Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διπλή έκθεση του Μουσείου Κοτσανά εγκαινιάστηκε στη Σιγκαπούρη και τη Βιβλιοθήκη της...

Διπλή έκθεση του Μουσείου Κοτσανά εγκαινιάστηκε στη Σιγκαπούρη και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Διπλή έκθεση του Μουσείου Κοτσανά εγκαινιάστηκε στη Σιγκαπούρη και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Στις 18 Οκτωβρίου 2018, παρουσία των πρέσβεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, αλλά και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σιγκαπούρη, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών της Σιγκαπούρης (ένα από τα πιο σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο), η περιοδεύουσα έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (www.kotsanas.com) με τίτλο «Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων – οι απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαρτίου 2019. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν με έναν καινοτόμο τρόπο ο Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Σιγκαπούρης Prof. Lim Tit Meng, που είναι παράλληλα πρόεδρος της Πανασιατικής Ένωσης Μουσείων Επιστημών (ASPAC), η πρέσβης της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη Κωνσταντίνα Κολιού και ο ιδρυτής του Μουσείου Κοτσανά. Ο τελευταίος στην ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης και στη συνέντευξη τύπου των ΜΜΕ της Συγκαπούρης, δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι «η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη επανάκτηση μετά από μιάμιση χιλιετία ωρίμανσης αυτής της αξιοθαύμαστης ξεχασμένης αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας».

Η έκθεση καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 60 λειτουργικά εκθέματα – εφευρέσεις που αποτελούν παγκόσμιες καινοτομικές πρωτιές των αρχαίων Ελλήνων, μια ξεχωριστή διαδραστική ζώνη 24 επιπλέον εκθεμάτων, 24 βιντεοοθόνες οπτικοακουστικού υλικού των εκθεμάτων και 500 τ.μ. σκηνογραφίας.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες όπως ρομποτική, υπολογιστική (computing), ατμοκίνηση, αεριοπροώθηση, αυτοκίνηση, αυτόματη πλοήγηση, αυτοματισμοί, προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες, κρυπτογράφηση, γεωδαισία, χαρτογράφηση, αστρονομία, μετρητικά όργανα, αυτόματα, αξιοποίηση υδραυλικής και αιολικής ενέργειας,  εφαρμογές ιμαντοκίνησης, οδοντοκίνησης και αλυσοκίνησης, κ.ά. και αποδεικνύει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία το γεγονός ότι πολλές επιστήμες και τεχνικές, που μοιάζουν σημερινές ή τουλάχιστον της νεωτερικής εποχής, γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Εκεί υπήρξε μια αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και μια κορύφωση κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., μια σταδιακή υποβάθμιση και απώλεια της τεχνολογίας αυτής την εποχή των Ρωμαίων και μια σταδιακή επανάκτηση αυτής της τεχνολογίας μετά από 1.500 χρόνια.

Στον προθάλαμο της έκθεσης, σε δύο οθόνες, προβάλλονται ένα βίντεο σχετικά με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, καθώς και ένα δεύτερο με θέμα την Αρχαία Ολυμπία. Το Μουσείο Επιστημών της Σιγκαπούρης έχει οργανώσει μια τεράστια προβολή της έκθεσης, διαφημίζοντας ακόμη και τη χορηγία τουριστικών αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα σε τυχερούς επισκέπτες της έκθεσης.          

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 εγκαινιάστηκε στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας από τον Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και εκπρόσωπο του Μουσείου Κοτσανά, στο πλαίσιο μάλιστα του συνεδρίου των Αφρικανικών Μουσείων Επιστημών, μια αντίστοιχη περιοδεύουσα έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα – Αλεξάνδρεια – ο φάρος των Τεχνολογιών».

Ένας πολιτισμικός μεσολαβητής ανάμεσα στην Ελλάδα που χρωστά και στην Ελλάδα που της χρωστούν αναδεικνύεται το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με τις περιοδεύουσες εκθέσεις του στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία και Αφρική. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται πάντοτε χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και το κόστος τους καλύπτεται από τους εκάστοτε ξένους φορείς που τις φιλοξενούν (Πανεπιστήμια, Διεθνείς Οργανισμοί, Αρχαιολογικά και Επιστημονικά μουσεία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.