Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μάνος Κόνσολας στην “ΤΝ” Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τη θετική της...

Μάνος Κόνσολας στην “ΤΝ” Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τη θετική της εικόνα

Συνέντευξη Μάνου Κόνσολα στην Έλενα Αγκυρίδη

Λίγο πριν την αρχή της νέας τουριστικής περιόδου και εν μεσω των θετικών μηνυμάτων για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά, που έρχονται, από την ΙΤΒ 2017 ο κ. Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, επέλεξε να μιλήσει στη “ΤΝ” για τις προτάσεις της ΝΔ για τον ελληνικό τουρισμό, τον Δορυφόρο Λογαριασμό, την εξάλειψη των παράνομων δραστηριοτήτων και πολλά άλλα.  

ΤΝ: Μετά τη συνάντηση που είχατε με το ΔΣ της FEDHATTA δηλώσατε πως για τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η εξάλειψη παράνομων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς κανόνες. Πως πιστεύετε πως μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι;

Για τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η εξάλειψη παράνομων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, όπως ανέφερα και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το ΔΣ της FEDHATTA.
Η εφαρμογή, όμως, ενός πλαισίου νομιμότητας αφορά στο σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας, από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελματιών του τουρισμού έως τη διοργάνωση συνεδρίων.
Βούληση χρειάζεται μόνο, κα. Αγκυρίδη, σε συνδυασμό με ένα απλοποιημένο, σαφές και λειτουργικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Ένα μόνο παράδειγμα θα αναφέρω: αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στον αέρα η εφαρμογή του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του νέου Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, ενώ δεν έχει εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο. Η συγκεκριμένη απώλεια δημοσίων εσόδων, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται σε 350.000.000 ευρώ από ακίνητα και καταλύματα που λειτουργούν παράνομα μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού. Με αυτό τον τρόπο, πλήττονται τα δημόσια έσοδα, αλλά και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό που λειτουργούν νομίμως καταβάλλοντας κανονικά τους φόρους και τις πολλαπλές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση στο τουριστικό προϊόν.

ΤΝ: Έχετε εντοπίσει «καλές διεθνείς πρακτικές», στον τομέα του τουριστικού προϊόντος που εσείς θα θέλατε να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι πρακτικές που εσείς θα εφαρμόσετε;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα έπρεπε η ίδια να αποτελεί πρότυπο για εφαρμογές και πρακτικές που συνδέονται με τον τουρισμό. Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν συμβαίνει. Έχουμε ένα σαφές έλλειμμα, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε πρακτικές που συνιστούν το αυτονόητο.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η λειτουργία του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.
Ο Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού είναι το πιο αξιόπιστο πολυεργαλείο για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στον τουρισμό. Ο Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού είναι σε θέση να συνυπολογίσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τη συμβολή του τουρισμού σε άλλους τομείς της οικονομίας και της παραγωγικής δραστηριότητας, αποτυπώνοντας τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της τουριστικής κατανάλωσης σε αυτούς τους τομείς.
Σε πραγματικό χρόνο, η Πολιτεία θα είναι σε θέση να έχει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα για τις αφίξεις, τις πληρότητες ξενοδοχείων και καταλυμάτων, τα τουριστικά έσοδα ακόμα και για την ημερήσια καταναλωτική τουριστική δαπάνη και όχι απλά τον αριθμό των αφίξεων, που με τον τρόπο που δίνονται σήμερα δεν αποτελούν αξιόπιστο και πραγματικό μέγεθος.
Είναι μια βέλτιστη διεθνής πρακτική που οφείλουμε να υλοποιήσουμε άμεσα.

ΤΝ: Τι μεταρρυθμίσεις θα κάνατε ώστε να εμπνεύσετε τους νέους ανθρώπους και να κερδίσετε την υποστήριξή τους;

Η μετανάστευση 400.000 νέων ανθρώπων σε άλλες χώρες, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αποδεικνύει ότι υπάρχει μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, κα. Αγκυρίδη, το οποίο συνδέεται με την επιβίωση και την προοπτική της χώρας.
Η Ελλάδα για να εμπνεύσει και πάλι τους νέους ανθρώπους, τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, για να εμπνεύσει σταθερότητα και εμπιστοσύνη, πρέπει να αλλάξει.
Είναι ένα πρόβλημα.
Η γκρίζα εικόνα της παρασιτικής Ελλάδας είναι μια εικόνα παρακμής.
Πρέπει να έρθει στο προσκήνιο η Παραγωγική Ελλάδα, αυτή που δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες άσκησης επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, αυτή που δεν έχει φοβικά σύνδρομα απέναντι στις αλλαγές, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.
Χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, ένα Κράτος που δεν πρέπει να αποτελεί βαρίδιο και δυνάστη αλλά να εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και να εξασφαλίζει την ισονομία.
Είναι δυνατόν μια Συνταγματική Αναθεώρηση να μην περιλαμβάνει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων; Να μην εγγυάται τη θεσμική προστασία των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας;
Αυτές είναι ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις, μαζί με βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν κερδίζεται, πλέον, με υποσχέσεις αλλά με πράξεις. Δεν κρίνεται στα λόγια αλλά από το αποτέλεσμα.

ΤΝ: Ποιοι τομείς και πως θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας;

Αν υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας αυτός είναι ο τουρισμός.
Το ξέρετε, όμως, ότι στο 80% της χώρας δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης αφού υπάρχουν απαγορεύσεις και εμπόδια;
Για να υπερβούμε αυτή την αρνητική εικόνα και να προσελκύσουμε επενδύσεις απαιτείται η διαμόρφωση και ενεργοποίηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό και αυτό αποτελεί για μένα κορυφαία προτεραιότητα.
Ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό θα πρέπει να έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα.
Θα πρέπει να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Θα πρέπει να μη συνδέεται με οριζόντιες απαγορεύσεις, αλλά να διαχωρίζει περιπτώσεις.
Θα πρέπει να προωθεί τα νέα τουριστικά προϊόντα και να προσελκύει μεγάλου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, γιατί αυτές είναι οι επενδύσεις που θα αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα και θα προσελκύσουν τουρίστες με υψηλό εισόδημα.



ΤΝ: Πιστεύετε ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην αναγνώριση των Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και την αύξηση των εξαγωγών της  χώρας μας;

Θα μπορούσε η συμβολή του να ήταν καταλυτική αν είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια πολιτική διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τομέα της μεταποίησης  με τον τουρισμό.
Σε πολύ λίγα ξενοδοχεία υπάρχουν σήμερα τα ελληνικά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, που μπορούν να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία και να ενισχύσουν την εξαγωγική μας δραστηριότητα.
Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, κα. Αγκυρίδη, είναι ότι τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μπορούν να ενταχθούν στο συνολικό τουριστικό προϊόν μας και να ενισχύσουν όχι μόνο την ανταγωνιστικότητά του, αλλά και τη δική τους παρουσία στις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται, όμως, σχεδιασμός και ένα νέο πλαίσιο.

ΤΝ: Πιτεύετε πως χρειαζόμαστε μια αναδιάταξη της εθνικής μας εικόνας;

Αναμφίβολα. Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τη θετική της εικόνα.
Οι Έλληνες πρέπει να ξαναβρούν και να προτάξουν τα στοιχεία που τους βοήθησαν να προοδεύσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Ποια είναι αυτά; Η εργατικότητα, η ευρηματικότητα, η γνώση, η εξωστρέφεια.
Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα-επαίτης και πραγματικά εξοργίζομαι με όσους καλλιεργούν αυτή την εικόνα. Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που πρέπει να βγει μπροστά.
Η Δημιουργική και Παραγωγική Ελλάδα.
Ακόμα και στον τουρισμό έχει ιδιαίτερη σημασία να προτάξουμε τη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, την Ελλάδα που δεν αρκείται στο να πουλάει ήλιο και θάλασσα αλλά που χτίζει μια βιώσιμο και αειφόρο ανάπτυξη αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει.
Η χώρα πρέπει να εκπέμπει σεβασμό για να είναι ελκυστική.

ΤΝ: Στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα προστέθηκαν πλέον τα θέματα της Μετανάστευσης, της Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, που αφορούν άμεσα στη χώρα μας, όπως και το προσφυγικό. Πόσο και πως πιστεύετε πως βοηθά η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διακοπή ή και στη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας, τι θα προτείνατε;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το προσφυγικό πρόβλημα έχει μετατραπεί, πλέον, σε μεταναστευτικό πρόβλημα. Το 90% όσων έρχονται, πλέον, δεν είναι πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν και τις χώρες της Βορείου Αφρικής.
Με τον τρόπο, όμως, που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό, ο τουρισμός μας, ιδιαίτερα στα νησιά, μετατρέπεται σε παράπλευρη απώλεια.
Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ήταν μια θετική εξέλιξη και περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές. Δεν εφαρμόζεται, όμως, στο πεδίο των επαναπροωθήσεων, με ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης που κινείται με ρυθμούς χελώνας και έχει μοναδικό στόχο να εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Είναι δυνατόν να έχουν επαναπροωθηθεί μόνο 900 παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το μεταναστευτικό, που καλύπτει και τις δύο διαστάσεις: και την ανθρωπιστική διάσταση αλλά και την ασφάλεια της χώρας.
Είναι αυτονόητο ότι στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορούν ο τουρισμός μας και τα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Κως, να αποτελούν παράπλευρες απώλειες.

ΤΝ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του μεταναστευτικού στον τουρισμό των νησιών;

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Ακόμα περιμένω αναλυτικά στοιχεία για συγκεκριμένες δράσεις και ποσά που διατέθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό των νησιών που σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Οι φορείς του τουρισμού στη Λέσβο βρίσκονται σε απόγνωση αλλά η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αντισταθμίζει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία αλλά και στην αποκατάσταση της εικόνας του νησιού.
Υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προκαλούν τη νοημοσύνη μας. Ακούσαμε πρωτοφανή πράγματα, όπως ότι η δημιουργία των hot spot στα νησιά οδηγεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Προφανώς, με την ίδια λογική αν τριπλασιάσουμε τον αριθμό των hot spot στα νησιά θα τριπλασιαστεί και η τουριστική κίνηση. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο ανίδεοι σχετικά με τον τουρισμό, είναι και επικίνδυνοι.
Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, στις οποίες η Κυβέρνηση φόρτωσε τη διαχείριση του μεταναστευτικού, έχουν συνειδητοποιήσει, ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτή την κυβέρνηση.
Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες κινήθηκαν αυτοβούλως στον τομέα της τουριστικής προβολής. Παράδειγμα αποτελεί η Κως που οι φορείς του τουρισμού, ο Δήμος, η Περιφέρεια συνεργάστηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τουριστικής φήμης του νησιού με απόλυτα θετικό αποτέλεσμα.
Αυτό, όμως, κα. Αγκυρίδη, δεν απαλλάσσει το Κράτος από τις ευθύνες του. Το Κράτος δεν μπορεί να είναι απών ούτε να προκαλεί νέα προβλήματα στον τουρισμό των νησιών με την ανεπάρκειά του και με λανθασμένους χειρισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.