Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, παράταση του χρόνου διαπραγματεύσεων ζητά η διοίκηση

Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, παράταση του χρόνου διαπραγματεύσεων ζητά η διοίκηση

olp logojpgΜετά από συνεννόηση με το εποπτεύον Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΛΠ Α.Ε. ζήτησε από τη ΣΕΠ Α.Ε. παράταση του χρόνου διαπραγματεύσεων μέχρι τις 29.08.2013.

 Όπως είναι γνωστό μετά τη συνυπογραφή του ΜoU στις 26.06.2013, διαπιστώθηκαν νομικά, τεχνικά και οικονομικά θέματα, τα οποία απαιτούν πρόσθετες τεκμηριώσεις καθώς και διευκρινιστικές θέσεις επί ερωτημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος και των δύο πλευρών είναι η επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή και του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ με πλήρη ασφάλεια δικαίου και κατοχύρωση των αμοιβαίων συμφερόντων ΟΛΠ και ΣΕΠ. Στρατηγικός στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταστεί το Container Terminal και το λιμάνι του Πειραιά βασικός κόμβος της ναυτιλιακής και λιμενικής αγοράς.   

Η κινεζική εταιρία έχει υπογράψει με την κυβέρνηση για μια νέα επένδυση 220 εκατ. στον προβλήτα ΙΙΙ αλλά ταυτόχρονα και για την αναστολή καταβολών του μισθώματος στον ΟΛΠ μέχρι το 2025. Η Cosco επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση  της συμφωνίας, η κυβέρνηση ομως τώρα είναι παγιδευμένη καθώς αν χαθεί το έσοδο του ΟΛΠ τότε η αποκρατικοποίηση θα γίνει σε εξευτελιστική τιμή.

Τον γόρδιο δεσμό προσπαθεί να λύσει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από κοινού με τον επικεφαλής του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη. Η διοίκηση του λιμανιού έχει όμως πολλάκοις τοποθετηθεί κατά της εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης και συνεπώς φαίνεται ότι εξυπηρετείται -βραχυχρονίως τουλάχιστον από τους σχεδιασμούς της Cosco και την εμπλοκή.

Στο ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την άντληση εσόδων, με την προώθηση πώλησης άλλων λιμένων.

Στην εκτίμηση ότι το θέμα του ΟΛΠ μπορεί να πάει πίσω και να προηγηθούν άλλα λιμάνια προχώρησε ο κ. Βαβριτσιώτης. Οπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον ΟΛΠ, ενώ το θέμα του φιλικού διακανονισμού συνεκτιμάται στις καθυστερήσεις σχετικά με τις αποφάσεις για το μεγάλο λιμάνι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.