Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπογράφηκε, η σύσταση του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων»

Υπογράφηκε, η σύσταση του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων»

Το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων», «γεννήθηκε» το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων, τη δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, τη διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και την ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Το ιδρυτικό κείμενο για τη σύσταση του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» υπογράφηκε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, από τους δήμους Επιδαύρου, Τρικάλων και Κω.

Στόχος του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι η ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων για το ευρύ κοινό, η δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, η διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό του, κατά την υπογραφή του ιδρυτικού κειμένου του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων», τόνισε

Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι,

  • Με ιδιαίτερη χαρά είμαι σήμερα παρών στην τελετή υπογραφής του Καταστατικού του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων», πρωτοβουλία που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, όταν για πρώτη φορά ο Καθηγητής κ. Λαμπρινουδάκης, ως ανασκαφέας της Επιδαύρου και Γ.Γ. του «Διαζώματος» μας παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της ανάδειξης του ρόλου των αρχαίων Ασκληπιείων στην ιστορία και εξέλιξη της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης.
  • Διαπιστώνω, επίσης, με ιδιαίτερη χαρά τη σύμπραξη στο Δίκτυο αυτό αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα των Δημάρχων των τριών συμβαλλομένων Δήμων Επιδαύρου, Τρικκαίων και Κω, προϊσταμένων Εφορειών Αρχαιοτήτων, εκπροσώπων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του «Διαζώματος». Η συνεργασία όλων μας, από όπου κι αν ο καθένας μας προέρχεται, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή την ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς μας ως κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού.
  • Η υπογραφή του στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί τη σημειολογία της, ως δηλωτική της μελλοντικής ανάπτυξης του Δικτύου στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε αυτό δήμων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου όπου λειτούργησαν στην Αρχαιότητα Ασκληπιεία.
  • Γνωρίζουμε ότι περί των 400 Ασκληπιείων λειτουργούσαν στον αρχαίο κόσμο, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους πολίτες. Γενέτειρά τους η Επίδαυρος, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.
  • Πόλεις όπως η Μασσαλία, η Ρώμη, ο Τάραντας, η αρχαία Πέργαμος φιλοξένησαν σπουδαία Ασκληπιεία, που διέδωσαν την ιατρική επιστήμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο αρχικό Ασκληπιείο της Επιδαύρου.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών με το δίκτυο των Πρεσβειών και των Προξενείων του, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας για εξασφάλιση συμμετοχικής δράσης όλων εκείνων των φορέων του εξωτερικού που συνδέονται με τη δράση των αρχαίων Ασκληπιείων ως κέντρων ιατρικής και πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.