Αρχική Δήμοι Πρωτοποριακή έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στον τουρισμό από τον Δήμο...

Πρωτοποριακή έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στον τουρισμό από τον Δήμο Άνδρου

Ανάμεσα σε ελάχιστους Δήμους της χώρας και από τους πρωτοπόρους των Κυκλάδων, η Επιτροπή και ο Δήμος Άνδρου επιχείρησαν να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν σε έρευνα, την ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών του προορισμού για το ιδιαίτερο καλοκαίρι που προηγήθηκε, εν καιρώ πανδημίας.

Σύμφωνα με  δείγματα από τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν από επαγγελματίες, οι επισκέπτες από Ελλάδα κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των αφίξεων σε σχέση με το 2019, ενώ δυνάμεις κράτησαν και κάποιες ευρωπαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Εξετάζοντας σχετικά μερίδια, οι νεαρότερες ηλικίες αυξήθηκαν στο σύνολο σε σχέση με πέρσι, ενώ όσο μεγαλύτερο το ηλικιακό στρώμα πχ 50-60 ετών και 61+ ετών, τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι μειώσεις στα ποσοστά τους. Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή με ποσοστά επί του συνόλου,  οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες (individuals) αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις διακινήσεις των group. Εντύπωση, προκαλεί επίσης στις επιμέρους ποσοστιαίες συγκρίσεις η εμφάνιση περισσοτέρων τουριστών που ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς να υποτιμάται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ζευγαριών αλλά και των οικογενειών. Επίσης η παραμονή στο νησί για 2-3 και 4-6 διανυκτερεύσεις εμφάνισε τα υψηλότερα ποσοστά. Στα κυριότερα κίνητρα επίσκεψης της Άνδρου κατατάσσονται  η μικρή απόσταση από την Αθήνα, το αίσθημα ασφάλειας στον προορισμό, οι παραλίες και η χαλάρωση. Τέλος, το εύρος υπηρεσιών και η τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας βρέθηκαν στην κορυφή των κριτηρίων προτίμησης των καταλυμάτων. Θετικό μήνυμα για την επίδοση του προορισμού ήταν πως κατόρθωσε να διατηρήσει το 66,1% των περσινών αφίξεων στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα αποθαρρυντικά ποσοστά που σημειώθηκαν σε πανελλήνια κλίμακα. «Ταυτόχρονα με την προσπάθεια μας για στοχευμένη προβολή, η πρωτοβουλία καταγραφής, θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί ώστε από εδώ και στο εξής να έχουμε όσο το δυνατόν μια καλύτερη ενδεικτική εικόνα για το προφίλ του ταξιδιώτη μας», τόνισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

Στα άλλα θέματα της συνάντησης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Άνδρου που παρουσιάστηκε και η έρευνα, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής για συμμετοχή σε digital workshops και κορυφαίες virtual τουριστικές εκθέσεις όπως η πρόσφατη της WTM 2020, καθώς και οι στοχευμένες επαφές με ταξιδιωτικά γραφεία, δημοσιογράφους έγκριτων ΜΜΕ και δημοφιλείς bloggers από Ευρώπη, Αμερική ακόμη και Μέση Ανατολή. Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκαν ο φετινός πλούσιος απολογισμός ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων αλλά και το πλάνο προβολής για το επόμενο έτος, σχετικά με ένα πλέγμα διαφορετικών δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό προσαρμοσμένων, πάντα, των ειδικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.