Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπεγράφη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τι είπαν οι υπουργοί

Υπεγράφη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τι είπαν οι υπουργοί

Celestyal Cruises

kx_stournaras_kefalogianni_meiwsi_fpa_26_7_2013Tη συμφωνία απονομής ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ, υπέγραψαν τη Παρασκευή το μεσημέρι οι συναρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι της αγοράς
Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.Οι υπουργοί Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς συνομολόγησαν τη σχετική συμφωνία με τους εκπρόσωπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.Η συμφωνία, που βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία, προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.
Οι υπουργοί, στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε με την ευκαιρία της υπογραφής δήλωσαν:

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση γιατί η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα κάνει τα πάντα για να περιφρουρήσει την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Δηλαδή να περάσει η μείωση στους καταναλωτές. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται κινητοποίηση των επαγγελματιών, να εκδίδουν τις αποδείξεις, να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών τους.
    Χρειάζεται όμως και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας να ζητούν αποδείξεις και να επιβραβεύουν και τα καταστήματα εκείνα τα οποία θα μειώσουν πραγματικά τις τιμές. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, μέτωπο κοινωνικής ευθύνης και ωριμότητας γιατί η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και θα συνεχίσει να το κάνει. Τώρα είναι η σειρά των επαγγελματιών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και σειρά της κοινωνίας να πάρει το μερίδιο της επιτυχίας που της αναλογεί. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, γιατί όπως είπαμε, η μονιμότητα του μέτρου αυτού μπορεί  να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου, που άλλωστε είναι ο λόγος με τον οποίο κι εμείς από την πρώτη στιγμή ζητάμε επιτακτικά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο για το δοκιμαστικό στάδιο, αλλά και σε μια μόνιμη βάση.
Όπως ειπώθηκε ήδη, τα μηνύματα για τον τουρισμό και τα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι τώρα για το 2013 επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις. Έχουμε όχι μόνο αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων. Επομένως και η ανταγωνιστικότητά μας σε ό,τι αφορά τις τιμές μπορεί να βοηθήσει επιπλέον στην ενίσχυση αυτής της πάρα πολύ καλύτερης θέσης που αρχίζει να αποκτάει η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.»

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ είναι δοκιμαστικό. Διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει να μονιμοποιηθεί. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει όλοι να δείξουμε ένα αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Οι καταστηματάρχες να μειώσουν πράγματι τις τιμές και οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις, συμβάλλοντας και εκείνοι στον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας και πρέπει να τα καταφέρουμε.

Χαιρόμαστε που σήμερα υπογράφουμε μια “συμφωνία τιμής”, όπως τη λέμε, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι οποίοι εκείνοι πια παίρνουν την υπόθεση στην πλάτη τους. Οι επαγγελματικές τους οργανώσεις με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που θα είναι αναρτημένο σε όλα τα εστιατόρια τα οποία συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, έτσι ώστε οι πελάτες είτε είναι Έλληνες είτε είναι τουρίστες, να ξέρουν ότι σε αυτά τα συγκεκριμένα εστιατόρια υπάρχουν πράγματι χαμηλότερες τιμές.

Είμαι βέβαιος ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις, που υπογράφουν μαζί μας, θα περιφρουρήσουν τη συμφωνία. Αξίζει να το κάνουμε για την πατρίδα μας.

 

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ύστερα από μία πραγματικά πολύ δύσκολη προσπάθεια, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πλέον, η Ελλάδα κατόρθωσε να πάρει αυτό που ζητούσε καιρό τώρα. Δηλαδή να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά για να μπορούμε να πούμε ότι θα είναι μια μόνιμη επιτυχία, πρέπει και το μέτρο να είναι μόνιμο. Για να είναι μόνιμο, πρέπει να αποδείξουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει απόδοση. Και απόδοση σημαίνει κυρίως ένα πράγμα: Ότι παρά τη μείωση του ΦΠΑ τα έσοδα δεν θα μειωθούν. Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής στο χώρο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια. Το αίτημα ήταν να μειώσουμε το ποσοστό ΦΠΑ και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Τώρα ήρθε ο χρόνος, πραγματικά να αποδείξουμε αυτό το οποίο λέγαμε.

Η πολιτεία θα πάρει όλα τα μέτρα, ούτως ώστε το μέτρο αυτό να είναι επιτυχές, αλλά εάν δεν υπάρχει η δική σας ενεργή συμμετοχή νομίζω ότι δεν θα κάνουμε τίποτε. Τα στοιχεία του φετινού τουρισμού, όπως η κα Κεφαλογιάννη μπορεί να μας πει, είναι καλύτερα του αναμενομένου. Άρα εσείς έχετε ίσως μπροστά σας μια περίοδο καλύτερη απ’ αυτή που περιμένατε. Η πολιτεία αναμένει ότι θα κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Και εμείς και εσείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.