Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημήτρης Παπαδημητρίου – Έξω από το κάδρο |...

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημήτρης Παπαδημητρίου – Έξω από το κάδρο | Ωδείου Ηρώδου Αττικού, 16 Ιουνίου 2022.

Στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού θα ανέβει την Πέμπτη 16 Ιουνίου ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να μας παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών, σε μια μοναδική συναυλία, ειδικά σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Μαζί του οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη και Γιώργος Φλωράκης, οι πρωταγωνιστές του Moby Dick The Musical, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης και Αιμιλιανός Σταματάκης, αλλά και ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Με πλούσιο, πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση στον χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει συνθέσει μουσικά έργα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, όπερα, μουσική δωματίου και μουσική για μπαλέτο, και έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους και συναυλίες αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα, ενώ το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας Tanglewood.

Το χειμώνα  του 2022 υπέγραψε τη μουσική  για το βασισμένο στο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ μιούζικαλ Moby Dick που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ενώ το κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ηχογραφήθηκε από τη σπουδαία γερμανική εταιρεία κλασικής μουσικής MDG, κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημαντικό, ωστόσο, μέρος του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου αποτελούν τα τραγούδια του. Τραγούδια αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών τεχνοτροπιών και πηγών έμπνευσης του, τα οποία ερμηνεύθηκαν από σπουδαίους τραγουδιστές, αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και αποτελούν έως σήμερα σημείο αναφοράς στη νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. 

Δίνοντας πάντοτε ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών, ο συνθέτης επανέφερε τη σπουδαία παράδοση της μελοποιημένης ποίησης στη νεότερη τραγουδοποιία, ενώ συνεργάζεται σταθερά με εξαίρετους στιχουργούς και ποιητές.

Το πρόγραμμα της συναυλίας του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού περιλαμβάνει ένα πανόραμα του έργου του με τις μεγάλες επιτυχίες του. Θα παρουσιάσει επίσης για πρώτη φορά σε ζωντανό κοινό, τραγούδια που στο διαδίκτυο έτυχαν πολύ μεγάλης υποδοχής όπως ο Μεγάλος Αιρετικός αλλά και κρυμμένα μαργαριτάρια που θα παιχτούν για πρώτη φορά σε συναυλίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σημαντική παρουσία του σπουδαίου Αργύρη Μπακιρτζή σε μια συμμετοχή – έκπληξη. 

Η επιλογή των τραγουδιστών δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού όλοι αποτελούν για τον συνθέτη ιδανικούς ερμηνευτές για τα παλαιότερα και τα νέα τραγούδια του. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα, ως νεώτεροι στην οικογένεια ερμηνευτών του συνθέτη, είναι στα άμεσα σχέδια δισκογραφικής συνεργασίας. Οι δε Γιώργος Φλωράκης και Βερόνικα Δαβάκη είναι απαράμιλλοι πρωτογενείς ερμηνευτές μεγάλου μέρους του ρεπερτορίου του.

Ο ίδιος διευθύνει ένα 13μελές σύνολο εξαιρετικών μουσικών, που αποκαλύπτουν δεξιοτεχνικά τις λεπτές διαβαθμίσεις της μουσικής του και τα πλούσια, καλειδοσκοπικά ηχοχρώματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.