Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία για τη διοργάνωση της “documenta14” στην Αθήνα

Ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία για τη διοργάνωση της “documenta14” στην Αθήνα

Για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια η πόλη της Αθήνας θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς εικαστικού χάρτη.

Kaminis_Itb_2015_documenta14 Kaminis_Kasel_2015_documenta14Ανακοινώθηκε επισήμως στο Βερολίνο στην ΙΤΒ, η συμφωνία να συνδιοργανωθεί το 2017 από την Αθήνα και τη γερμανική πόλη Κάσελ, η documenta, η κορυφαία Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής.

Η Documenta αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια. Κάθε διοργάνωσή της αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, που αναδεικνύει και βασίζεται σε μια πρωτοποριακή ιδέα, όραμα του εκάστοτε Καλλιτεχνικού Διευθυντή της. Κάθε πέντε χρόνια η Documenta προβάλλει νέες κατευθύνσεις στο διεθνές κοινό, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και καλλιτέχνες.

H Documenta 14 έχει τίτλο, «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα εγκαίνια στο Κάσελ έχουν προσδιοριστεί για τις 10 Ιουνίου 2017.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στο Culture Lounge της ΙΤΒ μίλησαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, ο κ. Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων και ο κ. Bertram Hilgen, δήμαρχος του Κάσελ, καθώς και η κυρία Annette Kulenkampff, διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) της Documenta.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επισκέπτεται την πόλη του Κάσελ όπου έχει επαφές με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, από το χώρο της πολιτικής, ης οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.

«Παράλληλα με τις συζητήσεις και τις προετοιμασίες στο Κάσελ, προκαταρκτικές συναντήσεις έγιναν και στην Αθήνα, στις οποίες πήραν μέρος πολιτιστικοί φορείς της πόλης, εκφράζοντας την ποικιλομορφία αλλά και τις αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια, στο επίκεντρο του διεθνούς εικαστικού χάρτη, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ήδη καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα, ορισμένοι μάλιστα ετοιμάζονται και για σταθερότερη εγκατάσταση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων γνωστοποίησε ότι παράλληλα με τη διοργάνωση της Documenta14, προγραμματίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες.

 «Η επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη αποτελεί την απαρχή μιας δημιουργικής, εμπνευσμένης και ιδιαίτερης συνεργασίας, μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και του Κάσελ, η οποία δημιουργεί πολλές προοπτικές και ευκαιρίες. Αντιλαμβάνομαι τις υφιστάμενες δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση αλλά εκτιμώ την αποφασιστικότητα να αντιμετωπισθούν με νέες ιδέες και ελπίδα» δήλωσε ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen.

«Ζητήματα που η πολιτική και η οικονομία, σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, είναι δύσκολο να εκφράσουν, η Τέχνη καταφέρνει να τα προσεγγίσει, δημιουργώντας γέφυρες, δομώντας εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση και σπάζοντας τις προκαταλήψεις» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta, κυρία Annette Kulenkampff.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε συνεντεύξεις του (Deutsche Welle και Der Freitag) υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την πόλη της Αθήνας η διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, αφού αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, κάτι που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για την πόλη του Κάσελ.    

Η documenta αναγνωρίζεται ως μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο. Κάθε μία διοργάνωσή της αποτελεί ένα μοναδικό παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, που αναδεικνύει κάθε φορά μία συγκεκριμένη ιδέα για το περιεχόμενό της, όπως αυτό το οραματίζεται ο εκάστοτε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Η documenta προβάλλει νέες κατευθύνσεις στο διεθνές κοινό, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και καλλιτέχνες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η DOCUMENTA
Η Documenta ιδρύθηκε το 1955 από μία ομάδα θιασωτών της τέχνης, η οποία είχε ως επικεφαλής τον καλλιτέχνη και ντιζάινερ Arnold Bode. Στόχος τους ήταν να αναδείξουν ότι η σύγχρονη τέχνη είχε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανασυγκρότησης της γερμανικής κοινωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε έχουν διοργανωθεί στο Κάσελ 13 documenta, μέσα σε 60 χρόνια.

Για την Documenta14, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Adam Szymczyk προτείνει μα διπλή δομή: Το 2017 για πρώτη φορά στην 60χρονη πορεία της, η documenta θα διοργανωθεί και σε δεύτερο τόπο –την Αθήνα- καθιστώντας το Κάσελ και την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμους τόπους φιλοξενίας της έκθεσης. Η documenta θα εγκαταλείψει τον αδιαφιλονίκητο -μέχρι στιγμής- ρόλο του οικοδεσπότη και θα αποκτήσει έναν νέο ρόλο: του φιλοξενούμενου στην Αθήνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.