Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας  ετοιμάζει την 11η διοργάνωση από 12 έως 17 Μαρτίου 2019 στη Λάρισα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, τρεις αίθουσες της Λάρισας θα φιλοξενήσουν το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.  Στο Victoria Cinemas, το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας και το Γαλλικό Ινστιτούτο θα προβληθούν,  130 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο στις κατηγορίες Ελληνικό, Διεθνές, Γάλλοι μικρομηκάδες, animation, eco films και μαθητικές καθώς και   14 ταινίες μεγάλου μήκους στα αφιερώματα  σε μεγάλους, βραβευμένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Μετά από 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και αποδοχής από το κοινό της Λάρισας, και της Ελλάδας γενικότερα,  το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Φεστιβάλ Κινηματογράφου αναγνωρισμένο πλέον από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Η 11η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Το Φεστιβάλ στηρίζουν το δίκτυο Eunic, οι Πρεσβείες της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, εκπρόσωποι των οποίων θα παρακολουθήσουν τις προβολές καθώς και την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, αφού φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, (Κούνδουρο, Βούλγαρη κ.α.) βάζει μεγαλεπήβολους στόχους στον Διεθνή χώρο.

Φέτος, το κεντρικό κινηματογραφικό αφιέρωμα είναι στο Ρουμάνικο Κινηματογράφο το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της Ρουμάνικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, ένα κινηματογράφο με μεγάλες επιτυχίες στα αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και σπουδαίους νέους σκηνοθέτες σε πρωτοποριακές ταινίες.  Ήδη έχει συμφωνηθεί συνεργασία του Φεστιβάλ Λάρισας με το Bucharest Short Film Festival,  του οποίου ο Διευθυντής και βραβευμένοι σκηνοθέτες θα φιλοξενηθούν στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν  τις προβολές και τα αφιερώματα.

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατέχει το αφιέρωμα στην θεματική «Έρευνα και Καινοτομία» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Θα προβληθούν  τέσσερις ταινίες Α΄ και τέσσερις Β΄ προβολής, στις οποίες αναδεικνύεται η αξία της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας. Εκπρόσωποι της καινοτομίας στο χώρο τους, θα παρευρεθούν σε στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνεται μετά τις προβολές.

Στον ενδιάμεσο χώρο ελληνικού και διεθνούς Κινηματογράφου, σημαντική θέση κατέχει στο πρόγραμμα το αφιέρωμα στον Γ. Λάνθιμο, το σκηνοθέτη με σημαντική παρουσία στον Διεθνή χώρο. Κριτικοί Κινηματογράφου έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν για τον πολυβραβευμένο έλληνα σκηνοθέτη ενώ θα γίνει μια αναδρομή στο κινηματογραφικό του έργο από τον «Κυνόδοντα» μέχρι την υποψήφια για Oscar ταινία του «The Favourite».

Στην ενότητα Έλληνες Κινηματογραφιστές το φεστιβάλ έχει προσκαλέσει το σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή ταινίες του  οποίου έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ ο σκηνοθέτης από την μεγαλύτερη γενιά Θοδωρής Μαραγκός θα προβάλει το βραβευμένο στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας ντοκιμαντέρ του παραγωγής 2018 « Όλο γελούσε». Το ντοκιμαντέρ  είναι αφιερωμένο στον έλληνα ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις σημαίνουσα θέση κατέχει η έκθεση γλυπτών του Σάκη Παπαγιάννη TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ , εμπνευσμένη από τις γυναίκες   στις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.

Τρία εργαστήρια κατέχουν πολύ σημαντική θέση στο φεστιβάλ: «Το κινηματογραφικό έργο του Παντελή Βούλγαρη και το ελληνικό Ιστορικό Φιλμ» από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, κριτικό κινηματογράφου, «Ερωτισμός και βία στον κινηματογράφο» από τον σκηνοθέτη Άκυ Μητσούλη και «η φωτογραφία στον κινηματογράφο» από τον Φώτη Νατσιούλη.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με τη μεγάλη γιορτή της απονομής την οποία θα παρουσιάσει ο Σεραφείμ Σίλας με τιμώμενο καλλιτέχνη τον ηθοποιό Αποστόλη Τότσικα.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.iffl.gr και στη σελίδα «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας» στα Κοινωνικά δίκτυα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.