Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τα Μονοπάτια Πολιτισμού θα επεκτείνουν αυτό το δίκτυο από την Γορτυνία, την...

Τα Μονοπάτια Πολιτισμού θα επεκτείνουν αυτό το δίκτυο από την Γορτυνία, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην παγκόσμια κοινότητα

egainiaΜε μια μεγάλη γιορτή, ανοιχτή σε όλους, κατοίκους και εκατοντάδες επισκέπτες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του “Menalon Trail” από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Γορτυνίας, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και τους εθελοντές του μονοπατιού του Μαινάλου, του πρώτο Διεθνώς Πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα και στα δέκα στην Ευρώπη, παρουσία της Δανής Προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κα Lis Nielsen. 
Η κεντρική τελετή των εγκαινίων έγινε στη Στεμνίτσα στις 11.00 πμ της Κυριακής 31/5/2015

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης προσπάθειας, που αποτελεί μια νέα αφετηρία για την ανάδειξη του αυθεντικού πλούτου της περιοχής. Επεσήμανε ότι τα μονοπάτια αποτελούσαν δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των οικισμών και η αναβίωσή τους ως «Μονοπάτια Πολιτισμού» θα επεκτείνουν αυτό το δίκτυο από την Γορτυνία, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην παγκόσμια κοινότητα. Σημείωσε δε ότι ακόμα και ο τρόπος που υλοποιήθηκε το έργο, μέσω του εθελοντισμού και της  συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύει τις αξίες πάνω στις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου με βάση τον αγροτουρισμό.

Ο συντονιστής των εθελοντών του μονοπατιού που είχε και την ιδέα της πιστοποίησης, Γιάννης Λαγός, ευχαρίστησε τους άλλους 9 συνεργάτες συντονιστές των χωριών και τους 100 περίπου εθελοντές που μαζί με τους εθελοντές του Σ.Α.Ο.Ο. ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό και τη σήμανση και είπε πως ο επόμενος στόχος είναι η επέκταση του μονοπατιού προς την εξαιρετικού φυσικού κάλους περιοχή της λίμνης του Λάδωνα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) κ. Νικόλαος Δέδες τόνισε ότι ο σύλλογος, ήδη από το 2008, σχεδίασε, καθάρισε και σηματοδότησε ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μήκους 200 και πλέον χλμ.) στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Αυτό δημιούργησε μία υποδομή, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε από τους εθελοντές κατοίκους των παραμαινάλιων χωριών της Γορτυνίας και σε άψογη  συνεργασία με τον Σ.Α.Ο.Ο. δημιουργήθηκαν τα μονοπάτια που σήμερα πιστοποιούνται. Τόνισε ότι η προστασία του φυσικού, του ανθρωπογενούς και  του πολιτιστικού περιβάλλοντος του ορεινού όγκου του Μαινάλου πρέπει να θωρακιστεί με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την δημιουργία του οικολογικού πάρκου του Μαινάλου.

Η ιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ και δημιουργός του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» κα Λυδία Καρρά, δήλωσε ότι το Menalon Trail αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ εθελοντών και φορέων του Δημοσίου αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το Menalon Trail διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο της παρθένας φύσης αλλά και της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και χορηγός του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» κ. Αναστάσιος Λεβέντης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαιρετική υλοποίηση του Menalon Trail, που, όπως δήλωσε, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου, υπογράμμισε ότι «η Αρκαδία και πάλι πρωτοπορεί και ανοίγει δρόμους πολιτισμού». Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια στηρίζει κάθε εξωστρεφή δράση και εξήρε την προσφορά των εθελοντών διότι, όπως είπε, είναι αυτοί που καθάρισαν και έκαναν τη σήμανση αυτού του πρώτου πιστοποιημένου μονοπατιού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, Lis Nielsen, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η διαδρομή του μονοπατιού, αλλά και γενικότερα η Γορτυνία, γιατί δεν έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής. και παρότρυνε όλους τους Έλληνες να περπατήσουν το Menalon Trail που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα 9 πιστοποιημένα της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια του μονοπατιού παρευρέθηκε ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος Jonathan Phang, παρουσιαστής του Travel Channel, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μονοπάτι, αλλά και από τα τοπία της Αρκαδίας και την φιλοξενία των Αρκάδων. 

Η πολιτευτής Εύη Τατούλη, που συμμετείχε ως εθελόντρια, ανέφερε: «Σήμερα είναι μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την Γορτυνία, την Αρκαδία, για όλη τη χώρα. Είναι το τέλος και η αρχή μίας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, Εδώ οι άνθρωποι δεν περίμεναν το κράτος αλλά με εθελοντική εργασία ήρθαν, καθάρισαν τα μονοπάτια χωρίς καμία χρηματοδότηση και τώρα καλείται το Κράτος να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, να προβάλλει το Menalon trail και να φέρει κόσμο από το εξωτερικό»

Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις:
Οι πεζοπορικές και εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και στα 9 χωριά του μονοπατιού το τριήμερο 30, 31/5 & 1/6/2015 έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να χαρούν το μονοπάτι και να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα τόσα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Γορτυνίας.

Στη Στεμνίτσα μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησαν χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυτίνας και πεζοπορία προς μονή Φιλοσόφου – Δημητσάνα. Στη σχολή αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας παρουσιάστηκαν αρχαίες τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων.
Στην Ελάτη έγινε αγιασμός και πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στην διαδρομή Ελάτη – Βυτίνα, 2,5 περίπου ωρών δίπλα στην κοιλάδα του Μυλάοντα. Φτάνοντας στα αλώνια της Παλιάς Βυτίνας οι πεζοπόροι – σ’ ένα σκηνικό που θύμισε παλιές εποχές, με αυτοσχέδια τραπέζια και καθίσματα από αχυρόμπάλες, πιάτα από κορμό ελιάς και πήλινα ποτήρια – απόλαυσαν καλωσόρισμα από τον Σύλλογο Εμποροεπαγγελματιών Βυτίνας και τον Όμιλο Κυριών Βυτίνας υπό τους ήχους της φλογέρας και παραδοσιακής μουσικής.
Στην Νυμφασία το βράδυ της Κυριακής οργανώθηκε πανηγύρι  με παραδοσιακή μουσική.
Σε όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο διάσημος παρουσιαστής του Travel Channel Jonathan Phang, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την Αρκαδία και την πανέμορφη φύση, τους ζεστούς ανθρώπους και τις παραδοσιακές γεύσεις της Γορτυνιακής κουζίνας.
Στην Δημητσάνα έγινε παραδοσιακό γλέντι με την τετραμελή ορχήστρα του Τάσου Μορφωνιού και κεράσματα – γλυκά και τσίπουρο από τους επαγγελματίες – και παράλληλα παρουσίαση φωτογραφιών από τη δημιουργία του μονοπατιού.
Στο Ζυγοβίστι το βράδυ του Σαββάτου έγινε τοπικό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα.
Στο Βαλτεσινίκο λειτούργησε 3ήμερο Έκθεσης ξυλογλυπτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο με δημιουργήματα των αποφοίτων της Ξυλογλυπτικής Σχολής  που λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια στο χωριό καθώς και αυτοδίδακτων ξυλογλυπτών. Το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του χωριού έγιναν τα εγκαίνια Του Μονοπατιού και η εκκίνηση της Ποδηλατάδας Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια μέσω του μονοπατιού «Αρκάδων Ποιμένων» και ποδήλατα – έκπληξη τελευταίας τεχνολογίας. Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ομιλία για τα Μονοπάτια και τα ξυλόγλυπτα, απονομή επαίνου στους απόφοιτους της Ξυλογλυπτικής σχολής καθώς και τους αυτοδίδακτους Ξυλογλύπτες.
Στα Μαγούλιανα, η Κυριακή ξεκίνησε φυτεύοντας και μαθαίνοντας τα φυτά και τα βότανα του Μαινάλου. Στη συνέχεια, ντόπιοι και επισκέπτες δοκίμασαν τις επιδόσεις τους στην τοξοβολία, ενώ στον πλάτανο της πλατείας του χωριού το συγκρότημα «Kicked Out οf The Wedding (KOOTW)» έδωσε μια διαφορετική νότα στη διασκέδαση όλων και εξέπληξε ευχάριστα με τις μουσικές του επιλογές!  
Στα Λαγκάδια διοργανώθηκε το Σάββατο ημερίδα από το Πολυτεχνείο με θέμα «Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου της Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της» που παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ομιλητές: Μανώλης Κορρές, Κώστας Μωραΐτης, καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Γεωργία Συριοπούλου και Έλενα Κωνσταντινίδου, Αρχιτέκτονες, Ισμήνη Κουρούνη, Αλεξάνδρα Κουμπούλη, Εύα Μαραβέλια. Μεταπτυχιακές σπουδάστριες, Αργύρης Πετρονώτης και Καίτη  Δημητσάντου-Κρεμέζη, Ομότιμοι καθηγητές Α.Π.Θ. και Ε.Μ.Π. αντίστοιχα. Παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας του Δήμου, του ΣΑΟΟ, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων και οι συντονιστές των εθελοντικών ομάδων , Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων και ζωντανή μουσική βραδιά από τους “spydo band” στην πλατεία Ηρώων. Ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Ζαχαριάς, ανέφερε πως είναι σημαντική η πρωτοβουλία των εθελοντών και όλων όσοι συνέβαλαν για την πιστοποίηση του μονοπατιού, αφού ενώνει τόπους και ανθρώπους και τόνισε πως περιμένει να βοηθήσει το μονοπάτι τον τουρισμό στη Γορτυνία.  
Την Κυριακή το απόγευμα έγινε αναπαράσταση αμμοληψίας με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή Γκριλλάς Λαγκαδίων από την κίνηση πολιτών «Άνθη της πέτρας». Οι διοργανωτές απέτισαν φόρο τιμής στους Λαγκαδιανούς μαστόρους που έκαναν αμμοληψία από την εν λόγω τοποθεσία με αναπαράσταση της διαδικασίας και ομιλία απ’ τον κ. Κατσιούφη γιορτάζοντας ταυτόχρονα και τα γενέθλια της κίνησης πολιτών προσφέροντας τοπικά γλυκίσματα.  
Την Δευτέρα το πρωί στην πλατεία ηρώων των Λαγκαδίων οι ντόπιοι επαγγελματίες πρόσφεραν στους επισκέπτες τοπικές λιχουδιές μετά μουσικής στους επισκέπτες – εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία και  έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.

Ευχή όλων η καλότυχη εξέλιξη του Menalon Trail!

Το «Menalon Trail» με 2 λόγια
Για πρώτη φορά εκατοντάδες εθελοντές από 9 χωριά της Αρκαδίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν εντατικά, σε 10 μόλις μήνες,  για την προώθηση του τόπου τους, με την δημιουργία του πιστοποιημένου μονοπατιού “Menalon Trail” που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και ενώνει 9 πανέμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς – Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια – δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια μοναδική περιοχή με παρθένα φύση και πλούσια ιστορία. Για την προσπέλασή του απαιτούνται 5 ημέρες με περπάτημα περίπου 6 ώρες την ημέρα.  Το Menalon Trail προωθεί με έναν ολιστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή ως προορισμό σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες της Αρκαδίας: αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική, μέλι και αγροτικά προϊόντα και τόσα άλλα. Ταυτόχρονα, επεκτείνει την τουριστική περίοδο και – το κυριότερο – επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην περιοχή, «μοιράζοντάς» τον στα παραδοσιακά χωριά, ενώ το πολιτισμικό τοπίο της Γορτυνίας αναδεικνύεται αποτελεσματικά.
Η Π
Το Menalon Trail, το μονοπάτι των εθελοντών, ολοκληρώθηκε:
– στα πλαίσια του προγράμματος ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΕΛΛΕΤ με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη
– με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χρ. Β. Ρούνιου
– με την ένταξη της πρωτοβουλίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας για την ανάδειξη της ιδιαίτερης αναπτυξιακής ταυτότητας της περιοχής
– με την ένταξη της πρωτοβουλίας στις δραστηριότητες της «Μυθικής Πελοποννήσου» της Περιφέρειας Πελοποννήσου
– με την συμμετοχή, προσφορά εμπειρίας και γνώσεων στην σηματοδότηση των πεζοπορικών διαδρομών από τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ)
– και τη συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών, φορέων και συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.