Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ειρήνη Παπά, με αφορμή τα 93 της γενέθλια

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ειρήνη Παπά, με αφορμή τα 93 της γενέθλια

Bella Greca πάντα για τους Ιταλούς, Σπουδαία Irene Papas για το Χόλιγουντ, το Μπρόντγουεϊ, και όλο τον κόσμο, Ελένη στις «Τρωάδες» και Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία του μεγάλου Έλληνα Μιχάλη Κακογιάννη, η ζωντανή Καρυάτιδα, η Ελληνίδα θεά, Ρωμιά αλλά και Ρωμαία, όπως την αποκάλεσαν, μιας και θεωρούσε δεύτερο σπίτι της την Ρώμη, είχε την τιμητική της την Δευτέρα 3 του Σεπτέμβρη, με αφορμή τα 93 της γενέθλια.

Στον χώρο που δημιούργησε η ίδια και που αγάπησε, στο “Σχολείον της Αθήνας- Ειρήνη Παπά” και που σήμερα στεγάζει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αυτόν τον χώρο που οραματίστηκε η Ειρήνη Παπά ως ένα φυτώριο τέχνης για νέους καλλιτέχνες, μαζεύτηκαν όλοι για να τιμήσουν και να ευχηθούν να είναι πολύχρονη, μια γυναίκα θρύλος, μια ηθοποιός που έσπασε τα σύνορα της πατρίδας της, με μια καλλιτεχνική διαδρομή που ταυτίστηκε με την έννοια της Ελλάδας παγκοσμίως .

Η Οδύσσεια, η ιστορική ιταλικής παραγωγής 1965, τηλεοπτική σειρά, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπά στο ρόλο της Πηνελόπης, ο υπέροχος χώρος του “Σχολείου της Αθήνας- Ειρήνη Παπά” και οι ομιλητές, μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, τότε που ο κόσμος απολάμβανε τις ταινίες στη μεγάλη οθόνη ή σε κάποιο θερινό σινεμά.

Ανάμεσα στους ομιλητές, ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ανιψιός της Ειρήνης Παπά και αντιπρόεδρος του “Σωματείου Ειρήνη Παπά” καλωσόρισε εκ μέρους της, τους παρευρισκόμενους, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα Luigi Maras, στην Ελληνική γλώσσα, μίλησε για την μεγάλη καλλιτέχνιδα, καθώς και ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Λιάννης,

ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και International relations consultant του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Θοδωρής Αγγελόπουλος, μίλησε για το όνειρο της μεγάλης ηθοποιού, για το “Σχολείο” και συνέχισε με την απονομή βραβείου εκ μέρους του “Σωματείου της Ειρήνης Παπά”, στην Δ/ντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, κα Monika Zecca, για την πολύχρονη συνεισφορά της στην σύσφιξη του Ελληνοιταλικού Πολιτισμού.

Τέλος η LAGFF Director of Education και Professor Classics & Archaeology LMU/LA Κατερίνα Ζαχαρία, παρουσιάσε μέρος της καλλλιτεχνικής πορείας της Ειρήνης Παπά.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα υπέροχο cocktail κάτω από τη μαγεία του έναστρου ουρανού και το φώς του φεγγαριού.

Οι παρευρισκόμενοι πολλοί και επώνυμοι.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Θεάτρου, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.