Αρχική Αεροπορικά Νέα Σε προσωρινή διευθέτηση το θέμα δέσμευσης αεροσκάφους της Cyprus Airways από την...

Σε προσωρινή διευθέτηση το θέμα δέσμευσης αεροσκάφους της Cyprus Airways από την HERMES Airports

Οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Hermes Airports κατέληξαν σε προσωρινή διευθέτηση για τις οικονομικές τους διαφορές μετά το θέμα που προέκυψε με τη δέσμευση αεροσκάφους του κρατικού αερομεταφορέα. Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι με την καταβολή 425 χιλιάδων ευρώ έχει αποσυρθεί το δικαστικό διάταγμα ακινητοποίησης του αεροσκάφους Airbus A – 319 της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι άλλο ένα ποσό ύψους 567 χιλιάδων ευρώ καταβλήθηκε χθες, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει και σε προκαταρκτική συμφωνία για επόμενες ενέργειες.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές διευκρινίζουν πάντως ότι ουδέποτε αρνήθηκαν να εκπληρώσουν υποχρεώσεις προς την Hermes και ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι ορισμένες χρεώσεις αμφισβητούνται ή χρήζουν διευκρίνισης. 

Ο κρατικός αερομεταφορέας σημειώνει επίσης ότι εδώ και καιρό διατηρεί απαίτηση εναντίον της Hermes αναφορικά με χρεώσεις για δήθεν απευθείας μεταφορά καυσίμων στα αεροσκάφη της εταιρείας, υπηρεσία που όπως ισχυρίζονται οι ΚΑ ουδέποτε παρασχέθηκε.

Ιστορικό

Στην δέσμευση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισε να προχωρήσει το πρωί της Τετάρτης, η εταιρεία Hermes. Το γεγονός εξόργισε το ΔΣ του κρατικού αερομεταφορέα ο οποίος κατηγορεί την εταιρεία για προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά, ενώ ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του sigmalive, “Επιδότης μετέβη γύρω στις 8 το πρωί, της Τετάρτης, 30, Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία των Κυπριακών Αερογραμμών στην Λευκωσία. Εξερχόμενος απο το κτήριο δεν θέλησε να προβεί στην όποια δήλωση. H σχετική απόφαση επιδόθηκε και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στην Πολιτική Αεροπορία.”

Σημειώνεται ότι οι Κυπριακές αερογραμμές οφείλουν στην εταιρεία Hermes 4 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνεδρία της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, το ΔΣ της Hermes συζήτησε εκτεταμένα το θέμα των οφειλών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αποδοκιμάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Hermes οι Κ.Α

Oι Κυπριακές Αερογραμμές  αποδοκιμάζουν και  καταγγέλλουν  την πρωτοφανή σε βάρος τους και προκλητική  συμπεριφορά  που επέδειξε  η εταιρεία HERMES AIRPORTS, με την οποία τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η  προοπτική  επιβίωσης της αεροπορικής εταιρείας της Κύπρου στην κρισιμότερη καμπή που διέρχεται.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου ανέφερε ότι με  απαράδεκτα  εκβιαστικό και ανορθόδοξο τρόπο, η διαχειρίστρια εταιρεία των  δύο κυπριακών αεροδρομίων  μεθόδευσε την ακινητοποίηση ενός εκ των αεροσκαφών των ΚΑ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την είσπραξη ενός αμφισβητούμενου ποσού.

“Έστειλαν  μάλιστα επιδότες πρωί  πρωί στα γραφεία των ΚΑ για  να επενδύσουν με «νομιμότητα»  τις προκλητικές απαιτήσεις τους, επιδίδοντας σχετικό διάταγμα ακινητοποίησης του αεροπλάνου μας.  Φρόντισαν  μάλιστα να διαρρεύσουν στα  ΜΜΕ αυτή την απόφασή τους, προφανώς γιατί θεώρησαν   με αυτή την προκλητική στάση    ότι  θα επετύγχαναν καλύτερα το στόχο τους,  αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που θα υφίστατο  ο κρατικός αερομεταφορέας της Κύπρου”, επεσήμανε.

H Ηermes εκμεταλλεύτηκε την ισχύ του μονοπωλιακού καθεστώς της

Είναι  πασιφανές, πρόσθεσε ο Τώνη Αντωνίου,  ότι η  HERMES  εκμεταλλεύτηκε πλήρως και μονομερώς την  ισχύ που της παρέχει το μονοπωλιακό καθεστώς διαχείρισης των δύο αερολιμένων της Κύπρου, πλήττοντας καίρια με την συμπεριφορά της, την αξιοπιστία των Κυπριακών Αερογραμμών και  προκαλώντας τους τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Κι αυτό, πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και πλήρως καταβάλλοντας της  μόλις χθες ένα ποσό της ταξης των €567.00,   έναντι υπηρεσιών που έχουν προσφερθεί στην Εταιρεία μας.

Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι από το Φεβρουάριο του 1975 που πρωτολειτούργησε ο Αερολιμένας Λάρνακας μέχρι και σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του. “Είναι γι αυτό άξιο απορίας πως η HERMES Airports  η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση ως μοναδική διαχειρίστρια και των δύο αερολιμένων της Κύπρου, τολμά να  εφαρμόζει τέτοιες καταδικαστέες και καταστροφικές  συμπεριφορές. Η απόφαση αυτή και η πράξη της  θα μπορούσε να καταστεί μοιραία για την επιβίωση των ΚΑ, τόνισε.

 ΚΑ: Δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε την HERMES

Για τις  Κυπριακές Αερογραμμές εγείρεται τεράστιο θέμα ηθικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, για να μην επεκταθεί περισσσότερο η ζημιά προχωρήσαμε αμέσως και καταβάλαμε στη HERMES  ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους €425.000, για να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση του αεροπλάνου μας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κ.Α, ανέφερε ότι το αεροπλάνο που ακινητοποιήθηκε προοριζόταν για επιστροφή στην ενοικιάστρια εταιρεία, πράγμα που έγινε. Διαβεβαίωσε εξάλλου το επιβατικό κοινό ότι το πτητικό πρόγραμμα δεν επηρεάστηκε καθόλου και όλες οι πτήσεις μας πραγματοποιούνται ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Καταλήγοντας είπε ότι η αμοιβαιότητα, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός είναι οι αξίες που πρέπει να διαπνέουν σήμερα τις  επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ συνεργατών και όχι η εκμετάλλευση, ο διασυρμός  και ο εκβιασμός.  Οι όποιες διαφορές, τόνισε τέλος,  μπορεί να λύνονται με διάλογο στο τραπέζι και όχι   με  εκβιαστικές επιβολές.

< Στο μεταξύ, ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος έδωσε οδηγίες στον ΥΠΟΙΚ για άμεση επίλυση του θέματος.

Για εκβιασμό κάνουν λόγο οι συντεχνίες

Για εκβιασμό και στάση που ενδεχομένως να κρύβει αλλότρια συμφέροντα κατηγορούν την Hermes οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται απαράδεκτη, εκβιαστική και προκλητική η ενέργεια της Hermes Airport να ακινητοποιήσει αεροσκάφος της εταιρείας, με αιτιολογικό τη μη καταβολή ενός αμφισβητούμενου ποσού.

“Η ενέργεια αυτή, τη συγκεκριμένη περίοδο, αναφέρουν οι Συντεχνίες, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους και τα κίνητρα της Hermes Airport, από τη στιγμή που οι Κυπριακές Αερογραμμές της κατέβαλαν χθες το ποσό των €567.000 έναντι υπηρεσιών που προσέφερε στην εταιρεία”, αναφέρουν οι συντεχνίες.

Στην ανακοίνωση προσθέτουν ότι η Hermes Airport “που διαχειρίζεται μονοπωλιακά τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου απέδειξε με την ενέργεια της αυτή ότι δεν την ενδιαφέρει ούτε το συμφέρον της οικονομίας, ούτε του τόπου. Και αυτό από τη στιγμή που τα αεροδρόμια της Κύπρου είναι τα πιο ακριβά της Ευρώπης, γεγονός που επιφορτίζει τους ταξιδιώτες με τεράστιους φόρους, καθιστώντας τα αεροπορικά εισιτήρια από την Κύπρο πανάκριβα”.

Οι Συντεχνίες καλούν την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους να στηρίξουν τις Κυπριακές Αερογραμμές και “να μην επιτρέψουν ξανά τη δυσφήμιση της από τη Hermes Airport”.

Την ίδια ώρα καλούν το επιβατικό κοινό να σταθεί δίπλα στις Κυπριακές Αερογραμμές διότι η διατήρηση τους είναι προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας του τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.