20 χρόνια ΕΕΕ»)

Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Ιωάννας  Παπαντωνίου, με στόχο να συγκεντρώσει τους ασχολούμενους με το ένδυμα στην Ελλάδα. Πολλά  και ποικίλα είναι τα ενδιαφέροντά της: ελληνικές τοπικές φορεσιές, ιστορικό ένδυμα, θεατρικό  κοστούμι, ύφασμα και τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, μόδα και σύγχρονη δημιουργία. Σκοπός  της Εταιρείας είναι η έρευνα και η συγκέντρωση στοιχείων για τα θέματα που την ενδιαφέρουν,  η επεξεργασία και η μελέτη τους, καθώς και η δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας με  διαλέξεις, συνέδρια και σχετικές εκδόσεις.

Στα 20 χρόνια παρουσίας της η ΕΕΕ έχει διοργανώσει 5 ενδυματολογικά συνέδρια: «Πτυχώσεις  – Πολλαπλές ερμηνείες» (2004), «”Ενδύεσθαι”. Ιστορικές, κοινωνιολογικές και μεθοδολογικές  προσεγγίσεις» (2010), «Dress & Politics» (2014) και «Ελληνικές “εθνικές” ενδυμασίες. Από τη  δημιουργία στη διάδοση και από τη χρήση στην ερμηνεία» (2021). Τα πρακτικά των συνεδρίων  δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό του ΙΒΠ: Ενδυματολογικά, στο οποίο θα  εκδοθούν και τα πρακτικά του παρόντος συνεδρίου.

Άλλη δραστηριότητα της ΕΕΕ είναι η Ημερίδα Ενδυμασιολογίας, η οποία, τα τελευταία χρόνια,  αποτελεί ετήσιο θεσμό. Δέκα ημερίδες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και τα πρακτικά  τους αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: www.costume.gr

Τέλος, από το 2017 η ΕΕΕ διοργανώνει σειρές σεμιναρίων και διαλέξεων με ενδυματολογικό  πάντα περιεχόμενο, είτε στο «Πολιτιστικό Χώρο Κανάρη 4» του ΙΒΠ, στον οποίο φιλοξενείται, είτε  διαδικτυακά. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.