Αρχική Αθλητικά Εκδήλωση για τον Αθλητισμό την Εκεχειρία και την Ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση για τον Αθλητισμό την Εκεχειρία και την Ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο

Με τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της ολυμπιακής αξίας της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη», προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη της 6ης Απριλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ, τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Περιφέρεια Αττικής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για αναβίωση του μονοπατιού που συνέδεε την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσης των Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Το μονοπάτι έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader.
«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια», τόνισε. «Όπως, όμως κι αν μας βλέπετε,  πάνω από όλα θέλουμε να μας βλέπετε ως Έλληνες που αρνούμαστε να υποταχθούμε στη μιζέρια της σημερινής εποχής. Γιατί πιστεύουμε, όπως κι εσείς που είστε εδώ, ότι η πατρίδα μας πρέπει να ξαναβρεί την αίγλη που της αξίζει. Στον στόχο αυτό όμως πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».

Ο διεθνολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε στην Εκεχειρία ως ολυμπιακή αξία και στη θέση που έχει στη σημερινή ταραχώδη εποχή.

Ο ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης μίλησε με θέμα: Η Εκεχειρία ως σύμβολο Ειρήνης και αναφέρθηκε στην εποχή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (8ος αι. π.Χ) και συνέδεσε τη δημιουργία του θεσμού με το εθνικό γίγνεσθαι των Ελλήνων. Τόνισε τη μεγάλη πολιτιστική σημασία τους και τη συμβολή τους στην εμπέδωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. H.A.T.T.A. κ. Νικόλας Κελαϊδίτης τόνισε ότι τα χωριά του Μονοπατιού της Εκεχειρίας είναι ένας προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, ο οποίος γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού προϊόντος, που απαιτεί κυρίως μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις,  θα ανήκει κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους της περιοχής. Θα επιφέρει πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην προστασία και ανάδειξη των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Ανέφερε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τους κατοίκους, αλλά και στην οργάνωση και την ποιότητα του δημόσιου χώρου (καθαριότητα, καλαισθησία κλπ).

Κλείνοντας ο κ. Κελαϊδίτης έκανε αναφορά στις συνθήκες που περιγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τον οικοτουρισμό και την τήρηση των κανόνων και πρακτικών του γενικού τουρισμού θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι στην περίπτωση του οικοτουρισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της ΕΟΕ κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η κα Σοφία Βούλτεψη  εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η κα Φωτεινή Βρύνα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, αφού αναφέρθηκε ως Ηλεία στο Δρόμο της Εκεχειρίας και στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να επισκεφτούν το νομό Ηλείας γιατί στο σύνολό του αποτελεί ένα «Μουσείο», καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Πολιτισμού μας.
Επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης και γιος του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, ο κ. Πανάγος Παντελάκος Δημοτικός Σύμβουλος Ολυμπίας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, διαβάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγ. Βαλιώτη,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.