Αρχική Αρχαιολογία Λόγω του σεισμού: Κλειστή η Μονή Δαφνίου ανοιχτά τα μουσεία, αύριο Σάββατο...

Λόγω του σεισμού: Κλειστή η Μονή Δαφνίου ανοιχτά τα μουσεία, αύριο Σάββατο 20 Ιουλίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελάχιστα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.

Με ευθύνη των Γενικών Διευθυντριών Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συγκεντρώνονται οι αναφορές για την καταγραφή των τυχόν ζημιών.

Μία πρώτη εικόνα έχει ως ακολούθως:

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ενημερώθηκε από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και από τους Προϊσταμένους των Συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου. Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο Ακροπόλεως αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. 

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νεώτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τις απογευματινές ώρες μετά τον μετασεισμό, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στη Μονή Δαφνίου, διαπιστώθηκε και πτώση ψηφίδων. Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό αύριο Σάββατο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας.

Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της δεν υπάρχουν προβλήματα.

Μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών.

Για ό,τι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.