Αρχική General Η εξοικονόμηση ενέργειας στη ναυτιλία θέμα συζήτησης στα «Ποσειδώνια 2014»

Η εξοικονόμηση ενέργειας στη ναυτιλία θέμα συζήτησης στα «Ποσειδώνια 2014»

Posidonia 2014 day 2_50 εξειδικευμένοι εκπρόσωποι στον τομέα της ενέργειας παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και εξελίξεις

Ένας εντυπωσιακός αριθμός παρόχων πετρελαίου και λιπαντικών καθώς και αναλυτών καυσίμων εκθέτουν  τα προϊόντα τους στη φετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων, η οποία άνοιξε τις πύλες της  χθες στο Athens Metropolitan Expo. Στη διεθνή ναυτιλιακή Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του πετρελαϊκού κλάδου θα εξετάσουν το καίριο θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, (GHG) σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ένα θέμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ατζέντα  όλων των εμπλεκόμενων παγκοσμίως φορέων.

Οι εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, σήμερα αντιπροσωπεύουν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ποσοστά τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των μεγάλων πλοίων που χρησιμοποιούν λιμένες της ΕΕ, να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των πλοίων τους. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών συνιστάται να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ελπίζοντας ότι θα υποστηρίξει μια σταδιακή προσέγγιση προς τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τα υπάρχοντα πλοία», εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.

«Αυτές οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας που διεκδικούν ένα κομμάτι στην προσοδοφόρα αγορά καθαρής ενέργειας και τα Ποσειδώνια είναι το ιδανικό φόρουμ για να παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα, που συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», συμπλήρωσε ο κ. Βώκος.

Μία από αυτές τις εταιρίες είναι και η Chevron, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια λίστα των εταιριών πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων και συμμετέχει τακτικά στα Ποσειδώνια, καθώς διατηρεί μια σημαντική επιχειρηματική βάση στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο,  απ’ όπου εξυπηρετεί τη ναυτιλία με λιπαντικά προϊόντα της.

«Βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης τα τελευταία ένα- δύο χρόνια, καθώς οι πελάτες επενδύουν στην αγορά κορυφαίου εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που απαιτεί και κορυφαίους προμηθευτές που τροφοδοτούν τις μηχανές τους με αναλώσιμα προϊόντα υψηλής ποιότητας”, δήλωσε ο Rafael Teodoro, Marketing Manager, της Chevron Marine Lubricants.

«Πολλά από τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η αντικατάσταση ή απόσυρσή τους τόσο συχνά όσο τα συμβατικά προϊόντα. Η Chevron δημιουργεί προϊόντα που προσφέρουν τρεις φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με το μέσο πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές των πλοίων έχουν πλέον τη δυνατότητα να μειώσουν τη συχνότητα αντικατάστασης των λιπαντικών τους, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο για να συμμορφώνονται με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και να συμβάλλουν σε περαιτέρω αειφόρες πρακτικές», συμπλήρωσε ο κ. Teodoro.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το σύνολο των κεφαλαίων που επενδύει ετησίως η Chevron, προκειμένου να αναπτύξει και να παράγει νέες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό ασφαλώς αντικατοπτρίζεται από τη  προσφορά τους  στη ναυτιλία».

Η Gulf Oil Marine, από το Χονγκ Κονγκ, η οποία παράγει κύρια και βοηθητικά λιπαντικά, είναι ένας άλλη μία εξειδικευμένη εταιρία που επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Ο Kwok Yew Meng, Global Marketing και Business Development Manager, δήλωσε: «Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επενδύσει στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς  θεωρούμε  αναγκαίο να ακολουθήσουμε τη νέα τάση της βιομηχανίας, ώστε να παρέχουμε λύσεις που χρειάζονται οι συνεργάτες μας. Διαθέτουμε φιλικά προς το περιβάλλον λιπαντικά (EALS) και βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρώτους που μπορούμε να τα παρέχουμε άμεσα και να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Πολλοί νέοι πελάτες προτιμούν την Gulf Oil Marine, καθώς διαθέτουμε τα αναγκαία προϊόντα όποτε αυτοί τα χρειάζονται».

«Τα προϊόντα μας συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις που καθοδηγούνται από τις νέες εξελίξεις στο σχεδιασμό των κινητήρων καθώς και από τις νέες προτάσεις των κατασκευαστών για υψηλότερης ανθεκτικότητας λιπαντικά», συμπλήρωσε ο κ. Kwok Yew Meng.

Η πρωτοεμφανιζόμενη στα Ποσειδώνια Lukoil Marine Lubricants, η οποία εξυπηρετεί 900 λιμάνια παγκοσμίως,  μέσω ενός δικτύου 16 κεντρικών σταθμών, είναι άλλη μία από τις εκθέτριες εταιρίες η οποία επίσης προσφέρει προϊόντα λίπανσης φιλικά προς το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι με ότι τα προϊόντα αυτά ελαττώνουν την κατανάλωση κατά 30%, ενώ επίσης απαιτείται αντικατάσταση κάθε 7,5 χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο των 2-5 ετών.

«Οι κύριοι ανταγωνιστές μας έχουν πάνω από 100 χρόνια εμπειρία στο χώρο ενώ εμείς είμαστε δραστήριοι στον τομέα αυτόν από το 2009. Η Lukoil Marine Lubricants είναι μία νέα εταιρία στο χώρο των λιπαντικών ναυτιλίας αλλά είμαστε ήδη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ορισμένους τομείς του κλάδου μας δήλωσε, ο κ. Δημήτρης Παππάς, εκπρόσωπος της εταιρίας στην Αθήνα.

Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.