Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Τηλεϊατρική κατά Κορωνοϊού

Τηλεϊατρική κατά Κορωνοϊού

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία με απαραίτητη… Ιατρική Επίβλεψη!

Εντυπωσιακό είναι το σύστημα τηλεϊατρικής, που προσφέρει στα ξενοδοχεία όλης της χώρας η εταιρεία hoMed, με σχεδόν μηδενικές επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών.

Η τηλεϊατρική, που επί δεκαετίες εθεωρείτο ως ύστατο αναγκαίο μέτρο για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε δραματικά απομονωμένους πληθυσμούς, τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού ήρθε στο προσκήνιο και μάλιστα με… πρωταγωνιστικό ρόλο!

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 30ης Μαίου 2020, τονίζει σε δύο σημεία της, ότι η παροχή ιατρικής βοήθειας από τον υπεύθυνο ιατρό προς το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, θα γίνεται μέσω τηλεϊατρικής.

Αυτό βρίσκει τον ιατρικό κόσμο απροετοίμαστο. Όπως αναφέραμε, μέχρι τώρα όλοι πίστευαν πως αυτό το σύστημα «δεν αφορά εμάς».

Πως μπορεί λοιπόν η τηλεϊατρική, πέρα από τα λόγια, να λάβει σάρκα και οστά; Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη;

Μία από τις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν πολύ νωρίς, να δοκιμάζουν συστήματα, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από απόσταση, είναι η hoMed. Αξίζει να σημειωθεί πως, το 1995 που ιδρύθηκε, η επωνυμία της εταιρείας ήταν, εντελώς διορατικά,… «ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.». Τότε που σχεδόν δεν υπήρχε… ίντερνετ! Ο διακριτικός τίτλος «hoMed» χρησιμοποιήθηκε αργότερα και έγινε σήμα της εταιρείας.

Παρ’ όλο που οι δυνατότητες αυτού του συστήματος είναι πάρα πολλές, όπως εύγλωττα και παραστατικά περιγράφει ο ιδρυτής της εταιρείας, ιατρός κ. Ηλίας Παπαζήσης στο video «ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ»

ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

 αυτά που θα λύσουν τα χέρια των ξενοδόχων στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είναι:

  • Θερμόμετρο τηλεϊατρικής
  • Στηθοσκόπιο τηλεϊατρικής
  • Οξύμετρο τηλεϊατρικής
  • Πιεσόμετρο τηλεϊατρικής

Το πρώτο, και καθοριστικό για το επίπεδο της ετοιμότητας όργανο, είναι το θερμόμετρο τηλεϊατρικής. Πως λειτουργεί:

  • Κάθε μονάδα προμηθεύεται, ανάλογα με τις ανάγκες της, έναν αριθμό θερμομέτρων. Κάθε θερμόμετρο είναι συνδεδεμένο μέσω Bluetooth με την αντίστοιχη εφαρμογή (application).
  • Όλες οι θερμομετρήσεις ανεβαίνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες εγγραφές καταχωρούνται αθόρυβα, χωρίς να ειδοποιείται κανείς.
  • Μόλις γίνει μία θερμομέτρηση με ένδειξη μεγαλύτερη από 37οC, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, το σύστημα στέλνει συναγερμό στο κέντρο επιχειρήσεων της hoMed.
  • Η hoMed επικοινωνεί άμεσα (μέσω της εφαρμογής) με τον υπάλληλο που έκανε τη μέτρηση, εντοπίζει τη θέση του ατόμου που έχει πυρετό και ειδοποιεί τον συντονιστή σχεδίου δράσης του ξενοδοχείου.

Το οξύμετρο και το πιεσόμετρο είναι όργανα που χρησιμοποιούνται αμέσως μετά, για την περαιτέρω αξιολόγηση της υγείας του ασθενούς.

Ομοίως οι ενδείξεις από αυτά τα δύο όργανα ανεβαίνουν αυτόματα στο διαδίκτυο. Το κέντρο επιχειρήσεων της hoMed έχει θέσει και εδώ τα όρια συναγερμού, προσαρμοσμένα στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα, όποιος ασθενής χρειάζεται διακομιδή σε νοσοκομείο.

Όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙΙ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αν ο ασθενής έχει ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου. Εν τω μεταξύ, παρακολουθείται από ιατρό.

Το κέντρο επιχειρήσεων της hoMed μπορεί να πραγματοποιεί τηλεϊατρικές επισκέψεις, άμεσα, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, με τη βοήθεια του εξοπλισμού τηλεϊατρικής που διαθέτει το ξενοδοχείο. Στο σημείο αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει το στηθοσκόπιο τηλεϊατρικής.

Πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικό όργανο, αξίας μικρότερης των 500 ευρώ, το οποίο:

  • Καταγράφει ήχους από οποιοδήποτε σημείο του σώματος που μπορεί να έχει εφαρμογή η ακρόαση.
  • Μπορεί να τους στείλει σε άλλο όμοιο στηθοσκόπιο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
  • Μπορεί να τους στείλει μέσω ίντερνετ σε άλλο όμοιο στηθοσκόπιο που βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο.

Ο γιατρός που βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της hoMed, έχοντας στα αυτιά του τη στιγμή εκείνη όμοιο στηθοσκόπιο:

  • Ακούει τους ήχους που μεταδίδονται.
  • Μπορεί να αυξομειώνει την ένταση.
  • Μπορεί με ειδικά φίλτρα να απομονώνει υψηλής, μεσαίας και χαμηλής συχνότητας ήχους, που έχουν σημασία στην κλινική διάγνωση.

Η τηλεϊατρική, ως αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, έρχεται να συμβάλει ανακουφιστικά στο τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, αυτό της προστασίας από το νέο κορωνοϊό.

Η επένδυση που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια τουριστική επιχείρηση για να απολαμβάνει αυτό το αγαθό της τεχνολογίας, αρχίζει από 100 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 1.000 ευρώ.

hoMed Medical | Iατροί 24h
http://homed.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version